Szijjártó: Interesul Ungariei este o bună cooperare cu Rusia

Ungaria este interesată de o cooperare strânsă cu Rusia, care are în vedere avantaje reciproce, ca şi în cazul prietenilor şi aliaţilor noştri, doar că ei nu vorbesc despre aceasta în mod deschis – a declarat ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó, marţi, după întâlnirea de la Budapesta cu omologul său rus.

Potrivit comunicatului emis de ministerul pe care îl conduce, Péter Szijjártó a relatat la conferinţa de presă comună cu Serghei Lavrov că relaţiile de cooperare între cele două ţări prezintă şi “rezultate practice şi pragmatice”, în pofida “unui context internaţional care nu este tocmai favorabil”.

“Provocările extraordinare din domeniul sanitar şi economic din ultimele luni, precum şi consecinţele umanitare şi de securitate ale deciziilor geopolitice complet eronate sunt dovezi suficiente şi semnale de avertizare pentru ca toată lumea să recunoască: este timpul să trecem în era cooperării internaţionale civilizate, bazată pe respectul reciproc” – a formulat ministrul.

El a adăugat: experienţa istorică arată clar că pentru Ungaria este întotdeauna mult mai bine ca între Est şi Vest să existe o cooperare civilizată în loc de conflict.

Péter Szijjártó a afirmat că ţara a câştigat mult în ultima perioadă din buna cooperare ungaro-rusă, iar părţile intenţionează să continue aceste “poveşti de succes” şi în viitor.

În discursul său, ministrul a identificat cinci domenii, înainte de toate cooperarea în domeniul vaccinurilor împotriva coronavirusului, deoarece – a spus – fără vaccinul Sputnik, Ungaria nu ar fi fost în măsură să desfăşoare campania de imunizare cea mai reuşită din Europa. În legătură cu aceasta, el a evocat negocierile aflate în stadiu avansat, în urma cărora Fabrica Naţională de Vaccinuri – care va fi construită la Debrecen – va putea începe la sfârşitul anului viitor şi fabricarea acestui produs.

În al doilea rând, ministrul a menţionat investiţiile reciproce, citând ca exemplu înfiinţarea de către compania Mol a unei uzine de bitum de cauciuc în Tatarstan, în timp ce firma rusească de produse cosmetice Arnest prevede crearea unei baze de producţie la Alsózsolca. Al treilea domeniu este industria transporturilor, mai precis producţia vagoanelor de cale ferată, dat fiind că Ungaria livrează Egiptului, în colaborare cu Rusia, vagoane de cale ferată în valoare de un miliard de euro, iar în prezent se negociază şi o comandă pentru 200 de vagoane de dormit.

În continuare, ministrul a abordat tema siguranţei energetice, menţionând că acordul privind gazoductul Nord Stream 2 “pune între paranteze toate dezbaterile ipocrite de până acum” şi “arată clar rolul determinant pe care Rusia îl va avea şi în viitor în aprovizionarea cu gaze a Europei”. Prin urmare, el a considerat o decizie corectă investiţia în construcţia conductei care va permite, din luna octombrie, transportul a 8,5 miliarde de mc de gaze naturale în Ungaria, de la frontiera sârbo-ungară.

În sfârşit, Péter Szijjártó a vorbit şi despre transporturile aeriene, subliniind că WizzAir va înfiinţa o bază la Sankt Petersburg, numărul de zboruri între Budapesta şi Moscova va creşte de la 4 la 7 curse pe săptămână şi va fi creată o legătură directă între capitala Ungariei şi Ekaterinburg.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

9 + 19 =