Disonanță cognitivă: Cei mai mulți moldoveni condamnă agresiunea Rusiei în Ucraina, însă cel mai popular politician rămâne Putin

Deși cei mai mulți dintre moldoveni consideră că în Ucraina are loc în prezent o invazie nejustificată a Federației Ruse, iar Crimeea și regiunile Lugansk și Donetsk sunt ocupate de Rusia, Vladimir Putin este liderul străin cu cea mai multă încredere printre cetățenii Republicii Moldova.

Cel puțin asta rezultă dintr-un sondaj de opinie, realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS-Research, la comanda Comunității pentru advocacy și politici publice WatchDog.MD, făcut public vineri, 3 februarie.

42% din intervievați sunt de părerea că Crimeea trebuie să aparțină Ucrainei, iar 34% înclină să creadă că ar trebui să fie parte din Rusia. Pe de altă parte, aproape 50% sunt de părerea că includerea regiunilor ucrainene Lugansk și Donețk în componența Rusiei este ilegală, 23% din ei afirmând contrariul. Peste un sfert din intervievați consideră că Putin este personal vinovat de începerea Războiului în Ucraina, iar 17% cred că vina o poartă Rusia în întregime. Alte 17,7% dau vina pe Statele Unite ale Americii, 11,8% pe conducerea Ucrainei, iar 9% – pe Alianța Nord Atlantică.

Președintele rus, Vladimir Putin rămâne, cu toate acestea liderul străin cu cea mai mare încredere printre cetățenii moldoveni. 38% din participanții la sondaj au încredere în el, 19,8% – încredere foarte mare, iar 18,2% – o oarecare încredere. Spre comparație, Klaus Iohannis are încrederea a 36,6 intervievați, iar Vladimir Zelenskii – a 35,3%. În Joe Biden au încredere doar 25,2% dintre moldoveni.

Cu toate că Putin e cel mai popular, potrivit sondajului, 53,5% din cetățenii Republicii Moldova ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar 23,8% ar opta pentru aderarea la Uniunea Euroasiatică, dacă ar fi organizate referendumuri în acest sens.

Pe de altă parte, doar 27% ar vota pentru aderarea la NATO, 55% pronunțându-se împotrivă.

Pentru unirea Republicii Moldova cu România s-ar pronunța 36,2% dintre moldoveni, iar împotrivă – 52,2%.

Intervievații au fost chestionați și în privința unei eventuale invazii rusești în Republica Moldova. 34% dintre respondenți au optat în favoarea unei rezistențe armate, 29% susțin o capitulare necondiționată, iar 9,7% optează pentru negocieri.

Cu toate acestea, doar 23,6% sunt siguri că sunt gata să lupte cu arma în mână împotriva agresorilor. Alți 12,5% spun cu mai puțină siguranță că ar face-o, iar 45,8% sunt siguri că nu se vor implica în luptă.

Potrivit sondajului, aproape 55% dintre moldoveni califică drept justă afirmația că Rusia luptă cu NATO în Ucraina. Totodată, peste 41% consideră că regimul lui Vladimir Putin este unul fascist.

Sondajul celor de la WatchDog.MD vizează impactul dezinformării și propagandei asupra opiniei publice din Republica Moldova.

Potrivit concluziilor, se remarcă un impact încă foarte înalt al propagandei Kremlinului pe subiecte care vizează securitatea, agresiunea rusă din Ucraina, relațiile internaționale și subiectele energetice.

„Sunt îngrijorătoare, în mod special, tendințele răspunsurilor privind cauzele războiului și atitudinile față de țara victimă a agresiunii. Astfel, mai puțin de jumătate dintre respondenți au afirmat că Rusia și conducerea acesteia se fac vinovate pentru război. Totodată, numai 36% dintre respondenți au numit Ucraina drept parte din conflict care are dreptate”, menționează experții.

Sondajul a fost organizat în cadrul proiectului ”Evaluarea impactului dezinformării și propagandei toxice asupra opiniei publice din Republica Moldova”, implementat de Comunitatea ”WatchDog.MD” cu suportul Internews, proiect care e parte a programului „Răspunsul comunităților la dezinformare“, realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene.

Scopul lui este de a efectua cercetări și de a realiza patru sondaje de opinie în perioada ianuarie-mai 2023 și alte analize privind impactul dezinformării și manipulării și propagandei toxice asupra opiniei publice din Republica Moldova. În cadrul proiectului, experții vor oferi recomandări către actorii relevanți pentru combaterea eficientă a dezinformării.

Sondajul a fost realizat prin interviuri telefonice moderate de intervievator, în perioada 17-26 ianuarie 2023, pe un eșantion stratificat de 1001 persoane.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

1 − one =