Spionajul rusesc sub forma turismului!

    Deşi îndemnările la calm ale preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti le auzim in fiecare săptămînă, de cînd domnia sa a primit mandatul de preşedinte, pare ca invitaţia cu iz diplomatic şi nestingherit la un „somn liniştitor”, recomandată cu predilecţie de către dumnealui, nu este binevenita să persiste şi acum, într-o perioadă în care la frontiera Republicii Moldova avem o Ucraină în prag de război civil. Mesajul său rămîne în vigoare, chiar dacă presa din Ucraina deţine informaţia, precum că Rusia ar aduce grupuri de „turişti” prin Aeroportul din Chişinău cu diverse roluri de destabilizare şi propagandă pentru a acţiona la ordinul servicilor de spionaj rusesc, atît în Ucraina cît şi în Moldova.
    Ca urmare a „mediocrului turism” sau a „calmului infantil” generator de inconsecvenţă, în ultima perioada au existat două tentative ce urmăreau crearea instabilităţii în diferite zone ale Moldovei. Câţiva localnici din satul Doroţcaia, raionul Dubăsari, vor să organizeze un referendum prin care satul lor ar trece sub jurisdicţia Tiraspolului notează cei de la „unimedia”. Doroțcaia este o localitate-centru de comună în Raionul Dubăsari, Republica Moldova. Actualmente este localizată în Trasnistria, dar a fost revendicată de Republica Moldovenească Nistreană, rămînînd cu greu sub controlul efectiv al autorităților de la Chişinău din 1995. Deloc întîmplător, aceste acţiuni au fost puse în mişcare deoarece satul respectiv face legătura cu capitala autoproclamatei republici trasnistrieneTiraspol.
    Sindromul autonomiei ce este înfăptuit în Ucraina, prinde bine cu ajutorul activiştilor de propagandă şcoliţi la Moscova, şi în regiunea Taraclia, regiune populată preponderent cu populaţie de etnie bulgară, din Republica Moldova.Însă trebuie să conchidem de la bun început că autonomia mult rîvnită de către bulgari nu este una culturală ci geopolitică. Aceştia cer autonomie faţă de Republica Moldova dictată de către fratele de la răsărit. Iniţiativa etnicilor bulgari din Republica Moldova are loc după ce locuitorii din Găgăuzia s-au pronunţat masiv, la referendumul organizat în luna februarie, în favoarea aderării R. Moldova la Uniunea Vamală şi a unei eventuale declaraţii de independenţă a autonomiei găgăuze. Etnicii ruşi din Bălţi şi-au cerut, de asemenea, în anul 2012, autonomia.
    Tăcerea de la Chişinău nu e nici diplomatică, nici liniştitoare, pentru că Republica Moldova nu are nicio şansă să se apere împotriva colosolui rusesc de una singură.Pandemia de separări si alipiri sau realipiri, după interese sau afinităţi, cerută într-o parte sau alta, capată forma un joc naiv al jurisdicţiei. Activarea bulgarilor din Taraclia care constituie 65,56 % dintr-o populaţie de 44 000 locuitori este cu siguranţă opera agenţilor de influenţă a Moscovei. Neutralitatea timidă din constituţie şi lipsa unei orientări concrete spre NATO ( conform ultimul sondaj realizat de către cei de la Magenta 25% din populaţia Republicii Moldova îşi doresc aderarea la NATO) , plus îndemnările de calm ale conducerii Republicii Moldova într-o situaţie atît de dificilă din punct de vedere geopolitic, ne vor face să ne trezim sub mirosul prafului de „puşcă sovietic”.

    H.S.

    NU SUNT COMENTARII

    Transmiteti un mesaj

    3 + twenty =