Kievul e impotent în fața separatismului din Estul Ucrainei

    Deja o săptămînă Kievul se joacă cu focul. În timp ce trupele speciale ruse, paramilitarii ruși și milițiile locale iau sub control orașe din Donețk, Lugansk și Harkov, guvernul de la Kiev nu intreprinde nici o acțiune. Inițial, serviciile secrete ucrainene afirmau că elimină pe separatiști fără a interprinde acțiuni majore. Această strategie se explica, parțial, prin dorința de a epuiza toate căile de rezolvare a situației fără armată. Totuși, pe 14 aprilie s-a terminat ultimatumul Securității Ucrainei pentru paramilitarii separatiști, iar Kievul în continuare ezită să stină focul separatist prin forță. Aparent, principalul oponent al acestui curs este Iulia Timoșenko. Este oare la mijloc vre-o trădare sau e pură incompetență?
    Acțiunile separatiștilor din Donețk au fost finanțate nu doar de Moscova dar și de oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov. El a fost unul din susținătorii lui Ianucovici, dar, rumorile zic că el ajuta pe toți,chiar și pe protestatarii din Maidan. Bineînțeles, din buzunarul său sunt hrăniți mulți șefi de poliție din Donețk, care, în final, și au tradat țara, trecînd de partea separatiștilor. Totuși, nimeni nu-l atinge pe oligarh, deși se știe că el finanțează acțiunile separatiste. E oare ceva la mijloc? Aparent, da, există un factor care nu permite organelor de forță să-și facă treaba, și acest factor e Timoșenko.Ea a anunțat că va candida la prezidențiale, unde, cel mai probabil, va concura cu Piotr Poroshenko, multimilionarul ucrainean, pentru postul de șef al statului. Ahmetov o poate finanța, pentru că, interesul său e să fie alături de putere. Astfel, aparentă ezitare de a-l izola pe Ahmetov, e o consecință a luptei interne în noua coaliție.
    Totodată, Timoșenko nu dorește nici intervenție militară asupra trupelor separatiste. Aici, problema e mai complicată. Separatiștii sunt baricadați într-un șir de orașe, principalul front fiind în Slaviansk, unde, în urma unor schimburi de focuri, au murit 2 oameni și 9 au fost răniți. Separatiștii sunt bine informați despre acțiunile anti-teroriste ale Ucrainenilor și utilizează civili pentru a bloca ofensivele. Fraza lui Putin, zisă cu puțin timp înainte de anexarea Crimeei, despre faptul că trupele ruse vor intra în Ucraina fiind protejați de civili, devine realitate, pentru că, anume așa tactică e utilizată de trupele ruse. Astfel, alături de disputele politice, factorul civililor și el încurcă operațiunii militare. Totuși, utlima explicație a succesului separatiștilor e unul simplu: impotența serviciilor speciale.
    S-a vorbit foarte mult că pe timpul lui Ianucovici, armata, serviciile speciale și vama au fost transformate în instituții ne-funcționale. Serviciile speciale timp de 3 ani au fost conduse de cetățeni ruși, iar armata a fost distrusă. Impotența de astăzi,e rezultatul unui proces mult mai lung. Ca răspuns la inactivitatea guvernului central, Pravii Sector, organizația care a luptat pe Maidan, a declarat mobilizare generală a membrilor lor. În noaptea de 15 martie ei deja au început curățirea unor posturi de control a separatiștilot, fiind lichidați 9 oameni. Marele risc este ca Pravii Sector să substituie forțele guvernului, pentru că ne putem pomeni cu o armată ne-controlată, o anarhie totală în Ucraina.
    Mulți vorbesc despre război civil în Ucraina, ceea ce nu e corect. Războiul civil are lor între cetățenii aceluiași stat, iar în cazul nostru, separatiștii înarmați nu sunt din Ucraina, ei vin din Rusia. Cît în Kiev se împarțeau posturile și înceapeau să se miște lucrurile, Rusia a reușit să introducă în Ucraina sute de spioni și mii de soldați în civil. De asemenea, a reușit să introducă și armament și uniformă. Iar Kievul doarme. Nu în zadar, Maidanul deja arde cauciucuri în fața parlamentului ucrainean.

    V.S.

    NU SUNT COMENTARII

    Transmiteti un mesaj

    one × two =