Republica Moldova: veniturile la Bugetul Public Național au crescut cu 9,4 miliarde lei

În perioada ianuarie – septembrie 2021, la bugetul public național (BPN) au fost acumulate venituri în sumă de 54 miliarde lei, în creștere cu 9,4 miliarde lei față de perioada similară a anului trecut. Cheltuielile au constituit 56,3 miliarde lei, care, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020 și sunt mai mari cu 6,4 miliarde lei. Executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 2,3 miliarde lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 8,7 miliarde lei.

Potrivit Ministerului Finanțelor, Veniturile bugetului de stat, în perioada de referință, au constituit 33,8 miliarde lei, înregistrând o creștere de 6,3 miliarde lei, față de perioada similară a anului 2020.

Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 14,6 miliarde lei, cu 2,3 miliarde lei mai mult față de perioada respectivă a anului 2020, iar veniturile administrare de către Serviciul Vamal au constituit 20,2 miliarde lei, fiind în creștere cu 4,3 miliarde lei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 37,7 miliarde lei, cu 3,9 miliarde lei mai mult față de perioada similară a anului trecut. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,9 miliarde lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat au constituit 4,6 miliarde lei.

Ministerul Finanțelor anunță că a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru lunile ianuarie-septembrie a anului curent, toate plățile fiind finanțate integral.

Banca Mondială a îmbunătățit prognozele economiei moldovenești

Banca Mondială şi-a majorat prognoza de creştere a economiei Republicii Moldova în anul 2021 de la 3,8% la 6,8%.

Datele sunt prezentate în cea mai recentă ediţie a Actualizării Economice Regionale a Băncii Mondiale (ECA Economic Update), lansată miercuri.

Experţii Băncii Mondiale au majorat şi prognoza pentru creşterea PIB-ului în 2022 – de la 3,7% la 3,9%, iar pentru 2023 – de la 3,8% la 4,4%.

După scăderea PIB-ului de anul trecut cu 7% pe fondul unei pandemii şi a secetei severe, economia moldovenească se recuperează rapid, iar creşterea pe termen mediu se estimează a fi mai mare decât cea potenţială”, susţin experţii.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

two × five =