Războiul a cauzat pagube Ucrainei în valoare de o treime din PIB-ul național

Războiul a cauzat pagube Ucrainei în valoare de o  treime din PIB-ul național, scrie bucpress.eu. Sunt așteptate pierderi economice ulterioare în urma războiului la nivelul de 33-35% din produsul intern brut al Ucrainei.

Ministrul Finanțelor, Serhii Marcenko, a anunțat acest lucru în cadrul unui briefing, transmite corespondentul Audiovizualului Public.

„Estimările noastre coincid cu estimările partenerilor noștri internaționali, pierderile estimate de PIB vor fi de 33-35%”, a spus Marcenko.

El a adăugat că pierderile de PIB în valoare nominală pentru 2022 se vor ridica la mai mult de un trilion de grivne. Conform rezultatelor celor trei trimestre ale anului 2022, scăderea PIB-ului în Ucraina este estimată la nivelul de 30%.

Marcenko a remarcat că deficitul bugetar din 2022 este mai mare decât deficitul din 2023, deoarece „anul acesta este mult mai dificil decât următorul”.

Ministrul a adăugat că aproape jumătate din bugetul ucrainean va fi subvenționat prin finanțare externă.

“Predictibilitatea și ritmul veniturilor este partea cea mai dificilă în negocierile cu partenerii externi. Nu toate fondurile au ajuns în termenii conveniți, nu toate acordurile sunt îndeplinite. Anul viitor, vom obține o anumită predictibilitate. Decizia privind predictibilitatea va fi luată”, a spus ministrul.

Separat, Marcenko a remarcat că aproape jumătate din buget este destinat sectorului apărării, și anume 1.141 miliarde grivne.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

four × 2 =