László Palkovics – Modelul parcurilor ştiinţifice funcţionează

    În Ungaria nu există încă un adevărat parc al ştiinţei şi de inovării, modelul său însă funcţionează, Universitatea „Széchenyi István” din Győr a fost printre primele care au înţeles raţiunea de a înfiinţa un astfel de parc, şi a început să construiască propria bază de cercetare-dezvoltare la Zalaegerszeg – a declarat László Palkovics vineri, la Zalaegerszeg, cu ocazia unei ceremonii al universităţii.

    La ceremonia clădirii de incubaţie şi a complexului de cazare de la centrul de cercetare în industria autovehiculelor al universităţii, ministrul inovării şi tehnologiei a declarat: parcul ştiinţific situat în vecinătatea pistei de testare auto ZalaZone şi-a propus ca obiectiv sprijinirea şi susţinerea ideilor, în colaborare cu universităţile şi întreprinderile mari sau mici.

    Ministrul a reamintit că guvernul ungar a stabilit în 2010 obiectivul de consolidare a economiei, exemplificat elocvent prin faptul că dorinţa de a investi în Ungaria nu a scăzut, ci a crescut în ultimii doi ani. Rata investiţiilor este de 28% – faţă de media europeană de aproximativ 20% – şi se poate preconiza deja că în 2022 se va depăşi cu mult nivelul de anul trecut.

    Un element semnificativ al dezvoltării economiei este consolidarea formării profesionale şi a învăţământului superior, aceasta a fost şi scopul schimbării de model a celor 21 de universităţi care au fost trecute din întreţinerea statului în cea a fundaţiilor. Bugetul acestor universităţi stabilit pentru anul în curs a crescut de 2,5 ori faţă de anul trecut şi a fost lansat cel mai mare program de dezvoltare a învăţământului superior de până acum, cu un buget de 2 700 de miliarde forinţi (7,63 miliarde de euro) – a precizat László Palkovics.

    El a adăugat că Ungaria a dorit să consolideze şi inovaţia, pentru care a fost necesară ridicarea nivelului vieţii ştiinţifice din Ungaria. În perioada 2016-2020, cheltuielile de cercetare-dezvoltare ale companiilor şi instituţiilor care operează în ţară s-au dublat, crescând de la 400 de miliarde de forinţi (1,13 miliarde de euro) la 800 de miliarde de forinţi (2,26 miliarde de euro).

    “Astăzi, când un investitor vine în Ungaria, nu discutăm doar despre nevoile sale de energie şi de forţă de muncă, ci şi despre ce fel de activităţi de cercetare şi dezvoltare doreşte să lanseze şi ce fel de parteneri sunt necesari pentru acesta” – a remarcat ministrul.

    NU SUNT COMENTARII

    Transmiteti un mesaj

    16 − 8 =