Cea de-a VIII-a ediţie FICT aduce în inima Clujului 12 invitaţi speciali din 8 ţări
Festivalul Internaţional de Carte Transilvania (FICT) revine în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca în perioada 15-18 septembrie 2022 cu peste 40 de evenimente şi 12 invitaţi speciali, din 8 ţări, scriitori de renume internaţional şi nu numai.
„Deoarece este cea de-a VIII-a ediţie, avem invitaţi din 8 ţări. Anul acesta, scriitorii invitaţi provin din diferite segmente literare: literatură poliţistă, poezie, jurnalism etc. Am optat pentru scriitori care sunt cunoscuţi pe plan internaţional, dar mai puţin la noi în ţară. Considerând că aduc un plus de valoare literaturii universale, am dorit să îi aducem la FICT şi să îi facem cunoscuţi şi pentru publicul din România. De asemenea, din ţara noastră am decis ca anul acesta să invităm un pasionat de sport, deoarce la FICT promovăm cartea, lectura, sportul, sănătatea mintală”, a declarat Gabriel Bota, directorul festivalului.
Invitaţii speciali:
*** Thomas Enger
Thomas Enger s-a născut în 1973 la Oslo, unde trăieşte şi acum împreună cu familia. A studiat jurnalism, sport şi istorie. Timp de un an a fost profesor de sport iar ulterior s-a angajat la prima publicaţie online din Norvegia – Nettavisen, unde a lucrat timp de nouă ani. Este de asemenea un compozitor pasionat. https://soundcloud.com/thomasenger)
A debutat în 2010 cu primul roman din seria Henning Juul, romane care s-au tradus în 30 de limbi. Seria are cinci volume, iar primul dintre ele, „Arts” a fost tradus în România.
Acum lucrează la o nouă serie Mystery & Thriller, împreună cu alt celebru autor norvegian, Jorn Lier Horst.
A câştigat „uPrisen” de două ori – în 2014 şi a doua oară în 2019 pentru romanul „Instinct criminal”, care a fost publicat în limba română la editura Tritonic.
*** Lars Saabye Christensen
Prozator, poet, scenarist, Lars Saabye Christensen este unul dintre scriitorii reprezentativi pentru spaţiul literar norvegian contemporan. Născut în 1953, în Oslo, Lars Christensen a debutat cu poezie, dar este cunoscut în special ca prozator, cel mai mare succes avându-l cu romanul Fraţi pe jumătate (2001, tradus în 2013 la Editura Univers), tradus în peste douăzeci de ţări şi obţinînd Premiul pentru Literatură al Consiliului Nordic şi Premiul Brage.
*** Erwin Messmer
Născut în 1950 la Staad SG am Bodensee. A studiat filosofie şi literatură germană la Universitatea din Fribourg. Orgă şi pian la Conservatorul din Fribourg şi cel din Bratislava. Pe lîngă numeroase volume de poezii, a înregistrat CD-uri cu concerte pentru orgă şi pian. Din 1992 este redactor la revista de literatură „orte”. Concertează ca organist pe numeroase scene muzicale internaţionale. Volumele publicate pînă acum îl plasează în plutonul de frunte al poeţilor elveţieni contemporani de expresie germană. Trăieşte în Berna ca muzician, scriitor şi jurnalist liber profesionist. Are doi copii, o fată şi un băiat.
*** Andreas Saurer
Născut în 1963 în Andeer, cantonul Graubunden. Este poet, istoric (Universitatea din Berna) şi publicist. Între 1995 şi 2017 a lucrat la cotidianul „Berner Zeitung”. În prezent face parte din echipa de producţie a redacţiei Tamedia (Zurich). Locuieşte în Berna şi Basel. A publicat mai multe volume de poezii, printre care şi Berg mit Madonna/ Munte cu Madonna (ediţie bilingvă, trad. Radu Ţuculescu, postfaţă Vasile Igna) Biblioteca Revistei Familia, 2003 – premiul de debut la Festivalul Internaţional de poezie Sighetu Marmaţiei 2005. Finalist open-mike-Literaturwettbewerb der literaturWERKstatt Berlin 1995. Poeziile sale au fost traduse în română, slovacă, maghiară, retoromană, ucraineană. A publicat studiul Modernizare şi tradiţie: Satul românesc între 1918-1989 (Gardez!-Verlag,2003) şi Rumanische Helden – Pop-Verlag, Germania, 2019. Colaborator la revistele literare din România, Slovacia, Ucraina şi Republica Moldova.
*** Akira Mizubayashi
Akira Mizubayashi (n. 1951) este un scriitor nipon de expresie japoneză şi franceză, profesor universitar specializat în literatura franceză a secolului XVIII. Şi-a făcut studiile universitare la Universitatea Naţională de Limbi şi Civilizaţii Străine din Tokyo, la Universitatea Paul-Valery din Montpellier, la Universitatea Paris VII şi la Şcoala Normală Superioară de pe strada Ulm, la Paris. A predat limba şi literatura franceză la Universitatea Meiji, la Universitatea Naţională de Limbi şi Civilizaţii Străine din Tokyo şi la Universitatea Sophia (Tokyo). În 2015, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Stendhal din Grenoble. Aceeaşi distincţie i-a fost acordată în 2017 din partea Universităţii Paul-Valery din Montpellier. Dintre publicaţiile sale recente în franceză, menţionăm Petit eloge de l’errance (Gallimard, 2014), Un amour de Mille-Ans (Gallimard, 2017), Dans les eaux profondes – Le Bain japonais (Arlea, 2018). În 2019, a apărut la editura Gallimard romanul Ame brisee, (tradus în limba română la Humanitas Fiction de Mădălina Ghiu), urmat de Reine du cĹ’ur, tot la Gallimard (2021). A fost distins cu mai multe premii literare, printre care, în 2011, Prix du Rayonnement de la langue et de la litterature francaises (Premiul pentru difuzarea limbii şi literaturii franceze) pentru volumul Une langue venue d’ailleurs, tradus în limba română de Rodica Baconsky şi Alina Pelea (Casa Cărţii de Ştiinţă, 2019).
*** Patrick Deville
Patric Deville (n. 1957), o figură aparte în peisajul literar francez actual. Atras de efervescenţa creată în jurul editurii Minuit, tânărul licenţiat în literatură comparată va scrie cinci romane în spiritul atmosferei straniu contestatare, cu tendinţe minimaliste, care îl înconjoară pe Jerome Lindon: Cordon-bleu – 1987; Longue vue – 1988; Le feu d’artifice – 1992; La femme parfaite – 1995 şi Ces deux-la- 2000, reeditate în 2017 sub titlul generic Minuit (Seuil, „Points”).
Deţinător al Premiului Femina şi Prix des Prix litteraires pentru Ciuma & Holera (2012), al Marelui Premiu pentru Literatură al Academiei Franceze pentru întreaga operă (2021) şi al Premiului Joseph Kessel (2022), director literar al cunoscutei Maison des ecrivains etrangers et des traducteurs de la Saint-Nazaire, traducător el însuşi, la fel de acasă în literatura latino-americană ca şi în cea europeană, Patrick Deville, îşi înţelege epoca (largo sensu) în dimensiunile ei contradictorii şi o scrie, restituind-o mai permeabilă şi deloc anodină într-o proză plină de neprevăzut, cu imagini şi ritmuri inedite.
*** Mario Bojorquez (Mexic)
Mario Bojorquez, un important scriitor mexican, va discuta în acest an cu publicul FICT.
Născut în Los Mochis, Sinaloa, Mexic în 1968, Mario este poet, eseist şi traducător. A studiat limba şi literatura hispanică la Universitatea Naţională Autonomă din Mexic, UNAM.
A publicat opt colecţii de poezie printre care Hablar Sombras (2013), Memorial de Ayotzinapa (2016), Aqui todo es memoria (2016), Memoria de lo vivido (2019) şi El fuego es mi nombre exacto (2021). A fost distins cu cele mai prestigioase premii de poezie, cum ar fi Premiul de poezie Abigael Bohorquez (1996), Premiul Naţional pentru Eseu Literar Jose Revueltas (2010), Premiul Alambra pentru Poezie Americană din Granada, Spania (2012), Distincţia Prinţ şi Poet Tecayehuatzin de Huexotzinco (2012), Medalia Ignacio Rodriguez Galvan (2015), Premiul Fara Frontiere al Festivalului de Carte Transilvania, România (2016) şi Medalia Klisthenes de la Demos Aigaleo, Grecia (2017). Este editor al revistei literare online www.circulodepoesia.com şi director al Festivalului de Poezie din Mexico City, Valparaiso Mexico, Visor Libros Mexico şi Circulo de Poesia Press. Este membru al Sistemului Naţional al Creatorilor de Artă, SNCA, Mexic (2007-2023) şi are bursă pentru traducerea în portugheză a lui Fernando Pessoa la Instituto Camoes da Cooperacao e Lingua Portuguesa, Portugalia (2020-2022).
*** Andrea Rivas
Poet, traducător şi cercetător. Are un master în literatură hispano-americană. Poezia ei a fost publicată în chineză, arabă, italiană şi engleză. Este autoarea colecţiei de poezie Pertenecerme entera (Circulo de Poesia Ediciones, 2020). A fost distinsă cu premiul de poezie Punto de Partida (2017), a fost, de asemenea, laureată a Premiului Internaţional de Poezie Boao (2019) şi a fost numită Poeta de Argint de către Asociaţia Scriitorilor din Beijing (2018). În prezent, ea face un doctorat despre poezia femeilor hispano-americane.
*** Daniel Calabrese (Chile)
Daniel Calabrese (Dolores, Argentina, 1962). Prima sa carte de poezie, La faz errante (Mar del Plata, 1990), i-a adus Premiul Alfonsina. Au urmat Futura ceniza (Barcelona, 1994), Escritura en un ladrillo (Kyoto, 1996), Singladuras (Fairfield, 1997), Oxidario (Buenos Aires, 2001, Premio del Fondo Nacional de las Artes) şi Ruta Dos (2013 şi 2017), care a câştigat Premio Revista de Libros din Chile şi a fost publicat în colecţia Visor din Madrid, cu o prefaţă de Raul Zurita. Versiunea italiană a fost nominalizată la Premio Camaiore Internazionale în cadrul premiilor pentru cele mai bune opere străine. Compas de espera (Cordoba, 2022) este cea mai recentă carte a sa. Antologii ale poeziei sale au fost publicate în mai mult de zece ţări, iar o parte din opera sa a fost tradusă în italiană, engleză, franceză, portugheză, bulgară, chineză şi japoneză. Este fondator şi director al revistei Aerea, Revista Hispanoamericana de Poesia, şi membru al Consiliului Internaţional al Fundaţiei Vicente Huidobro.
*** Mijail Lamas (Mexic)
Mijail Lamas (Culiacan, 1979) este un poet, editor, traducător şi critic mexican. Are un master în creaţie literară de la Universitatea din Texas din El Paso. A publicat cărţile de poezie Contraverano (2007), Tyler Durden’s Notebook urmate de Fundacion de la casa (2008) publicată la editura argentiniană El Suri Obstinate în 2014; O relatare parţială a incendiilor, selecţie de poezii (2009), Trevas. Song of the navigator ofself (2013) şi El canto y la piedra (2017) publicate recent în Spania. A editat două colecţii de poezie internaţională pentru editura Valparaiso Mexic: În buricul lunii şi O singură dată aici pe pământ. A fost redactor-şef la Rio Grande Review. Este unul dintre redactorii revistei Circulo de Poesia (https://circulodepoesia.com/). A fost inclus în Canonul deschis. Ultima poezie în spaniolă (1970-1985) de la editura spaniolă Visor Libros. Recent opera sa poetică a fost publicată în Australia, România, Italia şi Macedonia.
*** Paul Kenyon (Marea Britanie)
Paul Kenyon este autor şi jurnalist laureat al Premiului BAFTA pentru cel mai bun documentar. A făcut reportaje din zone de război periculoase din întreaga lume pentru BBC, realizând peste 50 de documentare despre experienţele trăite. A transmis corespondenţă jurnalistică din Ucraina în 2014 şi în 2022 şi din Războiul Civil Libian pe tot parcursul anului 2011. A călătorit pe cea mai periculoasă rută de migraţie din lume, din Africa subsahariană în Europa, pentru a arăta modul în care tineri africani riscă totul în căutarea unei vieţi mai bune.
Pe lângă Africa, Kenyon a călătorit mult în Europa de Est şi descrie România drept căminul său spiritual, aici întâlnindu-şi soţia la scurt timp după Revoluţia din 1989.
*** Ioan Ovidiu Sabău (România)
Ioan Ovidiu Sabău (n. 12 februarie 1968, Câmpia Turzii) este unul dintre cei mai mari sportivi ai României. A jucat pe postul de mijlocaş pentru mai multe echipe între care Dinamo Bucureşti şi Echipa naţională de fotbal a României, alături de care a participat la Campionatul Mondial de Fotbal din 1990.
În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obţinute la turneele finale din perioada 1990-2000 şi pentru întreaga activitate.
Debutul în fotbal a avut loc alături de Universitatea Cluj, în 1985, alături de această echipă jucând în premieră în Divizia A un an mai târziu. După jumătate de sezon la ASA Târgu Mureş, face pasul spre fotbalul mare, semnând pentru Dinamo Bucureşti, cu care câştigă şi primul titlu de campion din carieră, în 1990.
Prezenţa la Campionatul Mondial de Fotbal 1990 atrage atenţia cluburilor importante din Europa şi după turneul final semnează cu echipa olandeză Feyenoord Rotterdam. În tricoul acestei echipe câştigă două Cupe ale Olandei, iar în 1992 acceptă oferta venită de la fostul antrenor de la Dinamo, Mircea Lucescu, de a face din nou echipă, de această dată în Italia, la Brescia Calcio, formaţie proaspăt promovată de tehnicianul român în Serie A. În 1996 îl urmează pe Lucescu la Reggiana, apoi după un alt sezon la Brescia, revine în ţară, la Rapid Bucureşti, unde cucereşte al doilea titlu de campion al României, în 1999.
Este singurul român care a apărul pe coperta unui joc din seria FIFA, FIFA 96
*** Despre Festivalul Internaţional de Carte Transilvania
Festivalul Internaţional de Carte Transilvania (FICT) este un festival de anvergură internaţională care susţine cultura română. În fiecare an, în cadrul festivalului sunt prezente cele mai importante edituri naţionale şi au loc zeci de lansări de carte, sunt prezenţi invitaţi de onoare din diferite ţări, au loc întâlniri cu scriitori români urmate de sesiuni de autografe şi lecturi publice, recitaluri de poezie, conferinţe, colocvii, spectacole de teatru. Festivalul Internaţional de Carte Transilvania reuneşte astfel an de an diverse laturi ale artei într-un proiect unic european, contribuind direct la stimularea interesului pentru cultură şi lectură.
FICT are un caracter educativ, ştiinţific, cultural şi social, având scopul promovării cercetării ştiinţifice, a culturii române, a spiritului civic, susţinerii publicaţiilor ştiinţifice de specialitate, a materialelor de popularizare, organizării de manifestări ştiinţifice şi expoziţionale, cointeresării opiniei publice în activitatea de ocrotire a patrimoniului transilvănean şi naţional.
FICT este un proiect susţinut şi finanţat de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca
Sponsor Principal: Banca Transilvania
Sponsori: Hypermedia, Iulius Meinl, GOTO Parking, Oxygen Agency, Ecolor, PMA Invest, Pablo Sign, PP Protect, Digidon, Napofarm.
Partener de mobilitate: Aliat Auto
Parteneri: Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Cluj, Avalon Events, Hampton by Hilton, Salad Box, Galeria Deco & Design, EDalt Institute, Sportscoaching România, Antoine Marquise, Explore Group, Maimuţa plângătoare, Magic Puppets, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, YTA Events, GoTour.
Parteneri media: Agerpres; Apuseni.info; bunadimineata.ro; Cluj.com; Cluj24.ro; Cluju.ro; Clujul Cultural; Făclia; Inspire Now; Îmi pasă de Cluj; Mediaprezent; Napoca FM; Profit.ro; Radio Cluj; Radio Renaşterea; Radio Transilvania; Revista Golan; Via Cluj.
Pentru mai multe informaţii, vă aşteptăm pe paginile noastre de Facebook şi Instagram.