Transylvania Food Summit, la USAMV Cluj-Napoca, în 3-4 noiembrie 2022
Începând cu 3 noiembrie 2022 va începe o nouă ediție a Transylvania Food Summit, cel mai important eveniment de agribusiness din Europa de Sud-Est.
Pe durata a 2 zile, evenimentul va avea invitați de renume și dezbateri pe teme de mare actualitate în agribusiness, producție alimentară durabilă, producție de băuturi, retail și HoReCa, dezvoltare rurală și economie circulară în contextul crizei economice globale.
Deschiderea oficială va avea loc în 3 noiembrie 2022, de la ora 9.30, în Aula Magna ”Mihai Șerban”, iar între specialiștii care vor susține dezbateri în cele două zile se va afla și rectorul USAMV Cluj-Napoca, Prof. dr. Cornel Cătoi.
Transilvania Food Summit are ca obiectiv principal reunirea mediului academic cu cel administrativ și de afaceri, a societății civile și a specialiștilor din domenii cheie, care să-și expună strategiile privind consolidarea poziției fermierilor români în lanțul agroalimentar, promovarea produselor tradiționale romanești și a tradițiilor culturale și gastronomice transilvane, precum și creșterea încrederii consumatorilor în produsele alimentare romanești și în cele locale.
Importanța summitului găzduit de USAMV Cluj-Napoca este reliefată și de latura academică a dezbaterilor, susținute de profesori și cercetători în domeniu agroalimentar din universități și institute de cercetare din țară și Europa, Academia Română, Academia de Știinte Agricole și Silvice. La summit vor participa și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Comisiei Europene (DG Agri si DG Regio) și Parlamentului European.
Nu în ultimul rând trebuie menționat că la eveniment participă fermieri și grupuri / asociații de producători agricoli, producători și retaileri de utilaje pentru agricultură și industrie alimentară, procesatori și asociații din industria alimentară, reprezentanți ai companiilor de retail alimentar, reprezentanți ai asociațiilor din HoReCa, ai autorităților locale și centrale, naționale și internaționale, precum și executivi din domeniile financiar-bancar, IT, juridic
Între temele propuse pentru dezbateri se numără dezvoltarea piețelor locale; importanța lanțurilor scurte alimentare; rolul parteneriatelor și al cooperativelor în consolidarea și facilitarea prezenței pe piață a producătorilor și procesatorilor; cercetarea, inovarea și agricultura de precizie; perspectivele agriculturii ecologice în România și Europa; promovarea produselor agro-alimentare românești; prezența alimentelor românești în lanțurile HoReCa și retail sau economia circulară în zonele montane.