Dosare de ochii lumii: Formuzal, Marchel Uzun şi Garbuz, cercetaţi penal

În sfârşit s-a anunţat că şi organele de drept din ţară au întreprins câteva măsuri în privinţa activităţii separatiste a başcanului găgăuz, Mihail Formuzal, deputatului

Adunării Populare a UTA Găgăuzia, Ilia Uzun, a episcopului de Bălţi şi Făleşti, Markel şi a liderului partidului „Patrioţii Moldovei”, Mihail Garbuz. Cei sus-numiţi ar fi cercetaţi penal pentru activitatea lor.

Probabil că cei patru nu vor fi pedepsiţi în niciun fel pentru ceea ce promovează şi ceea ce fac, aşa cum nu a fost pedepsit nimeni pentru referendumurile ilegale din Găgăuzia. Demararea procedurilor penale pe numele acestora era deja o necesitate întrucât cei patru au depăşit orice măsură, iar autorităţile moldovene nu au reacţionat în niciun fel. Însă, din păcate aceste cauze penale probabil vor rămâne la stadiul incipient, iar demersurile actuale e doar de ochii lumii, ca şi multe alte dosare pornite şi care stau prăfuite pe rafturile din Procuratura Generală.

Motivul pentru care aceştia nu vor fi pedepsiţi este că ei se află în cârdăşie cu mai multe persoane care se află la putere, din această cauză lucrurile vor continua aşa cum sunt şi acum. Declaraţiile şi activităţile lor le sunt convenabile unor partide care se află la guvernare.

Însă cel mai grav este că başcanul Găgăuziei este membru al Guvernului Leancă şi el promovează separatismul şi pledează pentru aderarea Moldovei la Uniunea Euroasiatică, lucru care este total opus faţă de politica externă promovată în ultimii ani de către guvernare. Şi pare destul de straniu că acesta la şedinţele de guvern nu se pronunţă niciodată împotriva vreunui proiect prezentat de către autorităţi, iar după şedinţele Executivului acesta promovează intens relaţiile cu Rusia şi aderarea la Uniunea Vamală.

Indiferent de cine este plătit Formuzal şi ceilalţi, ceea ce se întâmplă este destul de periculos pentru R. Moldova. Autorităţile centrale nu vor să condamne acţiunile de separatism, în timp ce în ţara vecină are loc un război exact din aceste motive. Poate că toată această situaţie este convenabilă cuiva, care în faţa oamenilor se pronunţă pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar pe la spate acţionează împotriva acestui scop şi duce tratative cu Moscova.

B.D.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

four − 2 =