Impotența autorităților de la Chișinău: Timp de doi ani, nu au reușit să valorifice niciun bănuț din creditul polonez

rata de absorbție

Dispunem de fonduri din exterior, dar, pur și simplu, nu le valorificăm. Se întâmplă și în cazul creditului polonez în valoare de 100 de milioane de euro, acordat pentru fermierii moldoveni pentru 12 ani, cu o perioadă de graţie de trei ani şi cu o dobândă de 2 %. Asistenţa era una tehnică, iar fermierii erau obligaţi să achiziţioneze 60 la sută din echipament din Polonia. Autoritățile de la Chișinău, fie depășite de situație, fie din alte motive așa și nu au reușit să se clarifice pe parcursul acestor doi ani conform cărui mecanism vor fi acordați banii. Iar într-un final, termenul de implementare a expirat și niciun fermier moldovean, deocamdată, nu a beneficiat de acest credit.

Acordul de asistenţă a fost semnat de Polonia şi Republica Moldova în primăvara anului 2014. Ulterior, autoritățile de la Chișinău au decis să creeze o nouă structură care să administreze creditul oferit de Polonia. Prin hotărâre de Guvern a fost creată Instituția publică „Unitatea de implementare a creditului de asistenţă acordat de Guvernul polonez” care se subordona Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a Ministerului Agriculturii.

În tot acest timp, „Unitatea de implementare a creditului de asistenţă acordat de Guvernul polonez” a reușit să aprobe doar 23 de dosare. Potirvit directorului instituției, Igor Gorașov, cinci dosare în valoare de peste 8 milioane de euro depuse de către fermierii moldoveni au fost aprobate de Unitate și au fost transmise autorităților poloneze, care, de asemenea, și-au dat acordul. Totodată, alte 18 dosare au fost aprobate de către Unitate și au fost transmise Ministerului Finanțelor, însă așa cum a expirat termenul de valorificare a acestui credit, atât pe dosarele aprobate de polonezi, cât și pe cele care au fost remise către Ministerul Finanțelor nu a fost debursat niciun bănuț.

Între timp, Guvernul a decis că împrumutul polonez pentru modernizarea agriculturii nu va fi implementat de structura creată special în acest scop, ci de Ministerul Finanțelor, prin intermediul băncilor comerciale selectate. Asta după ce Ministerul Finanțelor a insistat asupra schimbării condițiilor de oferire a împrumutului agricultorilor.

În luna iulie a fost schimbată procedura de implementare a creditului polonez. În prezent, Ministerul Finanțelor se ocupă ce acest lucru. Suntem la etapa de elaborare a Manualului de de operaţiuni privind implementarea creditului de asistenţă oferit de Guvernul Republicii Polone. Ulterior, după ce acest manual va fi aprobat în Guvern noi vom purcede la procedura de debursare a banilor pentru acele cinci dosare”, a declarat Ina Gorea, șefa Direcţiei de recreditare din cadrul Ministerului Finanțelor.

De menționat că, depășit de situație, Guvernul de la Chișinău a expediat o solicitare în adresa autorităților din Polonia prin care cere extinderea termenului de implmenetare a creditului polonez. Ministrul Agriculturii, Eduard Grama, a declarat că, deodamdată, nu a fost recepționat niciun răspuns din partea autorităților de la  Varșovia.

Nu avem un răspuns de la colegii din Polonia. Am avut o dicuție cu ambasadorul nostru în Republica Polonă și dumnealui mi-a confirmat că au fost remise avizele, dar din cauza că august este luna estivală în Europa, noi cred că nu vom primi un răspuns la sfârșitul lui august, sau în primele zile ale lui septembrie”, a declarat ministrul Agriculturii.

Este de menționat faptul că în cazul unui răspuns afirmativ din Polonia, regulile jocului ar putea să fie schimbate. Și anume, rata dobânzii ar putea să nu mai fie de două procente, dar mai mare. Asta, deoarece Guvernul a decis că împrumutul va fi gestionat de băncile comerciale, şi nu de unitatea de implementare a programului de finanţare, aşa cum era până acum. Iar în cazul în care răspunsul va fi negativ, atunci cele o sută de milioane de euro vor fi ratate în întregime.

B.D.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

nineteen + 2 =