Forumul economic de la Chișinău

  Peste 200 de companii din Republica Moldova, România, Polonia, precum și reprezentanții mediului de afaceri din alte state au participat la Forumul Economic, cu genericul „Investiții, Dezvoltare, Integrare Europeană”. La evenimentul organizat sub auspiciul Familiei Regale a României și cu susținerea Ambasadei României la Chișinău au participat premierul Dorin Recean, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și principele Radu.

  Businessul trebuie respectat și susținut în Rep. Moldova, de aceea vom face curățenie în mai multe instituții pentru ca acest domeniu să se dezvolte. Vom investi zeci de milioane de euro doar în următorii ani în îmbunătățirea condițiilor de studii și în creșterea salariilor pentru personalul din universități, a afirmat Președintele Parlamentului Igor Grosu în cadrul Forumului Economic, transmite Radio Chișinău.
        
  „Una dintre cele trei priorități ale guvernului Rep. Moldova este dezvoltarea economică, un semnal puternic pentru comunitatea de afaceri. Vom face tot posibilul ca activitatea de afaceri să fie mai simplă și mai profitabilă și vom opri dur orice încercare a unor angajați ai statului de a hărțui businessul. Suntem determinați să eliminăm birocrația și barierele din calea mediului de afaceri în anul 2023. Haideți să facem împreună un lucru care 30 de ani a lipsit. Convingerea mea este că dincolo de toate proiectele culturale, istorice noi acum suntem în momentul când trebuie să unim aceste maluri prin investiții”, a declarat Igor Grosu.

  Afacerile de succes trebuie să vină și să fie productive, a declarat prim-ministrul, Dorin Recean, care s-a referit la cele mai importante motive pentru potențialii investitori în economia Rep. Moldova.

  Primul este accesul la piață, Republica Moldova face acum eforturi și le accelerează în domeniul apropierii de UE și accesul la piețele de capital. Un alt punct este accesul la resursele umane, eficiența instituțiilor, digitalizarea, dar și accesul la finanțare. Noi vom extinde accesul la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii. Un alt punct este schimbarea în domeniul finanțării, cercetării și dezvoltării. Și ultimul punct, dar foarte important sunt proiectele mari de infrastructură”, a spus Dorin Recean. 

  Ca să sprijinim parcursul european al Republicii Moldova, primul și cel mai important lucru este un sprijin al conectării economice, a declarat în cadrul evenimentului Principele Radu al României. Potrivit acestuia, evenimentul este un semn al faptului că atât cei care s-au născut în România, cât și cei din  Rep. Moldova au cu toții un profund atașament față de valorile libertății și ale democrației:    

  „Suntem datori atât din punct de vedere istoric, cât și din punct de vedere politic, al principiilor, dar și al valorilor în care credem să fim siguri că toți românii sunt locuitorii unor țări democratice, libere, prospere și demne”, a menționat Principele Radu al României.

  Vicepremierul Dumitru Alaiba, Ministru al Dezvoltării Economice a adăugat că Rep. Moldova se poate schimba și se poate transforma cu pași foarte mari.  Potrivit ministrului, rolul statului este să facă totul pentru a ajunge în situația când se va putea spune că Rep. Moldova este într-adevăr o economie liberă, deschisă și corectă.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  nineteen + six =