Putin mai poate finanța războiul timp de trei ani

Ukraine

În ciuda tuturor eforturilor Occidentului și a situației bugetare care se deteriorează, Vladimir Putin are suficienți bani pentru a continua războiul din Ucraina cel puțin încă trei ani. În cazul unei scăderi drastice a veniturilor din petrol și gaze, cheltuielile pentru război vor fi finanțate din taxe, iar rușilor li se va cere să-și strângă cureaua.

Principalul obiectiv al sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei a fost de a-l priva pe Vladimir Putin de posibilitatea de a finanța războiul. În acest scop, Statele Unite și aliații săi au aplicat restricții inimaginabile cu un an în urmă.

Aproximativ jumătate din rezervele de aur și valută ale Rusiei nu-i mai sunt disponibile și vor ajunge, cel mai probabil, în contul contribuțiilor de reparație a Ucrainei după încheierea războiului.

Relațiile economice și lanțurile de aprovizionare ale Rusiei au fost rupte și sunt reconfigurate încet iar piața premium europeană, unde Moscova își vindea gazul și petrolul, este pierdută definitiv pentru Kremlin. Embargoul UE asupra petrolului și plafonul de preț al petrolului rusesc din țările G7 reduc prețul petrolului rusesc marca Urals – acum acesta costă 47 de dolari pe baril, cu 30-40 de dolari mai ieftin decât țițeiul Brent din Marea Nordului.

Totodată, de săptămâna viitoare intră în vigoare embargoul asupra exportului de produse petroliere. Noua sancțiune va fi nu mai puțin neplăcută decât celelalte – spre deosebire de țiței, care a fost redirecționat pe piețele asiatice, acolo nu există cerere pentru păcura și motorina rusească.

Deficitul bugetului rusesc va fi unul enorm. Acest lucru este clar pentru toată lumea, disputele referindu-se doar la mărimea găurii.

Vestea proastă este însă, că, chiar și în aceste condiții, Vladimir Putin mai are suficiente fonduri pentru a continua războiul încă vreo trei ani – cu condiția ca situația externă să rămână la fel ca acum.

Dacă prețul mediu al petrolului Urals nu va scădea dramatic, rezervele Rusiei în yuani și aur, la nivelul actual al cheltuielilor bugetare, vor fi suficiente pentru aproximativ trei ani. Dar chiar dacă celelalte cheltuieli vor trebui reduse, cheltuielile de război vor fi ultimele care vor trece sub cuțit.

Acestea ca și, de altfel, cheltuielile pentru politica socială, țin de așa-numitele elemente bugetare protejate. În timpul crizelor anterioare din 2014-2015 și 2020, Ministerul rus de Finanțe a reușit să-l convingă pe Putin să reducă cheltuielile – dar nu pentru aceste elemente: cheltuielile militare au fost finanțate integral chiar și la un preț al petrolului sub 30 de dolari.

Cum sunt protejate cheltuielile militare?

Bugetul rus este structurat în așa fel încât „cheltuielile protejate” să poată fi acoperite din venituri non-petrol și gaze, care sunt mai previzibile și mai puțin dependente de condițiile externe. Principalele elemente ale veniturilor non-petrol și gaze sunt TVA, taxele vamale și accizele.

În 2023, Ministerul Finanțelor prevede o creștere a veniturilor non-petrol și gaze cu 0,5% din PIB, până la aproximativ 223 miliarde de euro (11,5% din PIB). Aproximativ la același nivel, conform prognozei, acestea vor rămâne în 2024 și 2025.

Toate cheltuielile militare (de apărare și de securitate) sunt planificate la 123,5 miliarde de euro, iar cele pentru politica socială – la circa 95 miliarde. Veniturile non-petrol și gaze acoperă în totalitate aceste sume. Putin însuși a promis în mod explicit în decembrie că cheltuielile militare nu vor fi reduse.

În cazul unui șoc bugetar puternic, guvernul va prefera probabil să reducă cheltuielile directe ale trezoreriei pentru infrastructură și să le implementeze prin instituții cvasibugetare, cum ar fi băncile de stat și numeroase corporații de dezvoltare.

Veniturile din petrol și gaze scad

În 2022, Rusia a înregistrat un excedent record de cont curent de 227,4 miliarde de dolari. Nu sunt așteptate maxime record și în acest an, dar contul curent va rămâne în excedent. În ciuda sancțiunilor, Rusia încă exportă o parte semnificativă din hidrocarburi. Însă veniturile din acestea vor scădea mai mult decât au prezis autoritățile economice în toamnă.

În primul rând, previziunile și cifrele compilate pe baza acestora nu reflectă pe deplin contextul macroeconomic și condițiile emergente. De exemplu, bugetul include 22,1 miliarde de euro din exportul a 125 de miliarde de metri cubi de gaz – și nu vor exista astfel de volume, atrage atenția Alexander Isakov, economist șef la Bloomberg Economics pentru Rusia, pe canalul său de telegrame. Cert este că macroprognoza stabilită în baza bugetului nu ține cont de explozia de la Nord Stream, care a avut loc chiar înainte ca bugetul să fie depus spre aprobare.

În al doilea rând, impactul plafonului prețului petrolului aprobat și introdus în decembrie nu este inclus în buget. În plus, Rusia ar putea fi de acord cu reduceri la gaz pentru cumpărătorii străini rămași – de exemplu, Turcia a cerut o reducere de 25% sau amânarea plății pentru 2022 și 2023. Analistul Loko-Bank, Dmitri Polevoy, a estimat livrările către această țară pentru doi ani la 71 de miliarde de dolari, astfel încât reducerea pentru doi ani ar putea ajunge până la 18 miliarde de dolari.

Care va fi deficitul bugetar?

Bugetul actual pentru 2023 presupune un deficit de 2% din PIB (aproximativ 39 miliarde3 de euro). Decizia guvernului din decembrie de a prelungi până în 2024 plata amânată a primelor de asigurare pentru întreprinderi va duce deficitul până la 2,3% din PIB.

Dar aceste cifre sunt calculate pe baza prețului mediu anual estimat de 70 dolari per baril de Urals. O scădere a prețului mediu anual pentru fiecare 10 dolari va costa bugetul rus aproximativ 15 miliarde de dolari, subliniază Elina Rybakova, economist șef adjunct la IIF. Estimări ale modelului Bloomberg Economics

Cu Urals la 50 de dolari, deficitul va crește până la aproximativ 3% din PIB.

Rusia are suficiente rezerve în yuani, aur și euro pentru a acoperi un astfel de deficit în următorii trei ani, estimează Bloomberg Economics. Ministerul de Finanțe în ianuarie, pe fundalul scăderii veniturilor din petrol și gaze, a început deja să vândă yuani. Dar pentru a forța Rusia să vândă complet toate rezervele de yuani (în valoare de 45 de miliarde de dolari), prețul mediu anual al Uralilor în 2023 ar trebui să fie de 25 de dolari, iar acest lucru este foarte puțin probabil.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

13 − nine =