Muzeul Etnografic din Budapesta efectuează digitalizări în muzeele din Ţinutul Secuiesc

Personalul Muzeului Etnografic din Budapesta a efectuat lucrări de digitalizare la muzeele din Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe, iar de luni începe să digitalizeze materialul etnografic de la muzeele din Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni.

În comunicatul de presă emis luni, Muzeul Etnografic din Budapesta aminteşte că obiectivul proiectului-pilot dezvoltat de personalul său este acela de a lua în evidenţă şi de a prezenta patrimoniul cultural etnografic al tuturor regiunilor în care trăiesc comunităţi vorbitoare de limbă maghiară. Proiectului-pilot li s-au alăturat cinci muzee din Ţinutul Secuiesc: Muzeul Secuiesc al Ciucului (Miercurea Ciuc), Muzeul Haáz Rezső (Odorheiu Secuiesc), Muzeul Naţional Secuiesc (Sfântu Gheorghe), Muzeul Tarisznyás Márton (Gheorgheni) şi Muzeul Judeţean Mureş (Târgu Mureş). Pentru ca instituţiile participante să deţină cât mai devreme nişte evidenţe moderne, inclusiv digitalizate, cu posibilitatea publicării lor, experţii de la Muzeul Etnografic din Budapesta au dezvoltat un sistem complex de lucru, bazat pe cinci piloni. La început, aceştia realizează o bază de date, apoi urmează digitalizarea şi arhivarea, acordându-se atenţie şi actualizărilor ulterioare, se subliniază în comunicatul transmis agenţiei ungare de presă MTI.

Pentru desfăşurarea activităţilor, Muzeul Etnografic din Budapesta a adus în Ţinutul Secuiesc propriul său studio mobil, astfel încât procesul de digitalizare să poată avea loc la faţa locului. În plus faţă de activitatea de digitalizare efectuată cu propriile echipamente, experţii de la muzeul maghiar asigură pentru colegii din Transilvania şi pregătire profesională teoretică şi practică în domeniul digitalizării.

Prima oară, studioul mobil de digitalizare a ajuns la Sfântu Gheorghe, iar apoi la Miercurea Ciuc. În luna octombrie, digitalizarea se va desfăşura, în paralel, la Gheorgheni şi la Odorheiu Secuiesc, sub coordonarea managerului de proiect Zsolt Odler, cu fotografii Edit Garai şi Krisztina Sarnyai. Muzeul Etnografic din Budapesta îşi propune să încarce în baza de date 500 de elemente, cu metadatele aferente fiecăruia.

Potrivit comunicatului, muzeele din Ţinutul Secuiesc nu dispun în prezent de sisteme de evidenţă integrate şi complexe, care să fie potrivite pentru stocarea metadatelor şi a conţinutului digitalizat, respectiv pentru afişarea lor în online, în limba maghiară. Acest lucru reduce semnificativ posibilitatea accesării şi cercetării elementelor păstrate în muzee.

În acelaşi timp, la Muzeul Etnografic din Budapesta sunt depuse eforturi mari în acest sens, deja de decenii întregi, astfel că instituţia deţine astăzi una dintre cele mai mari şi mai complete baze de date digitale integrate din Ungaria. Iar acum s-a reuşit şi identificarea unor soluţii şi condiţii tehnice care să ofere şi muzeelor de peste graniţele Ungariei oportunitatea digitalizării, subliniindu-se importanţa existenţei unei baze de date comune a colecţiilor etnografice din toate regiunile în care trăiesc comunităţi maghiare, în vederea păstrării moştenirii culturale naţionale.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

16 + 16 =