Clujul a fost pentru două zile capitala orientaliștilor

Photo by Popa Casian

de Popa Casian

Orașul nostru găzduiește atât de multe evenimente de factură diferită încât cele relevante din viața academică ne scapă ușor atenției. Iată de ce, m-am hotărât să consemnez câteva lucruri legate de Conferința Națională a Orientaliștilor, care a avut loc la Cluj, vineri și sâmbătă, 12-13 mai 2023. Evenimentul anual reunește la Cluj pasionați și specialiști, majoritatea fiind tineri cercetători care discută competent teme extrem de actuale din aria lor de expertiză. Și în acest an, conferința s-a bucurat de un interes deosebit din partea participanților, datorită tematicilor provocatoare abordate, pe care le voi enumera:

– securitatea și relațiile internaționale în Golful Persic;

– politica externă iraniană;

– relațiile dintre Iran și Balcani;

– relațiile dintre India și Orientul Mijlociu;

– relațiile Chinei cu Orientul Mijlociu;

– Turcia și influența acesteia în Balcani;

– alegerile prezidențiale din Turcia și implicațiile asupra conflictului ruso-ucrainean;

– problematica kurdă din Turcia și politicile UE referitor la comunitatea kurdă;

– problematica Sudanului actual.

Intitulată „Relații Internaționale și diplomație în Orientul Mijlociu și Africa de Nord la nceputul secolului al XXI-lea„, „exotica” conferință a fost organizată de către colectivul Centrului de Studii asupra Orientului Mijlociu și a Mediteranei (CSAOMM), din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai și think-tank-ul MEPEI (Middle East Political and Economic Institute), de la București. Pentru o mai mare acuratețe, i-am solicitat câteva precizări Directorului Executiv al Centrului, Dr. Marius LAZĂR, cadru didactic la Universitatea Babeș-Bolyai, Departamentul de Studii Internaționale și Istorie Contemporană.

Conferința anuală de la Cluj are ca principal obiectiv de a-i strânge laolaltă pe cei care lucrează sau au pasiuni legate de Orientul Mijlociu dar și ambiția de a crea și în România o platformă unde să colaboreze actuali și viitori specialiști. De asemenea, conferința a contribuit la „popularizarea” adecvată, profesionistă, a informațiilor și analizelor despre această regiune foarte complicată și foarte puțin înțeleasă de către publicul larg.

„Practic, la Cluj, s-au discutat și analizat, vreme de două zile, subiecte de cea mai mare actualitate, din regiunea MENA (Middle East and North Africa), care sunt destul de frugal abordate în literatura de specialitate și în presa din România”, a precizat Marius Lazăr.

De ce la Cluj?

Potrivit lui Marius Lazăr, principala șansă este existența la Cluj, în cadrul UBB, a unui nucleu de cercetători pasionați, unii activând în universitatea clujeană, alții provenind de la diferite instituții de învățământ și cercetare din țară și din Europa (Franța, Italia, Austria, Bulgaria). „Atuul Clujului este funcționarea de câțiva ani a singurului centru din mediul universitar din țară care se ocupă de cercetarea, predarea de cursuri despre, și promovarea realităților istorice, politice, sociale, religioase, artistice ale Orientului Mijlociu și Africii de Nord, din Antichitate până în prezent”.

Se va transforma Centrul de Studii asupra Orientului Mijlociu și a Mediteranei într-un furnizor de expertiză pentru decidenții politici din România dar și pentru clienții din mediul antreprenorial?

La această întrebare, Directorului Executiv al Centrului a dezvăluit faptul că există deja proiecte de colaborare cu instituțiile publice, dar și faptul că o preocupare constantă o constituie și dezvoltarea unor colaborări mai extinse cu mediul de afaceri. „Succesul oricăror inițiative de a dezvolta parteneriate economice în aceste regiuni extra-europene solicită în prealabil cunoașterea profilului psihologic al comunităților de aici, a realităților politice și socio-economice, a codurilor de comportament, a sensibilităților culturale, religioase, identitare etc. Centrul nostru oferă deja publicului interesat, de mai bine de doi ani, cursuri și training-uri specializate (limbi orientale, elemente de cultură și civilizație, istorie și politică), care soluționează parțial aceste nevoi. Toate acestea constituie un suport pentru inserturile economice, căci abilitățile la nivel de cunoaștere, comunicare, negociere, sunt un avantaj extraordinar pentru orice actor economic de la noi (sau din Europa) care are o proiecție înspre regiunea Orientului Mijlociu. Tocmai de aceea, Centrul nostru se preocupă continuu de a se racorda la standardele și exigențele unor structuri de cercetare/expertiză cu tradiție, din țările cu economie dezvoltată, și acest know-how va fi translatat la noi în țară pentru a sprijini optimizarea strategiilor și operațiunilor actualilor/viitorilor noștri parteneri din mediul de afaceri privat” a declarat dr. Marius LAZĂR.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

one × one =