Agricultura Republicii Moldova a scăzut cu 30% anul trecut

Producția agricolă în Republica Moldova s-a redus cu 29,8% anul trecut, scăderea fiind determinată în special de recolta extrem de proastă a cerealelor din cauza secetei, după un an 2021 cu recolte record la majoritatea culturilor de câmp.

Potrivit Biroul Național de Statistică de la Chișinău, producția globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile, inclusiv întreprinderile agricole, de fermier și cele ale populației, au produs doar 70,2%, în prețuri comparabile, din volumul producției obținute în 2021.

Micșorarea a fost determinată de scăderea producției vegetale cu 36,8% și a producției animaliere – cu 2,6%.

În condițiile unui an extrem de secetos, producția de porumb s-a redus cu 74,8%, cea de grâu – cu 45,6%, iar cea de semințe de floarea soarelui – cu 35,3%.

Producția de sfeclă de zahăr a scăzut cu 49,6%, cea de soia- cu 39%, iar cea de leguminoase-boabe – cu 32,5%.

De asemenea, a scăzut considerabil producția de nuci, cartofi, legume și struguri.

Potrivit datelor statistice, sfecla de zahăr, rapița, soia, tutunul, floarea soarelui, cerealele și leguminoase pentru boabe sunt cultivate, în special în gospodăriile mari agricole. Totodată culturile bostănoase, cartofii, legumele, strugurii, fructele, nucile și pomușoarele sunt cultivate, în cea mai mare parte, de gospodăriile de fermieri și cele ale populației.

Reducerea dramatică a producției de origine vegetală a fost determinată și de faptul, că în anul precedent, 2021, au fost înregistrate recolte record în cazul mai multor culturi, baza de comparație pentru anul următor fiind destul de înaltă.

Anul trecut a fost nefast și pentru sectorul zootehnic. Producția de lapte s-a redus cu 10,3%, iar creșterea animalelor (în greutate vie) – cu 2,4%.

Pe de altă parte, producția de ouă a crescut cu 5,9%.

Conform stării la 1 ianuarie 2023 față de data respectivă a anului precedent a fost înregistrată micșorarea efectivului de animale de toate speciile în gospodăriile de toate categoriile ca rezultat al scăderii șeptelului de animale în gospodăriile populației. Totodată, în întreprinderile agricole se atestă creșterea efectivului de ovine și caprine – cu 56,3%, bovine – cu 30,3%, iar efectivul de porcine a rămas la nivelul anului trecut.

În anul 2022 ponderea producției vegetale în totalul producției agricole a constituit 72%, producției animaliere revenindu-i 28%. Spre comparație, grație recoltei extrem de înalte, în anul 2021 producția vegetală a constituit 80%, iar cea animalieră – 20%.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

1 + 20 =