România va livra R. Moldova energia electrică de la unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

Compania Energocom, detinuta 100% de statul Republica Moldova, a semnat, la Cernavoda, un Memorandumul de Intelegere cu Societatea Nationala din Romania Nuclearelectrica. Obiectivul Memorandumului este de a explora optiunile pentru asigurarea livrarii energiei produse de Nuclearelectrica din noile capacitati ce urmeaza sa intre in exploatare comerciala, in principal unitatile 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, precum și de a sprijini dezvoltarea capacitatilor și competentelor resurselor umane in domeniul energiei nucleare.

Prezent la ceremonie, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat ca este un document ce va produce efecte in urmatorii ani, in contextul in care Republica Moldova și-a propus sa atinga zero emisii de carbon pana in 2050. “Pentru a atinge telul nostru de decarbonizare va fi nevoie de energie nucleara in mixul nostru energetic, energie care este neutra din punct de vedere climatic. Republica Moldova nu are capacitatea sa dezvolte propriile proiecte de generare nucleara, dar poate beneficia de relatia speciala cu Romania și de faptul ca Romania intentioneaza sa creasca volumul energiei nucleare produse. Anume in acest context, examinam posibilitatea ca Republica Moldova sa participe in calitate de coinvestitor, ca sa ne asiguram pe viitor de energie sigura, durabila și la preturi competitive”, a spus ministrul Victor Parlicov.

Unitatile 3 și 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda vor fi un pilon pentru sectorul energetic atat al Romaniei, cat si al Republicii Moldova, precum și pentru decarbonizarea tarilor. Prin punerea in functiune comerciala a inca doua reactoare CANDU și prin proiectul reactoarelor modulare mici, Nuclearelectrica poate contribui cu energie curata la securitatea energetica a Romaniei și, simultan, poate sprijini Republica Moldova și alte tari din regiune. În 2031, Romania va avea o capacitate instalata de energie nucleara de 3262 MW, rezultata din exploatarea unitatilor 1 și 2, din exploatarea unitatilor 3 și 4 de la Cernavoda și din exploatarea reactoarelor modulare mici, ceea ce reprezinta aproximativ 33% din cota de piata și aproximativ 66% din totalul energiei curate produse in Romania. impreuna cu Energocom putem identifica, din timp, solutii eficiente de sprijin, cu scopul comun de a atinge securitatea energetica, independenta energetica și protectia consumatorilor din Moldova. De asemenea, suntem mandri sa contribuim la dezvoltarea resurselor umane, deoarece dezvoltarea și inovarea se bazeaza pe personal cu inalta calificare„, a spus Cosmin Ghita, directorul general Nuclearelectrica. 

Energocom a cumparat energie electrica produsa de Nuclearelectrica in perioada octombrie 2022 – aprilie 2023.

La nivel mondial, energia nucleara acopera 10% din necesarul total de energie electrica și se estimeaza ca va crește la aproximativ 17% in statele membre ale IEA. in Uniunea Europeana, energia nucleara genereaza 50% din energia electrica fara emisii de gaze cu efect de sera. Conform unui raport UNECE, energia nucleara a evitat 74 Gt de emisii de CO2 in ultimii 50 de ani.

Proiectele de investitii ale Nuclearelectrica sunt investitii verzi și vizeaza nu doar atingerea eficientei energetice, ci mai ales securitatea energetica, independenta energetica și protectia consumatorilor.

Despre Nuclearelectrica

Compania Nationala „Nuclearelectrica” SA este compania nationala romaneasca producatoare de energie electrica, termica și combustibil nuclear, care functioneaza sub autoritatea Ministerului Energiei, statul roman detinand 82,49% din actiuni, iar ceilalti actionari 17,50%, dupa listarea companiei la bursa in 2013.

Sucursala CNE Cernavoda opereaza doua unitati nucleare CANDU, care sunt doua dintre cele mai performante unitati dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrica de combustibil nuclear și se afla in curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achizitia unei linii de procesare a concentratului de uraniu, in vederea sustinerii proiectelor de investitii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel national, contribuind cu peste 18% din energia nucleara la productia totala de energie și cu 33% la productia totala de energie fara CO2 din Romania.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

12 − ten =