Republica Moldova: Cine sunt protagoniștii scandalului monstru din presa moldovenească și ce ar urmări ei

A doua săptămână în Republica Moldova nu se potolesc spiritele în jurul scandalului declanșat miercurea trecută de jurnalista Natalia Morari, cofondatoarea dar și una din vedetele postului de televiziune TV 8, aliat fideli al președintei Maia Sandu în ultimele campanii electorale dar și pe parcursul ultimilor ani.

Miercurea trecută, 8 septembrie, aceasta a făcut pe pagina sa de Facebook o declarație prin care anunța publicul că ia o pauză în activitatea profesională deoarece asupra sa sunt făcute presiuni din partea Serviciului de Informație și Securitate (serviciul de informații din Republica Moldova). Presiunile constau, potrivit jurnalistei, în șantajarea cu darea în vileag a numelui tatălui copilului ei, născut acum câteva luni și ținut în secret până la acel moment. Și, pentru a-i lipsi pe cei de la SIS de această pârghie de presiune, Natalia a decis să facă ea singură public numele tatălui.

Acesta s-a dovedit a fi nimeni altul decât controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, supranumit și raiderul numărul unu al CSI.

După ce spune că a dorit să țină în secret numele tatălui pentru a-și proteja fiul, ea declară că în ultimele săptămâni a fost șantajată de oamenii din SIS cu detalii din viața personală prin care se dorește subordonarea sa ca jurnalist.

Dar asta nu va fi niciodată. Ironia sorții este că sunt tot acei oameni care au slujit cu dedicație și pe timpul lui Plahotniuc, tot ei sunt cei mai harnici și astăzi. Tata lui Rem este Veaceslav Platon și o declar ca să nu mai existe loc de niciun fel de șantaj în privința mea și a fiului meu.”, a declarat Morari.

Destăinuirea a declanșat un scandal monstru, fiind supusă oprobriului public nu atât viața intimă a vedetei cât conflictul uriaș de interese, or în perioada când purta copilul lui Platon și după ce a născut, Natalia Morari a avut câteva interviuri cu el dar și cu procurorul Alexandru Stoianoglo, considerat un apropiat al lui Platon. În același timp, pe parcursul campaniei electorale, Platon a declanșat un atac furibund asupra președintei Maia Sandu și Partidului Acțiune și Solidaritate, iar cu câteva zile înaintea alegerilor din 11 iulie 2021, SIS a descoperit într-o casă de locuit de la periferia Chișinăului o întreagă echipă de troli, care lucrau împotriva PAS și erau pregătiți să pentru derularea unei acțiuni de dezinformare la adresa PAS în ultimele zile înainte de alegeri.

După ce această echipă a fost deconspirată și s-a stabilit că ea a fost plătită de Platon, acesta a dispărut. Ulterior a apărut în presa locală informația că acesta se află în Londra.

Cine e Veaceslav Platon

Supranumit raiderul nr. 1 al CSI (Comunitatea Statelor Independente) Veceaslav Platon, născut la Căușeni în 1973, chiar după absolvirea facultății s-a implicat în afaceri corporatiste, în scurt timp devenind acționar în cadrul băncii comerciale Moldindonbank. Ulterior, acesta a reușit să intre în posesia a mai multor pachete de acțiuni atât în Republica Moldova cât și în Ucraina prin modalități destul de obscure. Deși este supranumit raiderul nr 1 din CSI, el opera nu prin atacuri corporate raider pe piețele de capital, care de regulă sunt destul de legale. El prelua pachetele de acțiuni prin coruperea judecătorilor și a altor factori de decizie, spre exemplu funcționari ce supraveghează piața financiară. Însă nu prea există dovezi în acest sens or nu prea a investigat nimeni în serios aceste activități ale lui Platon. La un moment dat, Platon a fost partenerul lui Plahotniuc în unele afaceri obscure însă relația dintre aceștia s-a răcit în momentul când Plahotniuc a preluat puterea în Republica Moldova, în 2016. Pe atunci, Platon deținea controlul în trei bănci dar și asupra a trei societăți de asigurare. Prin cele trei societăți, el controla și Biroul Național de Asigurare a Autovehiculelor (emițător al poliței de asigurare Cartea Verde), care în primăvara lui 2016 era cât pe ce să fie exclus din sistemul internațional Cartea Verde din cauza deficiențelor și delapidărilor din sistem. În aceea perioadă societățile moldovenești de interes public, printre care se numără atât băncile cât și societățile pe acțiuni, erau obligate să-și declare proprietarii reali, în majoritatea cazurilor pachetele de acțiuni fiind înregistrate pe unele firme off-shore interpuse. Așa cum Platon nu a dorit să-și declare proprietățile, a fost expropriat de ele prin intermediul Comisiei Naționale a Pieței Financiare, care ulterior le-a vândut unor alți investitori. În acest proces, Banca Transilvania a devenit acționar majoritar la Victoriabank, a treia bancă moldovenească la acel moment.

Cea mai de amploare operațiune a lui Platon este, însă, considerată așa numitul Laundromat. Această operațiune presupunea spălarea banilor rusești prin intermediul sistemului judiciar moldovenesc. Simplist vorbind, schema era următoarea: pentru a putea lua valuta din Rusia și a o legaliza în Occident, multimilionari sau miliardari ruși organizau litigii false între firmele lor din Rusia și alte firme ale lor înregistrate în zone off-shore, care pretindeau sume enorme în baza unor contracte fictive, încheiate pe teritoriu moldovenesc. Drept urmare, litigiile erau judecate în Republica Moldova iar sumele erau percepute prin intermediul executorilor judecătorești moldoveni. De altfel, în 2012, Ministerul Justiției de la Chișinău, condus pe atunci de viitorul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase, a promovat excluderea taxei de 3%, percepută la acel moment de către stat. În rezultatul acestor scheme de spălare a banilor, au fost spălați potrivit estimărilor, cel puțin 30 miliarde de euro.

În iulie 2016, Vladimir Plahotniuc, cel care controla la acel moment Republica Moldova, a cerut extrădarea din Ucraina a lui Platon, care a ajuns într-un final în penitenciarul nr. 13 din Chișinău.

În aprilie 2017 el a fost judecat, însă nu pentru Laundromat sau atacurile raider ci a fost învinuit în dosarul Miliardului privind fraudarea Băncii de Economii din R. Moldova, cu acuzația că ar fi beneficiat de credite neperformante în valoare de 800 milioane de lei. Judecătoria Chișinău l-a condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Însă, după fuga lui Plahotniuc din țară în 2019, pe 18 mai 2020, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a declarat într-o conferință de presă că dosarul în privința lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, iar principalul beneficiar al furtului miliardului a fost Vlad Plahotniuc. Pe 15 iunie 2020 Platon a fost eliberat din arest,

Eliberat din închisoare acesta a căutat mai multe modalități pentru a-și restabili proprietățile sechestrate pe timpul lui Plahotniuc și chiar a obținut punerea unui sechestru pe unele active ale Victoriabank. În acest scop, el a început să-și restabilească vechile relații cu judecătorii, procurorii și funcționarii, cu care a colaborat anterior, cel mai important aliat al său fiind procurorul general Alexandru Stoianoglo, cel care l-a eliberat sub proprie răspundere.

Însă, în scurt timp, Platon a înțeles că planurile sale pot fi date peste cap de președinta Maia Sandu, câștigătoare a alegerilor prezidențiale din toamna lui 2020 și partidul acesteia, PAS, care era creditat cu cele mai mari șanse în alegerile parlamentare din 2021. Așa cum atât președinta cât și PAS aveau drept prim deziderat însănătoșirea sistemului judiciar moldovenesc, ceea ce contravenea lui Platon, el a participat activ în alegerile parlamentare din 2021, abordând o atitudine extrem de belicoasă față de Maia Sandu și PAS. El s-a angajat în campania electorală în calitate de persoană de încredere a unui deputat independent, un oarecare Valico, doar pentru a se folosi de tribunele de dezbateri televizate preelectorale pentru a o defăima pe președinta Sandu și PAS. Mai mult, acesta a organizat și plătit o echipă de troli, care multiplica dezinformarea și manipularea răspândită de Platon. Cu doar câteva zile înainte de ziua alegerilor din 11 iulie, Serviciul de Informație și Securitate (SIS) a descoperit acea fermă de troli într-o suburbie a Chișinăului, zădărncind difuzarea de către aceasta a unor filmulețe compromițătoare fabricate pentru a o defăima pe Maia Sandu și PAS exact în ultimele zile ale campaniei.

Povestea lui Platon mai poate fi completată și cu suspiciunile rezonabile că ar fi fost racolat încă la începuturile activității sale de către serviciile rusești, care au întrezărit în acel tânăr un potențial enorm, pe care l-au valorificat ulterior în interese proprii. Specializarea lui Platon în cadrul FSB ar fi sabotarea economică în țările post-sovietice, în special Ucraina și Republica Moldova.

Cine este Natalia Morari

Născută în orașul Hâncești în 1984 (pe atunci Kotovsk), la doar 16 ani aceasta ajunge în Moscova unde este admisă la facultatea de sociologie a Universității de Stat din Moscova.

După absolvire ajunge ziaristă la publicația rusă Novoe Vremea, unde în decembrie 2007 a publicat un articol de rezonanță intitulat „Banii negri ai Kremlinului”, în care descrie cum toate partidele importante din Rusia depind financiar de autoritățile centrale. Ulterior, Morari a declarat că informația i-a fost furnizată de disidentul rus Boris Nemțov, omorât în 2015 la Moscova. Nu există însă nicio altă confirmare decât această afirmație a ei că lucrurile anume așa și s-au întâmplat. Există o ipoteză că informațiile i-au fost furnizate chiar de FSB, pentru a-i asigura legenda de disident rus, care să-i înlesnească activitatea ulterioară pentru serviciile secrete. Ipoteza este consolidată și de faptul că, în afară de această investigație, Morari nu a avut și alte articole de rezonanță iar activitatea ei de jurnalist, deja în Republica Moldova, s-a rezumat doar la moderarea unor talk-show-uri politice.

Nimeni nu poate spune ferm că o fi așa sau altfel dar investigația în cauză a reprezentat motivul interdicției pentru Morari de a intra în Federația Rusă deoarece la acel moment nu avea încă cetățenia rusă. Ulterior, ea a întreprins câteva tentative de a intra în Rusia, inclusiv printr-un mariaj fictiv însă nu a reușit.

Revenită la baștină, Natalia Morari se implică în activitate civică. În 2008 – 2009 a condus fundația ”Think Moldova” și a fost unul din organizatorii protestelor din aprilie 2009 de la Chișinău de după alegerile parlamentare, care pe 7 aprilie au degenerat în dezordini în masă.

Participarea la acest eveniment ridică mari semne de întrebare privind rolul ei în timpul protestelor. Exact în acea perioadă Natalia Morari avea o corespondență intensă cu Marc Tkaciuc, consilierul de atunci al președintelui comunist Vladimir Voronim. De asemenea, era în relații (se spune că mai mult decât amicale) cu scriitorul și blogherul rus, Eduard Baghirov, care ulterior chiar a recunoscut că a organizat „haosul” din 7 aprilie, fiind chiar reținut de autoritățile moldovene cu câțiva ani mai târziu.

Odată cu căderea regimului comunist de la Chișinău în 2009, Natalia Morari devine o figură destul de vizibilă în actualitatea moldovenească, continuându-și cariera de jurnalist. De fapt, ea colaborase și până la evenimentele din 2009 cu redacția locală a postului de radio Europa Liberă, acum speculându-se că directorul de acolo, jurnalistul Vasile Botnaru ar fi și el omul serviciilor rusești, care a introdus-o pe Morari în cercurile jurnalistice și ONG-iste.

După 2009 ea se angajează la postul de televiziune Publica, prima televiziune de știri din Republica Moldova, deschisă cu banii magnatului de presă român Sorin Ovidiu Vântu. Aici devine moderatoarea unui talk-show politic, întitulat ”Fabrica”. Între timp, în 2012, după arestarea lui Vântu în România, postul trece la oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc, liderul informal al Partidului Democrat, aflat la acel moment la guvernare în cadrul Alianței pentru Integrare Europeană (AIE) însă care se războia în surdină cu partenerii săi de alianță din Partidului Liberal Democrat al premierului de atunci Vlad Filat. În acea perioadă s-a produs încă un moment destul de controversat, legat într-un fel sau altul de Natalia Morari. Eduard Baghirov, blogherul și scriitorul rus despre care am scris mai sus, un apropiat al cercurilor de la Kremlin, aflându-se în vizită la Chișinău, a fost reținut de forțele de ordin moldovene, care l-au plasat în arest la domiciliul. Cauza era că Baghirov se lăudase prin spațiul mediatic rusesc că a organizat evenimentele din 7 aprilie. În scurt timp acesta evadează, însă, de sub arest pentru ca ulterior să spună că a fost ajutat să fugă de prietenii săi de la Chișinău. Suspiciunile cad inclusiv și pe Natalia Morari, unul din prietenii declarați ai lui Baghirov.

Între timp, Natalia Morari pleacă de la Publica și se angajează la TV7, televiziunea unuia din fruntașii PLDM, Chiril Lucinschi (fiul ex-președintelui moldovean Petru Lucinsci), unde moderează alte talk show-uri politice. Tot în acea perioadă ea deschide un restaurant în zona ultracentrală a Chișinăului cu nume sugestiv ”Propaganda”, care devine un loc frecventat de mulți jurnaliști, ONG-iști dar și politicieni. De remarcat că mai toți vizitatorii importanți ai restaurantului s-au fotografiat cu patroana lui iar acum, când aceasta este supusă oprobriul public, fotografiile respective sunt folosite drept argumente când se încearcă discreditarea unui politician sau a unei persoane publice.

În timpul când se afla la TV7, Natalia Morari a avut o relație cu patronul Chiril Lucinschi, care a mărturisit că anterior chiar o ceruse în căsătorie însă ea ar fi refuzat.

În 2017, Chiril Lucinschi renunță la televiziune și îi transmite drepturile de proprietatea Nataliei Morari. În vara aceluiași an, Natalia Morari împreună cu un grup de jurnaliști creează ONG-ul Media Alternativa, care preia postul și îl redenumește TV8. În calitate de ONG, acesta a reușit să absoarbă sume considerabile sub formă de granturi externe, care se ridică, potrivit unor surse, la peste 3,5 milioane de dolari.

Toată această evoluție fulminantă a carierei Nataliei Morari se întâmpla pe fundalul unor evenimente dramatice, care zguduiau Republica Moldova.

La finele lui 2014 a ieșit în vileag marea fraudă a secolului prin care Banca Națională a fost deposedată de un miliard de dolari pentru a acoperi furtul din trei bănci, ce aparțineau la acel moment magnatului Ilan Șor, viitor primar de Orhei și politician. Se presupune că la această fraudă a luat parte toată elita politică a momentului, fiind condusă de Vladimir Plahotniuc. În 2015 practic se încheie confruntarea dintre Plahotniuc și Filat. Ultimul, grație controlului lui Plahotniuc asupra Procuraturii ajunge la pușcărie fiind învinuit în furtul miliardului. Partidul acestuia corupe deputați mai din toate fracțiunile parlamentare și își creează majoritatea proprie în Parlament. Izbucnesc proteste în masă, care se finalizează cu debarcarea în vara lui 2019 a lui Plahotniuc și fuga acestuia peste hotare. Se creează o alianță atipică dintre blocul ACUM (Partidul Acțiune și Solidaritate a Maiei Sandu și Platforma Demnitate și Adevăr, condusă de Andrei Năstase) și Partidul Socialiștilor al cărui lider este Igor Dodon și învestit guvernul Maiei Sandu. Peste nici șase luni acesta este demis iar socialiștii, împreună cu democrații fugarului Plahotniuc preiau guvernarea. Ulterior, la finele lui 2020 Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale iar la 11 iulie 2021, partidul acesteia, Acțiune și Solidaritate (PAS) câștigă majoritatea în Parlament. În toată această perioadă Natalia Morari a fost un aliat ferm al partidei numite anti-oligarhice, în special al PAS și al Maiei Sandu. Și iată că, la mai puțin de două luni de la această victorie, ea își recunoaște relația cu Platon și se produce ruptura.

Discreditarea presei și lupta pentru procuratură

Ca urmare a dezvăluirilor sale, Morari pleacă de la conducerea postului TV8, iar emisiunea sa este retrasă din grila de emisie. Mai multe organizații de presă din Republica Moldova au condamnat relația dintre Morari și Platon, afirmând că aceasta „ar putea submina încrederea consumatorilor de media într-o presă liberă și independentă”. Radio Europa Liberă a anunțat că a încetat temporar colaborarea cu jurnalista.

Însă furtuna a fost declanșată iar mai mulți adversari ai presei, cei ce au pierdut puterea în ultimii ani, au considerat că e momentul oportun să-i aplice o lovitură devastatoare.

Concomitent, din diferite puncte de comandă începe un atac asupra tuturor posturilor de televiziune care au avut o poziție anti-oligarhică, adică au demascat și mediatizat acțiunile ilegale ale lui Plahotniuc, Șor, Platon și acoliții lor pentru a aduce încrederea societății în presă la niveluri minime.

Există mai multe ipoteze privind cauza scandalului pornit de Natalia Morari, de la declanșarea unei operațiuni a serviciilor secrete rusești până la o simplă poveste de dragoste, jurnalista căzând victimă capacităților deosebite de manipulare ale lui Platon. Una din cele mai incitante versiuni ar fi că agentul rus Veaceslav Platon, specializat în diversiuni și sabotaj economic, împreună cu agenta rusă de influență Natalia Morari au declanșat o acțiune, care își propune distrugerea actualei conduceri a Republicii Moldova și provocarea unei perioade de incertitudine și haos, situație care ar convine de minune Kremlinului în situația geopolitică actuală, extrem de complicată. Însă nu trebuie să uităm contextul în care s-a produs ruptura. Este vorba despre încercările partidului de guvernare de la Chișinău de a-l demite pe procurorul general Alexandr Stoianoglo, omul lui Platon și înlocuirea acestuia cu o persoană care să pună în aplicare planurile PAS de curățare a sistemului judiciar moldovenesc. Dar despre lupta pentru procuratură vorbim în următorul articol.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

7 + five =