În Ungaria, rata dobânzii de referinţă a fost majorată, iar forintul a slăbit semnificativ

Ungaria

Forintul a slăbit semnificativ după şedinţa de marţi după-amiază a Consiliului Monetar al Băncii Naţionale a Ungariei. Pe piaţa valutară interbancară cotaţia euro a crescut la 354,56 forinţi. Cu un minut înainte de anunţarea deciziei, cotaţia era de 353,04 forinţi.

Consiliul Monetar al Băncii Naţionale a Ungariei a majorat dobânda de referinţă a băncii centrale cu 15 puncte procentuale, la 1,65%, mai mică decât aşteptările analiştilor. Consiliul a modificat şi intervalul de referinţă a dobânzilor, limitele acestora vor creşte cu câte 15 puncte procentuale.

Cotaţia dolarului a crescut de la 300,60 forinţi, la 301,94 forinţi, iar francul elveţian de la 325,37 forinţi, la 326,77 forinţi.

Marţi dimineaţă, în jurul orei 8, euro era cotat la 353,73 forinţi, dolarul la 301,43 forinţi, iar francul elveţian la 325,15 forinţi.

Analiştii intervievaţi de Agenţia de ştiri Reuters se aşteptau ca Banca Naţională a Ungariei să crească rata dobânzii de referinţă cu 25 de puncte procentuale, la 1,75%, după ce în fiecare dintre cele trei reuniuni anterioare a crescut cu 30 de puncte procentuale.

În iunie, Consiliul a lansat ciclul de creştere a ratei dobânzii de referinţă despre care a declarat că va dura până când inflaţia va reveni la un interval sustenabil.

Între timp administraţia financiară din Ungaria pregăteşte deja măsura restituirii impozitului pe venit

Administraţia financiară a Ungariei va respecta termenul stabilit, autoritatea pregătindu-se deja, pentru ca în luna februarie 2022 tuturor celor îndreptăţiţi să li se restituie impozitul pe venit, a declarat ministrul ungar al finanţelor, Mihály Varga, pentru cotidianul „Magyar Nemzet”.

În articolul publicat în numărul de miercuri al ziarului, ministrul a amintit că de această măsură a Guvernului Ungariei vor beneficia cetăţenii maghiari care cresc cel puţin un copil, fiind vorba de aproximativ 1,9 milioane de persoane. Suma totală care va fi restituită este de 600 de miliarde de forinţi (1,69 miliarde euro).

Administraţia financiară se pregăteşte deja, ca la începutul anului viitor să restituie impozitul pe venit persoanelor fizice. Decizii cu privire la regulamentul detaliat vor fi luate de guvern în cursul toamnei, a spus Mihály Varga.

Ministrul de finanţe a menţionat că, potrivit calculelor actuale, cea mai importantă condiţie ar putea fi îndeplinită cu uşurinţă.

Ministerul Finanţelor din Ungaria se aşteaptă ca în cazul în care relansarea economică va continua, creşterea economică ar putea fi de 7% în acest an, a subliniat Mihály Varga.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

1 × one =