În lipsa reușitelor în războiul din Ucraina, Putin reinventează Războiul Rece. Cum este vizată Republica Moldova

Ieșirea Rusiei din Tratatul New Start, ultimul acord de control asupra armelor convenționale, anunțat recent de Vladimir Putin semnalează Occidentului intenția Federației Ruse de a confrunta ordinea internațională la un nivel superior. Concluzia îi aparține lui Igor Munteanu, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB) din Republica Moldova.

Tratatul New Start nu prevede suspendarea aplicării obligațiilor părților semnatare, astfel că decizia Rusiei deschide o nouă spirală de înarmare nucleară, indiferent de interpretările părții rusești că-și păstrează anumite obligații menționate în tratat”, menționează Munteanu pe pagina lui de Facebook.

Potrivit lui, anunțul lui Putin vine pe fundalul unor eșecuri militare răsunătoare pe fronturile din Ucraina și incapacitatea militarilor săi de a obține câștiguri poziționale pe front, pierderile imense de soldați și tehnică de luptă dând peste cap planurile generalilor săi de a prelua inițiativa strategică.

Drept urmare, Putin a convocat Consiliul Suprem de Securitate, cu scopul de a insufla încredere, de a strânge rândurile, de a întări loialitatea printre elite.

În lipsa succeselor în război, acesta a anulat concepția de politică externă a Rusiei (Decretul N.605 din 7 mai 2012), construindu-și narațiunea pe ideea că Rusia luptă contra unui „Occident colectiv”, iar această provocare istorică schimbă esențial reperele politicii sale externe și a celei de apărare.

Așa cum acest decret conținea și referința cu privire la ”recunoașterea integrității teritoriale a Republicii Moldova”, anularea lui a fost interpretată în mod eronat drept un anunț de agresiune imediată”, crede Igor Munteanu.

El a menționat că, în realitate, raioanele estice ale Republicii Moldova sunt ocupate de militarii ruși de mai mult timp, iar lipsa unei calificări politice adecvate din partea autorităților de la Chișinău nu schimbă cu nimic realitățile pe teren. „Transnistria este un teritoriu ocupat, iar regimul separatist un regim de ocupație”, punctează Munteanu.

Președintele CUB este convins că Rusia va pierde acest război, iar Ucraina va învinge.

Occidentul este superior tactic și strategic. Nimeni nu mai ascultă de cei care ar fi preferat să se târguiască cu Putin, oferindu-i în schimb teritorii rupte din statul ucrainean. Pacea va veni numai după înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă, iar acest scop este asigurat numai prin furnizarea de sprijin politic, militar, financiar și umanitar Ucrainei, cu echipamente și muniții moderne”, a menționat el.

În acest sens un rol important îl joacă noile sancțiuni impuse Rusiei, care sporesc costurile agresiunii. În prezent 1800 de oficiali și afaceriști ruși se află pe lista de sancțiuni occidentale, iar următoarele valuri de sancțiuni vor include de zece ori mai mulți. La rândul său, Ucraina are nevoie de 27 miliarde de dolari în următoarele cinci luni pe care statele democratice sunt dispuse să le ofere.

Nu există altă cale de a grăbi încheierea acestui război decât înfrângerea statului agresor, dezagregarea regimului Putin, înlocuirea sa cu oameni adecvați, care să prețuiască drepturile și libertățile omului”, spune Munteanu.

Potrivit lui, discursul lui Putin la Consiliul de securitate al Rusiei trădează frica și disperarea regimului de un colaps al aventurii sale militariste.

Putin o va sfârși pe un scaun electric, ca și alți criminali executați după procesul de la Nurenberg, fie își va găsi sfârșitul chiar în mâinile călăilor săi din GRU/FSB (servicii secrete rusești)” este de părere președintele CUB.

În context economic exporturile rusești de gaze și petrol sunt deja impozitate suplimentar (price-cup) ca un preț al războiului declanșat de regim. Munițiile rusești sunt consumate, iar rachetele lansate asupra orașelor din Ucraina sunt încărcate direct de pe conveierele de producere. 97% din armata rusă este deja în Ucraina, iar morala militarilor ruși se găsește la cel mai redus nivel.

Măsurile la care recurge astăzi Putin în Rusia sunt extreme, dar tot ele vor determina elitele rusești să preia inițiativa acestui dezastru militar, oprind regimul din catastrofa în care lunecă statul rus, posibil după următoarele luni, care vor fi critic importante în determinarea învingătorului din acest război”.

În ce privește Republica Moldova, singura opțiune viabilă pentru dezvoltare în pace și bunăstare a acesteia, este integrarea deplină în sistemul de securitate euro-atlantic”, conchide președintele CUB.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

1 × one =