Două atacuri în mai puţin de 24 de ore în Transnistria

Două antene de radiotelecomunicaţii din localitatea Maiac, raionul Grigoriopol, din stânga Nistrului au fost distruse în urma a două explozii de marţi dimineaţă, scrie anticoruptie.md. Deflagraţiile au avut loc la mai puţin de 12 ore după atacul cu grenade a sediului ministerului securităţii de la Tiraspol. Guvernul de la Chişinău susţine că este vorba de „crearea pretextelor pentru tensionarea situaţiei”.

Provocări în Transnistria?

Cele două antene din Maiac, una cu capacitatea de un megawatt şi alta, de o jumătate de megawatt, au fost construite în anii 60 şi erau folosite la retransmiterea posturilor de radio ruseşti pe teritoriul republicii autoproclamate.

Chişinăul nu a venit, deocamdată, cu o reacţie privind distrugerea celor două antene din stânga Nistrului. Biroul de reintegrare de la Chişinău a emis luni seara, după atacul cu grenade asupra clădirii securităţii din Tiraspol, un comunicat în care îndeamnă la calm. „Biroul politici de reintegrare își exprimă îngrijorarea în legătură cu incidentul care s-a produs astăzi în orașul Tiraspol. Potrivit informației disponibile, persoane neidentificate au efectuat împușcături din aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiune. Conform datelor preliminare nu există victime sau persoane rănite. Obiectivul urmărit de incidentul de astăzi ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autoritățile constituționale. În acest context, Biroul politici de reintegrare cheamă la păstrarea calmului și împreună cu instituțiile naționale competente monitorizează evoluțiile cazului menționat”, se arată în comunicatul instituţiei.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a calificat exploziile de la Tiraspol „drept o provocare pusă la cale de FSB-ul rusesc ca să justifice războiul de pe teritoriul Ucrainei sau să implice Transnistria în exerciții contra Ucrainei”.  Drept argument, instituția a prezentat o scrisoare a serviciului situații excepționale din stânga Nistrului, datată din 22 aprilie, căruia i se indica să se pregătească pentru astfel de situaţii.

Nantoi: „Așa că se creează impresia că Federația Rusă vrea să destabilizeze situația în raioanele de est ale R. Moldova”

Ce se întâmplă acum în regiunea transnistreană este dificil de spus, în contextul în care la prima vedere, o destabilizare a situației din zonă nu ar fi în interesul Tiraspolului, R. Moldova sau Ucrainei. Cel puțin asta susține, deputatul PAS, Oazu Nantoi, scrie agora.md.

Acesta afirmă că la moment doar Tiraspolul controlează frontiera administrativă cu R. Moldova, iar Ucraina a închis frontiera de 452 de km necontrolați de Chișinău. „Așa că se creează impresia că Federația Rusă vrea să destabilizeze situația în raioanele de est ale R. Moldova ca să sustragă forțele ucrainene pentru a-și securiza această zonă, scoțându-i de pe zonele reale de luptă. Asta este încercarea mea de a găsi o logică. Eu consider că din momentul în care R. Moldova, Ucraina și nici regimul de la Tiraspol nu sunt interesați de destabilizarea situației, aceste provocări nu vor avea consecințe serioase. Trebuie să vedem cum se comportă rușii și cam asta este”, este de părere Oazu Nantoi.

Maia Sandu convoacă o ședință de urgență a Consiliului Suprem de Securitate

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, convoacă astăzi, 26 aprilie, ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Anunțul a fost făcut de către Președinție, specificând că la ședință urmează să se discute despre incidentele din regiunea transnistreană.

Astfel, Consiliul Suprem de Securitate se va întruni începând cu ora 13:00, la Președinție.

După ședință, la ora 15:00, președinta Maia Sandu va susține un briefing de presă.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

seventeen − twelve =