Redacţia săptămânalului „Foaia românească”, premiată în Ungaria

Naţionalităţile autohtone aduc plus-valoare Ungariei şi o fac mai bogată, a declarat vicepremierul maghiar Zsolt Semjén, vineri, la Budapesta, în cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor Naţionalităţilor.

La evenimentul organizat cu ocazia Zilei Naţionalităţilor, viceprim-ministrul responsabil pentru naţionalităţi a subliniat că aceste comunităţi conferă naţiunii maghiare valori integrante, inseparabile.

“O minoritate păstrează o bogăţie caracteristică ce nu mai este păstrată de nimeni, ci doar de membrii comunităţii în cauză “, a explicat Zsolt Semjén.

Dacă o naţionalitate ar dispărea, această bogăţie de valori nu ar mai putea fi salvată, păstrată şi transmisă umanităţii de nimeni, niciodată, a adăugat oficialul.

De aceea este foarte important ca toate naţionalităţile să primească sprijinul necesar pentru a se putea mândri cu ceea ce au realizat strămoşii lor de-a lungul istoriei şi de ceea ce creează membrii lor astăzi, întrucât asta înseamnă că viitorul lor este asigurat, a spus Semjén.

Vicepremierul a amintit că iniţial această distincţie s-a numit Premiul “Pro Minoritate”, dar au schimbat această denumire, deoarece cuvântul minoritate are un sens negativ. “Faptul că o comunitate este mai mică din punct de vedere numeric, nu înseamnă că ar fi mai prejos faţă de altele mai numeroase în privinţa spiritului, valorilor, bogăţiilor şi rezultatelor” – a spus Semjén.

În cadrul evenimentului au fost acordate “Premiile Naţionalităţilor”, ocazie cu care vicepremierul ungar a mulţumit celor distinşi pentru eforturile depuse în serviciul propriilor comunităţi şi pentru faptul că, prin acest lucru, “ne-au îmbogăţit pe noi toţi”.

Premiile au fost înmânate de vicepremierul Zsolt Semjén şi de Miklós Soltész, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, responsabil pentru relaţia cu cultele, minorităţile şi societatea civilă.

Anul acesta au fost premiate opt personalităţi şi cinci organizaţii. Printre instituţiile premiate s-a aflat şi redacţia săptămânalului “Foaia românească”.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

1 × 2 =