Detalii privind planul rusesc de răsturnarea puterii de la Chișinău: Atacuri asupra instituțiilor statului și luare de ostatici

Planul Rusiei pentru destabilizarea în perioada următoare a Republicii Moldova, făcut public săptămâna trecută de președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, ar presupune acțiuni violente cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară în vederea atacării unor instituții de stat și luarea de ostatici.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a confirmat luni în cadrul unui briefing de presă veridicitatea planului rusesc anunțat de Zelenschy.

„Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a menționat Maia Sandu.

Potrivit ei, documentele primate de la partenerii ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subvesrisve. De asemenea, planul ar presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent.

Spre exemplu, materialele conțin instrucțiuni privind regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru.

Președinta Republicii Moldova dă asigurări că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și țin situația sub control.

„În realizarea planului autorii mizează pe mai multe forte interne, dar în special pe grupări criminale, cum ar fi formațiunea Șor și toate derivatele ei, pe unii veteran, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc.

Scopul este răsturnarea puterii legitime de la Chișinău și înlocuirea cu una ilegală, loială Rusiei, care să blocheze procesul de integrare europeană dar și pentru ca Republica Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul împotriva Ucrainei.

Președinta a cerut tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă. Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte în cel mai scurt timp proiectele de lege, care vor oferi Serviciului de Informații și Securitate dar și Procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării.

„Toți cei care participă în aceste acțiuni, îndreptate împotriva statului Republica Moldova, elemente externe, membri ai partidelor politice și ai grupărilor criminale și toți cei care îi protejează pe aceștia urmează a fi trași la răspundere„ a menționat Maia Sandu.

Amintim că zilele trecute Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat că un grup de persoane din Cecenia, care luptă împotriva Ucrainei începând cu 24 februarie, au ajuns în calitate de salvatori în Turcia pentru a ajuta, chipurile, populația care a suferit de pe urma cutremurului de acum o săptămână. Scopul lor real ar fi, însă, potrivit lui Danilov, să ajungă în Republica Moldova, unde să participe la o lovitură de stat, aflată în proces de pregătire.

„Unii dintre acei ticăloși care au fost pe 24-25-26 februarie ca parte a așa-numitului” grup cecen „aici, pe teritoriul nostru, astăzi se află deja într-o cu totul altă parte a lumii. Astăzi lucrează ca „salvatori” în Turcia. Suntem acum foarte atenți și monitorizăm această situație pentru a nu admite ca acești „salvatori” să ajungă la Chișinău. Le știm numele și prenumele, patronimele. I-am monitorizat foarte atent la momentul respectiv. Au avut o sarcină personală la 24 februarie”, a adăugat Danilov.

Rusia își dorește foarte mult să aprindă din nou focul în Republica Moldova, astfel încât să existe un focar de tensiune căruia ar trebui să-i acordăm maximă atenție”, a spus oficialul.

Reamintim că, la summitul UE de la Bruxelles de săptămâna trecută, președintele Volodymyr Zelensky a declarat că serviciile secrete ucrainene au interceptat planurile Kremlinului de a prelua controlul asupra Republicii Moldova, după care liderul ucrainean a transmis imediat toate informațiile președintei Maia Sandu.

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a confirmat că a primit informațiile despre intențiile Rusiei de a desfășura o campanie de destabilizare a situației din stat.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

six + fourteen =