Peter Marki-Zay va fi reprezentantul opoziției ungare la alegerile legislative din 2022

Foto: (c) Bernadett Szabo / REUTERS

Outsiderul Peter Marki-Zay, un conservator de 49 de ani, a câştigat duminică alegerile primare ale opoziţiei din Ungaria şi va fi contracandidatul premierului în exerciţiu, Viktor Orban, în 2022, transmit AFP şi dpa

Peter Marki-Zay, primarul independent al oraşului Hódmezővásárhely, a câştigat prealegerile pentru candidatura la postul de prim-ministru al opoziţiei din Ungaria. Anunţul a fost făcut duminică seara, pe pagina oficială de Facebook a prealegerilor. Candidatul partidului Mişcarea Ungaria Tuturor a obţinut 371 560 de voturi (56,71%), în timp ce adversarul său, Klára Dobrev, susţinută de Coaliţia Democratică a primit 283 677 (43,29%).

În cel de-al doilea tur au votat 662 353 de alegători, personal sau online, numărul voturilor valabile exprimate fiind de 655 237.

Partidele maghiare Coaliţia Democratică, Jobbik, Politica poate fi şi altfel, Momentum, Partidul Socialist Maghiar şi Dialog au decis să candideze împreună la alegerile parlamentare din 2022, candidatul comun al opoziţiei pentru funcţia de prim-ministru şi candidaţii comuni pentru parlament din circumscripţiile electorale fiind desemnaţi în urma unor prealegeri.

Primul tur al prealegerilor s-a desfăşurat în perioada 18-28 septembrie, iar cel de-al doilea tur, în care votanţii au putut alege dintre cele două persoane rămase în cursă pentru candidatura la funcţia de premier, între perioada 10-16 octombrie.

În primul tur al prealegerilor au votat 633 811 de persoane, personal sau online. Atunci, cele mai multe voturi, 214 319 (34,76%), au fost obţinute de Klára Dobrev, candidatul Coaliţiei Democratice. Pe locul doi s-a clasat Gergely Karácsony, candidatul Partidului Socialist Maghiar, actualul primar al capitalei Budapesta, cu 168 396 de voturi (27,31%) (care ulterior s-a retras în favoarea lui Péter Márki-Zay), iar pe locul trei, Péter Márki-Zay, cu 123 453 de voturi (20,02%).

Organizatorii au numit-o „un succes incredibil”. A mobilizat peste 800.000 de alegători în timpul celor două runde sau aproape 10% din electoratul acestei ţări membre a Uniunii Europene (UE) cu 9,8 milioane de locuitori.

Duminică au participat 662.016 electori, potrivit datelor comisiei pentru alegerile primare.

„Este multă lume în comparaţie cu ţări care, contrar Ungariei unde aşa ceva nu s-a mai petrecut niciodată înainte, au o lungă tradiţie a alegerilor primare”, a declarat pentru AFP la momentul numărării voturilor Marta V. Naszalyi, primar ecologist al sectorului unu din Budapesta.

Victoria lui Peter Marki-Zay este „un coşmar pentru Viktor Orban”, a subliniat analistul Robert Laszlo. „Spre deosebire de Klara Dobrev, el nu poate fi uşor luat în ridicol de premier ca fiind marioneta lui Ferenc Gyurcsany”, a adăugat.

„A fost câştigătorul primarelor cel mai puţin dorit de Fidesz şi pare capabil să atragă noi alegători care sunt încă indecişi”, a spus analistul pentru AFP.

După ani de certuri şi o serie de înfrângeri, este prima dată când opoziţia a decis să prezinte un front comun. O căsătorie din interes, susţinută de rezultate promiţătoare la municipalele din 2019 şi de sondaje favorabile.

Formaţiunile reprezentate în parlamentul ungar, liberali, ecologişti, social-democraţi sau de extremă-dreaptă, au semnat o declaraţie comună, unde îl acuză pe Viktor Orban că a croit în avantajul său legea electorală pentru a împiedica alternanţa, şi s-au angajat la un program guvernamental.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

3 × three =