Montagne russe marca BNM. Autoritatea coboară rata de politică monetară cu 4,5 puncte în două luni după o creștere fulminantă anul trecut

bancar


Banca Națională a Moldovei reduce rata de politică monetară cu încă trei puncte procentuale după ce în luna ianuarie a redus-o cu alte 1,5%. Astfel, după ce pe parcursul anului 2022 rata a crescut de la 6,5 până la 21.5 puncte pentru a stăvili inflația galopantă, în acest an reduce și mai repede rata pentru a stimula activitatea economică pe fundalul temperării inflației

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis marți să reducă cu trei puncte procentuale rata de bază, aceasta coborând pentru principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt de la 20% la 17%.

„Decizia continuă tendința de relaxare a politicii monetare începută la sfârșitul anului precedent, pe fundalul stabilirii unui cadru macroeconomic dezinflaționist, și a fost determinată de confirmarea prognozelor anterioare ale BNM privind perspectivele de decelerare a inflației sub impactul descreșterii cererii și al unui impuls fiscal neutru”, anunță Banca Națională.

Decizia urmărește crearea condițiilor monetare pentru susținerea activității economice. Diminuarea ratei de bază urmează să conducă la reducerea ratelor dobânzilor la credite, sporirea creditării și stimularea consumului astfel încât să sporească cererea populației și, într-un final, să se ajungă la o creștere economică.

BNM explică aceste schimbări bruște în politica monetară prin faptul că procesul inflaționist în Republica Moldova s-a manifestat mai devreme și cu ritmuri alerte de creștere comparativ cu alte țări din regiune, iar restricționarea politicii monetare a temperat rapid ritmurile de creștere a inflației. Prin urmare, Republica Moldova este printre primele țări din lume care și-au inversat caracterul politicii monetare din unul restrictiv în unul expansionist.

Potrivit prognozei BNM, inflația va continua să se reducă rapid pe parcursul anului curent și va intra la finele lunii decembrie în limita de sus al coridorului de variație al inflației, care e de 6,5 la sută.

Inflația medie anuală urmează să ajungă la nivelul de 13,7 la sută în acest an și la 5,5 la sută, anul viitor.

În aceste condiții, BNM consideră că este necesar un impuls fiscal mai puternic pentru a stimula activitatea economică pe parcursul anului 2023.

Reducerea inflației ba fi determinată de ajustările recente de tarife pentru energia electrică, atenuarea continuă a inflației importate, precum și temperarea continuă a prețurilor la petrol pe piața internațională.

În același timp, BNM prognozează pentru a doua jumătate a anului 2024 o nouă accelerarea a procesului inflaționist, determinat de creșterile acumulate ale prețurilor la resursele energetice pe piața internațională, de ajustarea accizelor la începutul anului 2024, de ajustările recente și anticipate din anul curent ale tarifelor și de efectele de runda a doua asociate acestora, precum și de majorarea surselor de finanțare a consumului.

Totodată, evenimentele asociate conflictului militar din Ucraina și potențialele escaladări mențin caracterul persistent al riscurilor și incertitudinilor privind perspectiva inflației pe termen scurt și mediu.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

twenty + thirteen =