La Debrecen se va construi o fabrică chinezească unde se vor produce folii pentru baterii

Debrecen

Una dintre cele mai mari investiţii din Ungaria va fi realizată, în acest an, la Debrecen, în cadrul căreia compania chineză SEMCORP va ridica, până la sfârşitul anului 2022, o fabrică ce va produce folii separatoare pentru baterii litiu-ion.

Statul ungar va acorda o subvenţie de 13 miliarde de forinţi (37,17 milioane euro) pentru proiectul cu o valoare de peste 65 de miliarde de forinţi (185,87 milioane euro), care va crea 440 de noi locuri de muncă în oraş, a declarat, luni, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, la punerea pietrei de temelie pentru prima fază a marii investiţii lansată de compania chineză.

În discursul său, Péter Szijjártó a subliniat că în mai multe sectoare cheie, revoluţionare, ale noii ere economice mondiale, vântul schimbării suflă dinspre Est, aşa cum se întâmplă şi în industria automobilelor electrice. Spre exemplu, în anul 2007, a explicat politicianul, 81% din investiţiile globale erau finanţate cu capital occidental şi doar 17% cu capital provenit din Est. În perioada 2017-2018, această proporţie aproximativ s-a ehilibrat, iar în “anul negru” care a trecut s-a inversat complet: cota din Est a crescut la 70%, iar cea din Vest a scăzut la 29%.

Politicianul a mai adăugat că, în anul 2000, China reprezenta doar 4% din performanţa economică a lumii, pe când astăzi reprezintă 18%, iar anul trecut, statul din Orientul Îndepărtat a fost partenerul comercial numărul unu şi al Statelor Unite, şi al Uniunii Europene.

Ministrul ungar a subliniat, de asemenea, că superioritatea tehnologică a lumii occidentale a scăzut semnificativ şi a mai subliniat că, spre exemplu, cele mai mari producătoare de baterii din industria automobilelor electrice sunt toate companii din Est. Potrivit politicianului, deciziile de investiţii ale acestor companii vor determina, de asemenea, ce state membre UE vor avea succes în următorii ani.

Fabrica, de 97 000 de metri pătraţi, este prima unitate de producţie din străinătate a companiei SEMCORP, este “un nou capitol în povestea de succes a cooperării economice ungaro-chineze”, a anunţat Péter Szijjártó. Lucrările de construcţie au început deja în această vară, fabrica este programată să înceapă producţia în primul trimestru al anului 2023, mărind astfel capacitatea cu 12% a companiei care este lider pe piaţă în acest domeniu. Astfel, în Ungaria vor fi produse anual 400 de milioane de metri pătraţi de folie separatoare pentru baterii.

În cele din urmă, ministrul a subliniat că lansarea Deschiderii spre Est este o adevărată poveste economică de succes şi asta ar trebui să fie recunoscută deja şi de cei care o criticau. În ultimii 11 ani, comerţul dintre Ungaria şi statele din Est a crescut cu 28%. În Ungaria, în anul 2019, Coreea de Sud era cel mai mare investitor, în 2020 a fost China. Cifra de afaceri a Ungariei cu China a crescut cu 24% în prima jumătate a acestui an, iar volumul exporturilor ungare a crescut cu 51%.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

eleven + seven =