Continuă campania împotriva separatiştilor pro-ruşi din Estul Ucrainei

    Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a anunţat că armata va continua în ritm susţinut, dar prudent, campania militară împotriva separatiştilor pro-ruşi din Estul Ucrainei. Poroşenko a anunţat că deja armata deţine controlul a peste jumătate din teritoriul regiunii Dombas.

    Totuşi, nimeni nu poate spune cu precizie care sunt costurile, inclusiv în vieţi omeneşti, ale acestei campanii militare împotriva separatiştilor pro-ruşi din Estul Ucrainei. Nu este acceptabil ca, pentru vanităţile politice şi tendinţele hegemonice ale unor politicieni să se piardă vieţi omeneşti, mai ales când este vorba de civili: copii, tineri, femei, bătrâni.

    Ministerul Sănătăţii de la Kiev a anunţat că, începând din 10 iulie curent şi până acum şi-au pierdut viaţa în luptele cu separatiştii aprox. 200 militari şi alţi 473 au fost răniţi, necesitând spitalizare. Comunicatul Ministerului Sănătăţii este unul ofensator când se vorbeşte de ”aprox.” 200 victime – în fapt nimeni nu cunoaşte cifrele exacte. Şi se vorbeşte de vieţi omeneşti.

    Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat că forţele armate implicate în operaţiunea anti-teroristă din Estul Ucrainei se află la aprox. 30 km de Doneţk, pregătind o ofensivă asupra oraşului controlat de separatiştii pro-ruşi. Vor fi vizate, de asemenea, oraşele Lugansk, Antracit, Horlivka şi Siversk. Rapoartele care vin din oraşele menţionate indică faptul că separatiştii s-au regrupat, operează minări ale principalelor căi de acces şi deţin armament greu: transportoare blindate şi piese de artilerie de calibru mare.

    Între timp, Ucraina aşteaptă ca Vestul să impună nivelul 3 de sancţiuni împotriva Moscovei, dar acest lucru pare a se amâna la nesfârşit, inducând un sentiment de dezamăgire în rândul populaţiei.

    Pe plan informaţional, chiar dacă Ucraina pare a fi pierdut bătălia, există elemente de reviriment şi în acest domeniu şi evenimentele încep să fie prezentate conform realităţii.

    Se observă şi o schimbare de atitudine şi mentalitate la nivelul opiniei publice din Ucraina relativ la separatiştii pro-ruşi: ”în Sudul Ucrainei sunt luaţi în derâdere, în Centrul Ucrainei ar fi bătuţi, iar în Vestul Ucrainei ar fi chiar omorâţi!”

    K.I.

    NU SUNT COMENTARII

    Transmiteti un mesaj

    four × 3 =