Ungaria intenționează să-și consolideze prezența în Asia Centrală

Rolul Asiei Centrale a devenit unul mai important atât în privinţa securităţii, cât şi a economiei, aşadar ar fi important ca şi Uniunea Europeană să acorde mai multă atenţie acestei regiuni, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, luni, la Budapesta, după ce a primit vizita omologului său din Kârgâzstan, Ruslan Kazakbayev.

Péter Szijjártó a subliniat că, în urma eşecului intervenţiei internaţionale din Afganistan, securitatea Asiei Centrale nu a fost niciodată mai importantă pentru securitatea întregii lumi.

Cu toate acestea, unii lideri ai UE continuă să facă, în mod regulat, declaraţii iresponsabile, unele care ar putea declanşa cu uşurinţă un val de migraţie mult mai puternic decât cel din 2015, a avertizat şeful diplomaţiei ungare. El a mai spus că opiniile statelor din regiune nu ar trebui ignorate, deoarece în joc se află în primul rând soarta lor. Iar poziţia lor este aceea că problemele din Afganistan trebuie rezolvate în interiorul Afganistanului.

Tocmai de aceea, viziunea instituţiilor de la Bruxelles – care încurajează afganii să părăsească ţara lor – este una greşită, iresponsabilă şi periculoasă”, a explicat Szijjártó.

Acest lucru ar destabiliza întreaga regiune, ceea ce va avea un impact serios şi asupra situaţiei securităţii Europei, a subliniat ministrul ungar.

Péter Szijjártó a vorbit şi despre faptul că economiile din Asia Centrală înregistrează o creştere rapidă şi că este important ca de acest lucru să poată beneficia şi companiile maghiare, lucru posibil datorită relaţiilor bune, respectiv a strategiei de deschidere spre Est.

Anul acesta, valoarea schimburilor comerciale dintre Ungaria şi Kârgâzstan a crescut cu 62%, iar cea mai importantă companie maghiară care este prezentă în Kârgâzstan este Richter Gedeon Nyrt., a cărei cotă de piaţă creşte în mod constant. În plus, săptămâna viitoare va intra în vigoare un acord despre înfiinţarea unui fond comun, în valoare de 16 milioane de dolari, care va sprijini, de asemenea, investiţiile companiilor maghiare.

Probabil că noi, maghiarii, înţelegem mult mai bine Asia Centrală, decât orice altă ţară europeană. De aceea, suntem bucuroşi să reprezentăm o punte (…) şi ne-am dori ca UE să acorde mai multă atenţie regiunii”, a explicat ministrul ungar de externe.

În încheiere, Szijjártó a spus că Ungaria a deschis anul trecut o ambasadă în Kârgâzstan, care reprezintă deja şase state membre ale UE în problemele legate de vize, şi că multe alte ţări şi-au mai manifestat interesul în acest sens. Ministrul a menţionat, de asemenea, că anul acesta 438 de studenţi din Kârgâzstan au solicitat burse în Ungaria şi că a fost încheiat un acord şi cu privire la o cooperare în domeniul pregătirii diplomaţilor.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

fourteen − 1 =