Ungaria a semnat cu Gazprom un nou acord de achiziţie de gaze naturale, generând pierderi financiare Ucrainei

gazprom

Ungaria a semnat cu Gazprom un nou acord de achiziţie de gaze naturale, un contract care să poată garanta securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei timp de cincisprezece ani, în această lume plină de incertitudini, a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, luni, la Budapesta.

Cu ocazia semnării acordului, ministrul a subliniat că securitatea aprovizionării cu energie a Europei Centrale a reprezentat, întotdeauna, o problemă strategică şi de securitate naţională de o importanţă critică. Iar în acest sens, gazele naturale joacă un rol extrem de important, şi nu este vorba doar despre un fenomen maghiar sau regional, ci de un fenomen în mod clar european.

Şeful diplomaţiei ungare a subliniat că în 2020, în Uniunea Europeană, nivelul consumului de gaze naturale a fost de 400 de miliarde de metri cub, iar potrivit unor opinii avizate, importanţa acestei surse de energie nu va scădea prea curând. În acest sens, Szijjártó a spus că anul trecut, 48% din consumul de gaze al UE a provenit de la Gazprom, iar în primele şapte luni ale acestui an, livrările companiei către Europa au crescut cu 23%. Pe locul doi s-au situat sursele norvegiene, cu o creştere de 24% faţă de anul precedent.

În Ungaria, aprovizionarea cu energie reprezintă o problemă de securitate, de suveranitate şi de ordin economic, nu o problemă politică. Locuinţele oamenilor nu pot fi încălzite cu păreri politice, ci este nevoie de gaze naturale, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru funcţionarea industriei”, a spus ministrul.

Péter Szijjártó a subliniat că realitatea este aceea că, în absenţa unor alternative reale, viabile, cel mai sigur şi previzibil mod în care aprovizionarea cu energie a Ungariei poate fi garantată în prezent este acela al unui acord pe termen lung cu Gazprom.

Acordul este încheiat pentru o perioadă de zece plus cinci ani, adică pentru cincisprezece ani, însă după zece ani există opţiunea modificării cantităţii achiziţionate, inclusiv a reducerii cantităţii.

Contractul se referă la achiziţionarea a 4,5 miliarde de metri cub de gaz pe an. Vor exista două rute pe care Gazprom va livra Ungariei această cantitate: 3,5 miliarde de metri cub vor sosi din sud, prin interconectorul sârbo-maghiar care va deveni operaţional de la 1 octombrie, iar 1 miliard de metri cub, dinspre Austria.

Această acțiune a Ungariei a generat o serie de reacții din partea Ucrainei, a cărei rețea de gazoducte nu va transporta gazul necesar încălzirii caselor ungurești, pierzând astfel venituri semnificative obținute din taxele de tranzit.

Astfel, reuniunea comisiei interguvernamentale ucraineano-maghiare pentru cooperare economică a fost amânată. „Considerăm că aceasta este o decizie exclusiv politică, nerezonabilă din punct de vedere economic, luată în favoarea Kremlinului și în detrimentul intereselor naționale ale Ucrainei și a relațiilor ucraineano-maghiare”, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe al Ucrainei.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina, este mai profitabil pentru Ungaria să primească gaze prin tranzit, prin sistemul extins de transport al gazelor din Ucraina, dar o astfel de decizie dăunează „rezultatelor pozitive și tendințelor relațiilor bilaterale ucraineano-maghiare”.

Partea ucraineană se va adresa și Comisiei Europene pentru a evalua conformitatea noului acord maghiaro-rus cu privire la gaz cu legislația europeană în domeniul energiei, a adăugat Ministerul de Externe.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

twelve + eleven =