Igor Dodon implicat în delapidarea a milioane de dolari

Moldova

Procuratura Generală (PG) a deschis un dosar penal pentru delapidarea a milioane de dolari la importul de energie electrică în Republica Moldova, se precizează într-un articol postat de MESAJ.MD.

Instituţia a pornit ancheta abia după 13 ani de când a început să funcţioneze schema infracţională şi doar după ce a fost obligată de instanţa de judecată. În această schemă ar fi implicat şi fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, asta deşi PG a evitat să ofere numele bănuiţilor în acest dosar, motivând prezumţia nevinovăţiei. Despre aceasta au discutat Sergiu Tofilat, analist în domeniul energetic, şi Radu Marian, deputatul Partitudului Acţiune şi Solidaritate (PAS), invitați la o emisiune televizată, citaţi de MESAJ.MD.

Potrivit surselor citate, magistraţii au constrâns procurorii să ancheteze cazul la solicitarea unor experţi în domeniul energeticii care afirmă că în schema infracţională ar fi fost implicaţi premierul de atunci, Zinaida Greceanâi, şi fostul ministru al Economiei, Igor Dodon. Schema a fost deconspirată de doi jurnalişti de investigaţie, iar probele au fost acumulate de specialişti în energetică.

Implicarea lui Dodon este un fapt demonstrat, socialiştii acum induc în eroare, pentru că este dispoziţia 32 din 21 aprilie 2008. Este scris clar – Igor Dodon. Plus la aceasta, el a recunoscut public la o televiziune, dar sunt şi imagini video că el a negociat contractul. Şi acum ei înceacă să se dezică de cuvintele lor. Este un fals. Până la implicarea lui Igor Dodon, Republica Moldova procura energie direct de la furnizorul ucrainean, la preţ de piaţă, 40 de dolari per megawatt. După ce Dodon s-a implicat, o parte din energie o cumpăram direct la preţ de piaţă, 40 de dolari, o altă parte o procuram printr-o firmă-căpuşă, intermediară, la preţul de 53 de dolari. Deci, practic ei procurau energie din Ucraina la preţ de piaţă şi ne-o vindeau nouă mai scump, iar diferenţa se ducea în off-shore. Informaţia a fost confirmată de Serviciul Spălării Banilor. În mai 2008 a început această schemă. Noi, consumatorii de energie, am achitat aceată marjă. Jumătate de sumă în offshore a ajuns la o firmă a lui Vlad Plahotniuc”, a declarat Sergiu Tofilat în platoul TVR Moldova.

Dacă ei anunţă că nu sunt implicaţi, eu îi îndemn să mă acţioneze pe mine în judecată. Eu afirm că Dodon, implicarea lui, este un fapt demonstrat şi am arătat şi documentul”, a mai menţionat Tofilat.

În context, deputatul PAS Radu Marian spune că această schemă a fost posibilă cu implicarea factorilor de decizie din Republica Moldova de la acea vreme, iar motivul prezumţiei nevinovăţiei invocat de Procuratura Generală nu împiedică instituţia să anunţe bănuiţii din acest dosar.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

11 + eleven =