Cât de perfectă pentru investiţii este Republica Moldova?

human development

„Republica Moldova, cea din 2018, este perfectă pentru investiţii, pentru că astăzi, ţara noastră este alta decât acum trei ani”, a menţionat premierul moldovean Pavel Filip în cadrul festivității de deschidere a celui mai mare eveniment investițional anual dintre Nistru și Prut, Moldova Business Week 2018.  Evenimentul a reunit pe 27 noiembrie peste o mie de oameni de afaceri din circa 30 de state, reprezentanţi ai companiilor autohtone, autorităţi şi parteneri de dezvoltare.

În sprijinul afirmației sale, şeful Executivului de la Chișinău a scos în evidență măsurile întreprinse de Guvern pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, printre care: aprobarea reformei fiscale, reducerea instituţiilor cu funcţii de control,  reorganizarea Serviciului Vamal şi Fiscal, precum şi dezvoltarea proiectelor investiţionale în cadrul zonelor economice libere şi a parcurilor IT.

Discurs euforic al premierului

Filip a menționat că în Republica Moldova s-a înregistrat o creştere economică constantă, care în trimestrul doi al anului curent s-a ridicat la 5,2%, numărul persoanelor care primesc salarii în plic a scăzut de două ori, exporturile au crescut cu 30% şi în doar jumătate de an au fost făcute investiţii străine directe în valoare de circa 130 de milioane de dolari. Totodată, premierul promite că în următorii doi ani sunt prognozate investiţii de 380 milioane de dolari.

Acestea sunt de fapt cele mai bune argumente – cifrele. Cifrele nu au nevoie de declaraţii şi explicaţii. Cifrele nu mint niciodată şi vorbesc pentru noi – sunt rezultatele reformelor deloc uşoare pe care le-am pornit”, a menţionat Pavel Filip.

Prim-ministrul a relevat și că progresele înregistrate în dezvoltarea mediului de afaceri sunt recunoscute şi de comunitatea internaţională or, potrivit clasamentului Doing Business 2019, Republica Moldova ocupă locul 14 la capitolul „iniţierea afacerii”.

Cei care vor să investească în Republica Moldova trebuie să ştie că vaporul pe care eram cu toţii a ieşit de la reparaţii, şi-a ridicat pânzele şi merge cu încredere înainte. Eu cred cu adevărat în Republica Moldova, în această ţară şi în oamenii ei. Republica Moldova se schimbă, se dezvoltă şi evoluează. Vă invit să fiţi alături de noi în acest proces – să investiţi şi să creşteţi în Moldova” , a declarat premierul.

Filip a încurajat investitorii să descopere potenţialul ţării, evidenţiind oportunităţile existente: accesul pe pieţele UE şi CSI, precum şi condiţiile favorabile pentru lansarea afacerilor.

Costurile reduse ale forței de muncă și facilitățile fiscale, rămân principalele avantaje

Totuși, cât de perfectă este Moldova actuală față de cea de acum trei ani pentru investiții?

Potrivit Raportului de Stare a Țării, făcut public de centrul analitic Expert-Grup la începutul lui noiembrie, în Republica Moldova, elementele esențiale ale politicii de atragere a Investițiile Străine Directe sunt facilitățile fiscale și vamale, oferite în cadrul ZEL-urilor, costul relativ mic al forței de muncă precum și disponibilitatea relativă a forței de muncă.

Evident că relevanța costului și a disponibilității forței de muncă ar putea să scadă în timp, ca urmare a emigrației, creșterii salariilor și a presiunilor în creștere asupra pieței muncii.

Ce factori sunt mai importanți pentru investitori

În plus, potrivit Expert-Grup, factorii determinanți pentru atragerea investițiilor străine directe sunt alții decât costul forței de muncă.

Cele mai multe analize spun că factorul determinant este mărimea și potențialul pieței, acestea fiind destul de modeste în Republica Moldova.

Urmează calitatea instituțională și regulatorie care tot lasă de dorit. Deși se fac unele relaxări fiscale și reforme care reduc presiunile asupra businessului, Moldova este departe de a fi atractivă din acest punct de vedere.  Deschiderea comercială  este și ea una din atracțiile investiționale, etalată de autoritățile moldovenești, grație acordurilor de liber schimb atât cu UE cât și cu CSI. Însă, din cauza atitudinii recalcitrante a Rusiei inclusiv față de Moldova, acest avantaj nu prea poate fi valorificat. Calitatea infrastructurii iarăși lasă de dorit, la fel stabilitatea politică și economică deși autoritățile de la Chișinău au făcut unele progrese în acest sens, limitând pe de altă parte normele democratice și funcționarea statului de drept. Și doar după toate aceste momente investitorii atrag atenție costului forței de muncă. Acesta este privit însă în tandem cu calitatea ei, care iarăși se deteriorează pe an ce trece din cauza unui sistem de învățământ deplasat serios de la necesitățile pieței

Investițiile în producere și export  – la un nivel prea scăzut

Dacă vorbim despre calitatea investițiilor, ponderea investițiilor în sectorului industrial și cel agricol – activitățile care produc bunurile cele mai ușor comercializabile pe plan internațional – a rămas una destul de joasă pe parcursul ultimilor ani (circa 20% din totalul investițiilor).

Însă Republica Moldova, care este o piață internă limitată, poate crește durabil doar prin intermediul exporturilor. Însă o pondere atât de mică în procesul investițional a activităților ce produc bunuri comercializabile este o constrângere majoră pentru dezvoltarea economică durabilă.

Accent pe calitatea capitalului uman

Prin urmare, experții spun că este necesar de identificat noi factori de atractivitate investițională pentru țară iar politicile menite să impulsioneze investițiile ar trebui să includă, în mod prioritar, acțiuni de stimulare a investițiilor în capitalul uman, cel de care depinde productivitatea muncii și competitivitatea economiei.

În orice economie, creșterea investițiilor în capitalul fix nu este durabilă, dacă nu este însoțită și de investiții în capitalul uman. În acest sens, sunt necesare reforme structurale profunde, în special, în sectoarele educaționale vocaționale și terțiare, în vederea sporirii eficienței investițiilor publice și private în aceste domenii și pentru ancorarea mai bună a ofertei educaționale cu cererea pentru forța de muncă din partea sectorului real”, conchide Raportul de Stare a Țării.

Băncile stau pe un munte de bani nesolicitați. De ce aceștia nu ajung în economie?

De fapt, indirect, afirmațiile euforice ale premierului au fost combătute, de asemenea prin cifre de către guvernatorul demisionar al Băncii naționale, Sergiu Cioclea.

În mesajul său de salut, deși se arată convins că acum este momentul potrivit pentru a investi în Republica Moldova, acesta relevă un lucru care te pune pe gânduri. „În această ţară sunt bani. Noi nu suntem  cea mai săracă ţară, dar din păcate suntem ţara în care nu ştim încă cum să investim corect banii ca să asigurăm o prosperitate a populaţiei…..Băncile noastre deţin aproximativ 1,5 miliarde euro care aşteaptă să fie investite în proiecte sau credite – este o rezervă impunătoare şi sunt sigur că aceasta va fi baza pentru creşterea viitoare a economiei”, a declarat guvernatorul BNM.

Altfel spus, guvernatorul a dezvăluit o realitate destul de sumbră în ultimii ani. Volumul banilor disponibili pentru creditare în băncile moldovenești se ridică la aproape 30 miliarde de lei, bani care, în mod normal, ar trebui să ajungă prin investiții în economie. Însă ei nu sunt solicitați. Și asta deoarece puțini dintre moldoveni se încumetă să investească în Moldova anului 2018 iar climatul investițional despre care  vorbește în termeni euforici premierul Filip e foarte departe de perfecțiune.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

eleven − eleven =