Partidele de guvernământ din Ungaria au adoptat o rezoluţia pro-pace cu ocazia trecerii unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia

Parlamentul Ungariei a adoptat vineri o rezoluţie pro-pace, propusă de parlamentarii Fidesz şi ai Partidului Popular Creştin-Democrat (KDNP) cu ocazia aniversării unui an de la începerea războiului ruso-ucrainean.

Rezoluţia, adoptată de către deputaţi cu 130 de voturi pentru şi 24 împotrivă, exprimă angajamentul Parlamentului pentru pace şi afirmă că se aşteaptă ca toţi membrii comunităţii internaţionale să acţioneze în favoarea unei păci cât mai grabnice şi să evite acţiunile care duc la escaladarea războiului.

Documentul condamnă agresiunea militară a Rusiei şi recunoaşte dreptul Ucrainei la autoapărare.

Documentul afirmă că numai o încetare imediată a focului, tratativele şi pacea pot salva vieţi.

Rezultatele alegerilor din 2022 şi ale consultărilor privind sancţiunile sunt clare: în locul transporturilor de arme şi al sancţiunilor suplimentare, trebuie purtate tratative de pace cât mai curând posibil – se arată în rezoluţie. În schimb, se arată în document, “Europa se îndreaptă spre război”, Parlamentul European solicită tot mai multe transporturi de arme, pentru care unele state membre s-au şi angajat. “Aceste acţiuni ar putea duce la un război mondial”, avertizează documentul.

De asemenea, acesta subliniază că sancţiunile economice adoptate la Bruxelles nu au atenuat războiul, mai mult, Europa finanţează războiul Rusiei plătind preţurile ridicate la energie pe care aceste sancţiuni le-au provocat. Prin urmare, rezoluţia se opune planurilor de la Bruxelles de a extinde şi mai mult domeniul de aplicare a sancţiunilor energetice, calificând drept inacceptabil faptul că în primul rând Europa, inclusiv Ungaria, trebuie să poarte povara economică a războiului.

În document, Parlamentul cere Guvernului să continue să facă tot ce îi stă în putinţă pentru a ajuta refugiaţii din Ucraina, punând în evidenţă, de asemenea: conflictul militar afectează grav comunitatea maghiară din Transcarpatia. Rezoluţia confirmă faptul că Ungaria este un membru angajat al NATO şi al Uniunii Europene şi va face tot posibilul pentru a promova pacea.

Documentul face apel la personalităţile publice ungare să se abţină de la poziţii şi acţiuni politice care ar putea provoca daune economice semnificative sau ar putea duce la implicarea Ungariei în război.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

five × one =