Chișinăul face lobby la Bruxelles pe partea de luptă cu corupția înainte de Consiliul European de joi și vineri

Integrare Europeană

O delegație de oficiali din Republica Moldova, condusă de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, este prezentă marți la Bruxelles, acolo unde încearcă să convingă Bruxellesul că lupta anticorupție continuă, înainte deciziei politice ce va fi luată la Consiliul European privind acordarea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE.

„Am reiterat angajamentul ferm al țării noastre de a îndeplini, în termenii stabiliți, toți pașii necesari indicați în Opinia Comisiei Europene privind cererea de aderare a Republicii Moldova la UE, de a finaliza pre-vettingul și de a completa organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, care vor reprezenta acel cadru instituțional de la care să înceapă curățarea întregului sistem de justiție, dar și de a accelera investigarea cazurilor de mare corupție”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Delegația din Republica Moldova a avut întâlniri cu Luc Devigne, director general adjunct al Serviciului European de Acțiune Externă (EEAS), Olivier Onidi, director general adjunct al Departamentului pentru Migrație și Afaceri Interne (DG HOME), și Maciej Popowski, director general al Direcției Generale pentru Vecinătate și Negocieri privind Extindere (DG NEAR).

Oficialii europeni au salutat reformele inițiate, inclusiv reforma de pre-vetting, care a fost elaborată și se implementează în comun cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, precizează Litvinenco.

„Am convenit ca și următoarele procese de reformă să fie promovate în coordonare cu partenerii țării noastre și având expertiza din partea Comisiei de la Veneția. Deși procesul de integrare europeană este unul complex și de durată, lucrurile care urmează a fi făcute pentru a ne apropia de acest deziderat vor fi doar în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova, care își doresc să trăiască într-o țară fără corupție, cu o justiție care să-i apere și în care să le fie respectate drepturile și libertățile”, a concluzionat el.

Ministrul Jusiției Sergiu Litvinenco se află în aceste zile la Bruxelles alături de directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, și Procurorul general interimar, Dumitru Robu.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

2 × 1 =