Va fi Shevciuc reales președinte?

    evgheni

    În 2011 au avut loc alegerile prezidențiale în nerecunoscuta Transnsitrie. Pe fundalul dezamăgirilor în Smirnov la putere vine tânărul Evghenii Sheviuc care a dat speranță de ceva mai bun oamenilor din regiune.

    A promis multe, dar de cele mai dese ori a făcut exact invers cum a promis, astfel a nimerit într-o situație similară în care acum este Vlad Filat.

    Shevciuc a câștigat o bună parte din electorat datorită internetul unde era tineret, unde erau oameni care au sperat în el, iar după aceasta a început a închide portaluri de știri și să „preseze” opoziția. Cazul mai recent a lui Serghei Ilichenko sau a fostului KGB-ist Dmitryi Soin sunt doar unele dintre puținele situații care au devenit vizibile. Pe lângă aceștia putem enumera o mulțime de alte situații, închiderea dniester.ru și presiuni asupra lui Roman Konoplev astfel fiind nevoit să plece în Portugalia, închiderea forumlui OpenPMR și alte rețele media independente de actuala putere.

    Transnistria n-a devenit atât de deschisă la discuții cu Republica Moldova ca să schimbe situația, ba mai mult, în 2014 a găsit un nou dușman – Ucraina. Astfel puterea actuală încercând să se legitimeze, se poziționează ca fiind un teritoriu izolat. Aceasta este un eșec a regimului de la Tiraspol, fiindcă încercă să se poziționeze pro-rus, în același timp s-a poziționat „anti-moldovenesc”, anti-ucrainean, anti-românesc și anti-Occident (de unde a propos a primit foarte mulți bani și sprijin). Diplomația de Tiraspol este una agresivă puternic îndreptată împotriva Chișinăului, astfel adesea denaturând lucrurile discutate și înțelegerile la care s-au ajuns, aceasta fiind încă unul din eșecuri, pentru că ceea ce declară transnistrenii nu se întâmplă și adesea doar se agravează.

    Situația economică din regiune nu s-a schimbat, ba mai mult s-a agravat mai ales în 2015, iar încercările Rusiei de a finanța proiectele sociale creează locuri de muncă pentru o perioadă scurtă  de timp ceea ce nu este chiar atât de sustenabil. Ignorarea discuțiilor de a face parte din DCFTA împreună cu Moldova poate crea un colaps economic în regiune, care din spusele lui Yastrebceak va atinge prin ricoșet și Moldova și Ucraina. Transnistria este un producător major de curent, ca să producă acest curent Transnistria consumă gazul (pe care nu îl plătește Rusiei) pe care nici oamenii din funcții înalte din Transnistria nu știu cum se gestionează acești bani (bani care totuși se strâng de pe agenții economici din regiune). Moldova în prezent încearcă să scape de dependența de gaz față de Rusia, acțiuni similare întreprinde și Ucraina, astfel din 2018 Rusia poate deja să nu mai livreze gaz spre UE prin Ucraina, ceea ce va face imposibil ca Transnistria să mai producă curent. Această situație este una extrem de periculoasă pentru toți din regiune. Se pare că aceste realități nu sunt convingătoare pentru Evghenii Shevciuc.

    Pretendenții reali la funcția de președinte a Tranistriei pot fi: Andrei Safonov și Anatolii Dirun. Dacă primul acționează foarte reticent și realizează foarte bine realitățile regionale – adică critică puterea, dar o face fără declarații puternice, păi cel din urmă își permite să acționează mai mult. În prezent Dirun este supus unor presiuni puternice din partea administrației de la Tiraspol și nu este exclus că va ajunge în situația lui Dmitryi Soin când va fi nevoit pur și simplu să plece din regiune.

    T.I.

    NU SUNT COMENTARII

    Transmiteti un mesaj

    8 − 6 =