În premieră, în Republica Moldova au fost lansate programe de licență în industria jocurilor, animație și producție multimedia

Profesiile viitorului pot fi studiate și în R. Moldova. Universitățile din țară lansează, în cadrul admiterii 2022, oferta pentru trei noi specialități: game design, animație și producție multimedia. Acestea sunt sectoarele cu cea mai rapidă creștere din industria creativă globală cu cifre totale de afaceri de peste 900 miliarde USD. 

Noile profesii vor putea fi studiate la 4 universități din țară: Universitatea de Stat din Moldova (USM), Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (UPSC) și Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice (AMTAP). Fiecare universitate va prelua componenta specifică specializării sale.

GAME DESIGN  
UTMFacultatea de DesignGame design – Conceptualizarea și designul jocurilor
USMFacultatea de Matematică și InformaticăGame Design – Programarea jocurilor
UPSCFacultatea Arte Plastice și DesignGame Design – Conceptualizarea și crearea jocurilor 
PRODUCȚIE MULTIMEDIA  
USMFacultatea de Jurnalism și Științe ale ComunicăriiProducție multimedia-  genuri și formate video, design interactiv, producție de sunet, inginerie audio, podcasting, psihologia jocurilor
ANIMAȚIE  
AMTAPFacultatea Artă Teatrală, Coregrafică și MultimediaAnimație – film desen animat 2D
UPSCFacultatea Arte Plastice și DesignAnimație – 3D și narativul jocurilor video

Studenții la noile programe de licență îi vor avea drept profesori pe practicienii din domeniile animației, jocurilor și multimedia. Pe lângă accesul la cei mai buni profesioniști din țară, studenții vor avea cursuri și cu specialiști din companii globale (Crunchyroll, Sony) și universități internaționale (Centrul de antreprenoriat din cadrul Universității UC Berkeley). 

Învățarea la aceste specialități presupune utilizarea activă a tehnologiilor și un format interactiv al cursurilor. Asimilarea informației și înțelegerea teoriei este imposibilă fără a fi complementată de multe ore de practică în centrele de excelență Artcor, Mediacor ș.a. 

Vârsta medie a angajaților din cele trei sectoare este de sub 35 de ani, iar salariile pentru un junior cu nivel începător sunt de 10-12 mii de lei.

Introducerea noilor specialități în programul de învățământ a fost posibilă cu asistența Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Guvernul Suediei. Directoarea proiectului Doina Nistor își exprimă entuziasmul față de acest pas și noile perspective ce se deschid în fața tinerilor din Moldova.„ Universitățile din Moldova vor educa specialiști de nouă eră pentru peste 20 de profesii în sectorul Createch, solicitate atât pentru piața națională, cât și internațională, printre care designer de sunet, producător, animator, programator VR/AR, designer UX/UI, modelare 3D etc. Animația, game design și new media sunt industriile cu cea mai rapidă creștere la nivel global din sectorul creativ. Republica Moldova are deja un sector creativ bine dezvoltat cu peste 2.000 de companii ce au avut în 2020 o cifră de afaceri de  150 milioane de dolari”, menționează Doina Nistor.

Aceste specialități au apărut în programul de admitere drept răspuns la cererea pieței de muncă, ceea ce înseamnă că numărul locurilor de muncă în aceste domenii a crescut simțitor în ultimii ani depășind numărul specialiștilor de pe piață.

Game design, animația și multimedia înregistrează cele mai accelerate creșteri din sectoarele de divertisment. Valoarea industriei de jocuri în 2021 a fost de 180 de miliarde de USD, cu o creștere de 14,4% comparativ cu anul 2020, cea de animație – va ajunge la valoarea de 642,5 miliarde USD până în 2030, iar new media cu o cifră de afaceri de 837 de miliarde de USD până în 2026.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

one × 1 =