ILO și SECO lansează o colaborare pentru a accelera crearea de locuri de muncă în Republica Moldova

Organizația Internațională a Muncii (ILO) și Secretariatul de Stat Elvețian pentru Afaceri Economice (SECO) și-au unit eforturile întru promovarea ocupării forței de muncă, dezvoltarea competențelor și formalizarea pentru a crea noi locuri de muncă, în special pentru populațiile vulnerabile, inclusiv tinerii, femeile și comunitățile rurale din Republica Moldova.

Chiar dacă decalajul de dezvoltare dintre R. Moldova și UE s-a redus în ultimii ani, țara se confruntă în continuare cu rate scăzute de ocupare a forței de muncă, niveluri ridicate de informalitate și condiții de muncă care trebuie îmbunătățite. Aceste probleme structurale au fost exacerbate de pandemia de Covid-19, ceea ce a dus la o reducere suplimentară a nivelurilor scăzute de ocupare a forței de muncă. Recent, piețele forței de muncă și sistemele de securitate socială au fost supuse unor presiuni suplimentare ca urmare a crizelor agravate de energie și de refugiați cauzate de războiul din Ucraina vecină.

Programul ILO privind munca decentă 2021-2024 pentru R. Moldova abordează aceste provocări, concentrându-se pe ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, siguranța la locul de muncă și dialogul social îmbunătățit. Guvernul elvețian a propus să susțină Programul de Țară privind Munca Decentă cu un pachet complementar de intervenții privind crearea de locuri de muncă mai multe și mai bune, o capacitate de inserție profesională îmbunătățită a persoanelor prin intermediul TVET și al învățării pentru adulți, precum și formalizarea locurilor de muncă. Bugetul pus la dispoziție de Guvernul Elveției este de 2,1 milioane de dolari SUA, completat de contribuțiile ILO în aceeași sumă.

Lansarea proiectului a avut loc la Chișinău, pe 15 februarie 2023, cu participarea dlui Gilbert F. Houngbo, directorul general al Organizației Internaționale a Muncii (ILO), aflat în vizită oficială în Republica Moldova, și a dlui Heinz Koller, directorul regional al ILO pentru Europa și Asia Centrală. SECO a fost reprezentat de o delegație tripartită elvețiană condusă de dl. Boris Zürcher, șeful Direcției Muncii. 

În cadrul lansării, directorul general Houngbo a apreciat înalt eforturile depuse de R. Moldova pentru a oferi refugiaților ucraineni protecție și acces la mijloace de trai și locuri de muncă. „Acest lucru este cu atât mai lăudabil cu cât R. Moldova însăși se confruntă cu mai multe provocări economice și sociale”, a spus el.

Boris Zürcher, șeful Direcției Muncii la Secretariatul de Stat Elvețian pentru Afaceri Economice (SECO), a subliniat importanța sprijinului acordat de Elveția guvernului și partenerilor sociali din Republica Moldova în promovarea unor locuri de muncă, mai multe și mai bune.

Componenta de ocupare a intervenției urmărește să faciliteze accesul la locuri de muncă productive la nivel local, în special pentru cei mai expuși riscului de excludere de pe piața muncii. ILO va sprijini parteneriatele locale de ocupare (LEP) care creează locuri de muncă la nivel local, precum și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și birourile sale teritoriale pentru a îmbunătăți guvernarea pieței muncii. Componenta Competențe va acționa astfel încât tinerii și populația adultă să beneficieze de o formare profesională și vocațională de mai bună calitate, care să răspundă cerințelor pieței muncii. În cele din urmă, componenta Formalizare va viza un sector cu o prevalență ridicată a informalității și cu un potențial puternic de creare a locurilor de muncă formale.

Un comentariu

  1. Organizatia Internationala a Muncii (ILO) si Secretariatul de Stat Elvetian pentru Afaceri Economice (SECO) fac un lucru minunat prin realizarea acestor programe de tara pentru Munca Decenta, ceea ce va ajuta la imbunatatirea vietii locuitorilor Republicii Moldova. Felicitari pentru aducerea acestor organizatii si delegatiilor loiale impreuna pentru acest program si contributia lor la dezvoltarea regiunii.

Transmiteti un mesaj

seventeen + 3 =