FICT și-a deschis porțile în piațeta literară din centrul Clujului

FICT

FICT – Festivalul Internațional de Carte Transilvania, aflat la cea de-a 7-a ediție, și-a deschis porțile oficial joi, 16 septembrie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca unde expozanții așteaptă doritorii de literatură cu oferte diverse de carte.

În deschiderea evenimentului, poetul Gabriel Bota și-a exprimat bucuria atât pentru faptul că a reușit să aducă la Cluj-Napoca cele mai importante edituri din România cât și „pentru organizarea unui program extraordinar de variat, de complex și de valoros. Pe timpul a 4 zile vor fi multe lansări de carte, aproape 50, multe conferințe, vor fi prezenți 13 invitați speciali din 8 țări. Din cauza situației pandemice actuale, de la nivel regional și global, interviurile cu invitații români și internaționali se vor desfășura în format hibrid, fizic sau online”.

Cel mai mare eveniment de carte din România, din această perioadă pandemică, se desfășoară în condiții depline de siguranță sanitară. În acest an nu s-a mai ridicat celebrul cort alb al târgurilor de carte ci s-a construit un spațiu expozițional de tip piațetă cu toate lateralele deschise. Accesul se realizează din toate laturile. Festivalul este open-air și nimic nu este îngrădit, iar lateralele se închid doar în caz de vreme nefavorabilă. În ceea ce privește expozanții, toți sunt vaccinați sau au făcut testele PCR sau antigen la timp.

Din momentul în care desfășurarea FICT a apărut ca idee, obstacolele nu au întârziat să apară, dar organizatorii au trecut peste acestea, reușind în 3 zile să ridice piațeta literară dedicată editurilor ce își expun noutățile pe standurile frumos amenajate. Iar din orice loc te-ai afla printre standuri, răsfoind absorbit o carte, este imposibil să nu fi martor la discuțiile cu oamenii de cultură sau lansările de carte ce se vor desfășura în lounge-ul din mijlocul spațiului expozițional.

Din cauza situației sanitare la nivel european și global (la întoarcere ar fi trebuit să intre în carantină), mai mulți invitați internaționali vor participa la discuții în format online și live, iar întrebările vor putea fi puse direct pe pagina de Facebook și pe canalul de youtube a evenimentului. Cei care vor fi prezenți în lounge-ul literar sunt:

Ciprian Mihali – a predat vreme de două decenii filosofia contemporană la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din anul 2000 este doctor în filosofie al Universităților din Cluj și din Strasbourg. Între 2012 și 2016 a fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest. Din 2016 lucrează în domeniul cooperării internaționale la Bruxelles.

Tony Mott – (pseudonimul Antonetei Galeș) s-a născut în 1970 la Brașov. Debutează în 2008 cu ”Roșu”, editura Pastel, Brașov, un roman despre o întoarcere după 20 de ani în România post-comunistă a eroinei care emigrase ilegal. În 2010 apare la aceeși editură volumul de poezii ”Hohote&Clocote”.

Peppe Millanta – nu este numele real, dar până acum a devenit atât de obișnuit cu el încât răspunde dacă îi spui așa. El este un povestitor inveterat și nepocăit, în ciuda numeroaselor referințe la realitate care i-au fost făcute încă de când era copil. După câțiva ani ca muzician stradal într-o trupă (Peppe Millanta & Balkan Bistrò), a absolvit Academia de Artă Dramatică Silvio d’Amico din Roma în dramaturgie și scenariu. A scris și a pus în scenă numeroase piese de teatru și de câțiva ani s-a dedicat scrierilor de scenarii pentru produse de cinema și televiziune. În 2018 a debutat cu romanul Zările lui Vinpeel, cu care a câștigat numeroase premii naționale, inclusiv Premiul John Fante (2018), Premiul Alda Merini (2018), a fost nominalizat la Strega Girls and Boys Award (2018) și selectat pentru Campiello Opera Prima Award (2018). În 2017 a fondat Școala Macondo – Officina delle Storie, o școală de scris și citit dedicată artelor narative care funcționează în diferite părți ale Italiei.

Daniel David – este rectorul Universității Babeș-Bolyai, este profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică şi psihoterapie (ştiinţe cognitive clinice) la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul UBB, preşedinte al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, al Colegiului Psihologilor din România, filiala Cluj (2005-2012) şi al Asociaţiei de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România (2000-2012). În prezent este profesor asociat (adjunct professor) şi la prestigioasa instituţie medicală Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New-York, SUA şi directorul programului de cercetare la Albert Ellis Institute, New York, USA, un institut de referinţă la nivel internaţional pentru cercetarea şi practica în psihoterapie şi sănătate mintală. De asemenea, a fost membru al Scientific Review Group în Social Sciences în European Science Foundation. Din 2016 este prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelenţă şi publicaţii ştiinţifice şi directorul executiv al Institutului STAR-UBB. În anul 2017 a fost ales preşedintele Asociaţiei Psihologilor din România.

Pe standurile FICT se pot găsi cărți document (despre istoria Clujului și nu numai), cărți de autori români și străini, dar și literatură mystery & thriller, științe socio-umane, filosofie, istorie, religie, drept, economie și antreprenoriat, de dezvoltare personală atât pentru copii cât și pentru adolescenți, cursuri universitare, cărți de metodică și manuale școlare. Reprezentanții editurilor prezente în piațeta literară așteaptă vizitatorii să se delecteze cu o oferta diversă, să cumpere sau „să deschidă cel puțin o carte” – așa cum a lansat invitația Gabi Bota.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

9 + 1 =