Partidul Maiei Sandu a obținut o victorie istorică în alegeri însă greul abia începe

Deși toate sondajele făcute în Republica Moldova în perspectiva alegerilor parlamentare din 11 iulie au prezis victoria Partidului Acțiune și Solidaritate, scorul acestuia a depășit cele mai optimiste așteptări.

După numărarea tuturor voturilor, inclusiv în secțiile de votare, PAS a acumulat 52,81% din sufragii, cel mai bun scor obținut vreodată de un competitor electoral în alegerile parlamentare din Republica Moldova. Până acum recordul era deținut de Partidul Comuniștilor, care cu 20 de ani în urmă, în 2001 acumula 50,07% din sufragii.

Trei formațiuni și patru partide au acces în noul parlament moldovenesc

În alegerile actuale PAS a devansat aproape de două ori principalul oponent, Blocul Electoral al Socialiștilor și Comuniștilor (BECS) condus de foștii președinți filoruși, Vladimir Voronin și Igor Dodon, care a reușit să acumuleze doar 27,17%. Pe lângă cele două formațiuni, a reușit să treacă pragul electoral de 5% un singur partid, Partidul Șor al lui Ilan Șor, principalul inculpat în doasrul furtului miliardului din sistemului bancar moldovenesc în 2014. Acesta a acumulat 5,74% din sufragii. Nu au intrat în Parlament nici blocul Renato Usatîi al primarului de Bălți, nici Platforma Demnitate și Adevăr, fostul aliat al celor de la PAS și niciunul din cele două partide declarate unioniste, AUR și PUN, care n-au acumulat împreună nici măcar un procent din voturi. În total, douăzeci din cei 23 deconcurenți au rămas sub pragul electoral. După redistribuirea procentelor acestora, PAS va obține 63 de mandate în legislativul unicameral de 101 deputați, BECS va avea 32 iar Partidul Șor – șase deputați. Este de remarcat că noului partid de guvernământ mai are nevoie de doar patru mandate pentru a deține și majoritatea constituțională de 67 de mandate.

Promisiunile PAS în campania electorală: de la eradicarea corupției până la majorarea pensiilor

Astfel, PAS, cu o majoritate mai mult decât confortabilă, va putea forma Guvernul și adopta legile necesare pentru reformele promise în campania electorală.

Iar acestea sunt destul de ambițioase dacă nu chiar revoluționare.

Programul electoral al Partidului Acțiune și Solidaritate se numește: „Pornim vremurile bune” și vine cu angajamente în toate domeniile vieții publice și economice.

Printre promisiunile electorale, cele mai răsunătoare ale PAS, la capitolul social găsim cea care promite creșterea pensiei minime până la 2000 lei (100 euro), prin alocații suplimentare de la bugetul de stat, compensarea cu 100% a costului medicamentelor pentru persoanele în vârstă cu venituri mici, construirea a două spitale regionale moderne la Bălți (Nord) și Cahul (Sud) dar și modernizarea celorlalte instituții medicale, inclusiv a celor regionale. PAS mai promite majorarea salariilor angajaților din medicină, a cadrelor didactice, dar și a indemnizației pentru tinerii specialiști. Indemnizația pentru nașterea copiilor va crește până la 10 mii de lei (500 euro), iar ajutorul lunar pentru copiii din familiile sărace va ajunge până la o mie de lei (50 de euro). PAS își mai propune să renoveze cel puțin 500 de grădinițe și să modifice Codul muncii în favoarea angajaților.

La capitolul business a fost promisă eliminarea amendării abuzive a antreprenorilor, prin introducerea în Codul Fiscal a mecanismului de avertizare prealabilă obligatorie înainte de aplicarea amenzilor. De asemenea, ar urma să fie introdusă cota 0% la impozitul pe venitul reinvestit pentru întreprinderile care au până la 10 angajați. Echipa PAS își mai propune să susțină femeile de afaceri, prin acordarea granturilor și serviciilor de consultanță și să reducă diferența între salariul femeilor și bărbaților.

În agricultură se promite majorarea Fondul de subvenționare cu 50%, suportul statului va fi orientat spre producătorii care fac investiții, va fi negociat un suport pentru agricultură în cadrul Parteneriatului Estic al UE și va fi crea un centru agroalimentar modern.

În sate și orașe cei de la PAS își propun, cu ajutorul partenerilor europeni, să investească aproximativ două miliarde de lei anual. Banii vor fi destinați pentru crearea locurilor de muncă, apeducte și canalizare, reparația școlilor și grădinițelor, dar și pentru reparația drumurilor. În acest sens este preconizată crearea unui Fond Național pentru acoperirea contribuției financiare a administrației publice locale la implementarea proiectelor din fonduri externe.

Aleșii din PAS promit ă adopte o lege prin care cei din diaspora, la revenirea acasă, să-și poată repatria averea fără a plăti impozite, iar taxele consulare pentru serviciile prestate să fie reduse.

Tinerilor, cei din PAS le-au promis implementarea unui program de stagiu/internship parțial plătit, de 6-12 luni, pentru absolvenți în instituțiile publice. De asemenea, au promis că statul va susține tinerele familii prin reducerea impozitelor reținute din salariu.

Însă cele mai multe promisiuni se referă la eradicarea corupției și excluderea influenței grupurilor oligarhice asupra vieții economice și politice.

În acest sens deputații PAS își propun să modifice Constituția pentru a putea fi confiscată averea pe care funcționarii și demnitarii nu o pot justifica dar și excluderea imunității deputaților pentru acte de corupție.

De asemenea se preconizează prin adoptarea unei legi noi introducerea evaluării externe a procurorilor și judecătorilor.

Cei de la PAS promit oprirea acaparării întreprinderilor de importanță strategică de entități dubioase din țară și din exterior, inclusiv în domeniul energetic, telecomunicații și tehnologii informaționale, și piața media, prin adoptarea Legii pentru verificarea investițiilor în domeniile de importanță pentru securitatea statului.

O altă măsură, menită să diminueze corupția și să eficientizeze administrația publică presupune responsabilizarea conducerii autorităților publice autonome și de reglementare aflate sub control parlamentar care s-au manifestat prin ineficiență în activitate sau au acționat în detrimentul interesului public, prin adoptarea unei legi de responsabilizare a acestora în fața Parlamentului.

Pentru a diminua abuzurile în domeniul construcțiilor se preconizează interzicerea construcțiilor capitale în spațiile verzi și în zonele protejate aferente unor monumente istorice, prin modificarea Legii privind spațiile verzi ale localităților urbane și rurale.

Deputații PAS au, astfel, de implementat o agendă extrem de dificilă dacă ținem cont mai ales de faptul că toate cercurile favorizate de sistemul cleptocratic, care au dominat viața politică și economică de până acum, se vor opune vehement schimbărilor, folosind în acest scop mijloacele financiare acumulate dar și trusturile mediatice, pe care le-au construit între timp.

Reformarea justiției, cea mai complicată reformă posibilă

De aceea, PAS urmează să-și înceapă hotărât mandatul, în primul rând prin însănătoșirea justiției, aflată la gradul cel mai redus de credibilitate.

Combaterea corupției și reformarea justiției este, de fapt, cea mai complicată reformă posibilă. „Nu este greu să dai afară judecătorii și procurorii. Provocarea adevărată este să îi faci pe noii judecători și procurori să acționeze independent, profesionist și onest și ca aceasta să fie ireversibil”, menționează expertul în justiție Vladislav Gribincea, care crede că patru ani cel mai probabil nu sunt suficienți în acest sens.

Pe de altă parte, în sectorul judiciar există la moment o conjunctură relativ favorabilă pentru a începe reformarea în forță a sistemului. Potrivit lui Gribincea intrarea PAS la guvernare coincide cu alegerile în Consiliul Superior al Magistraturii și în Consiliul Superior al Procurorilor. Includerea în aceste structuri, care conduc, de facto justiția moldovenească, a unor oameni noi, favorabili reformelor ar fi un fapt foarte propice pentru implementarea reformelor PAS. De asemenea, urmează alegerea directorului Autorității Naționale de Integritate, numirea noii Comisii Electorale Centrale și a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, alegerea unui judecător la Curtea Constituțională, alegerea Ombudsmanului, etc. „Ecoul acestei victorii politice nu are cum să nu aibă repercusiuni asupra acestora”, spune Gribincea.

Și conjunctura economică este destul de favorabilă

Adrian Lupușor, directorul executiv al centrului analitic Expert-Grup, anticipează din partea PAS o agendă complexă de reforme. El speră că cei ajunși la guvernare să rămână cu picioarele pe pământ și să înțeleagă că succesul electoral al PAS este bazat preponderent pe un vot masiv de protest cu așteptări imense de la noua guvernare, un vot extrem de volatil și pretențios. „Prin urmare, sunt necesare politici, reforme și, mai ales, rezultate palpabile și fără întârzieri sau scuze”, recomandă expertul, mai ales că, potrivit lui, noua majoritate are totul la îndemână. „Majoritate confortabilă în Parlament, suportul Președintelui, opoziție compromisă și un credit masiv de încredere din partea electoratului și a comunității partenerilor de dezvoltare

În plus, și cadrul macroeconomic este destul de favorabil. „Urmează un an agricol bun, există un sistem macrofinanciar echilibrat și avem o prognoză destul de optimistă privind creșterea economică pentru următorii ani, inclusiv în regiune, punctează Adrian Lupușor.

De unde pot fi găsiți atâți funcționari reformatori?

Însă una din cele mai mari probleme a unui guvern reformator ar fi oamenii cu care acesta ar trebui să implementeze agenda ambițioasă de reforme.

Natan Garștea, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei crede că partea grea abia urmează.

De unde de găsit atâția oameni profesioniști, potriviți funcțiilor și, în special, integri? Fiindcă ar trebui să urmeze o substituire de sus în jos, lentă, dureroasă și cu o rezistență foarte puternică, a persoanelor care nu își fac lucrul la locul lor sau sabotează lucrul la locul lor, sau sunt corupți și tolerează corupția”, întreabă el. Garștea spune că nu o dată s-a convins că problema angajaților e cea mai critică problemă, mai ales la așa reforme ample, mai ales cu așa standarde înalte. Statul de regulă nu este cel mai competitiv angajator în ceea ce ține de salarii, oamenii buni sunt de regulă angajați la locuri bune de lucru, și venirea lor să lucreze în funcții bugetare este, de multe ori, un fel de sacrificiu patriotic. „Ținând cont de faptul că se încearcă eradicarea corupției din organele de stat și, prin urmare, angajații publici urmează să lucreze doar din salariul oficial ceea ce uneori e destul de deprimant”, menționează consilierul.

Natan Garștea presupune că schimbările vor începe de sus și viteza lor nu va ține doar de rezistența sistemului, dar și de aceea cât de repede se vor găsi oamenii potriviți pentru diverse funcții.

În același timp, expertul menționează că rezultatele de la noua guvernare trebui cerute, dar așteptările trebuie să fie realiste ca durată. „Ca să scoți un dosar penal mare în capăt, e nevoie să lucreze bine organele de anchetă, procuratura și sistemul judiciar, la toate nivelurile lui. Așa că înainte de a pune hoții la pușcărie, trebuie mai întâi să obții ca toate aceste elemente importante să funcționeze cum trebuie. Și așa, în orice alt domeniu”, precizează el.

Trebuie să cerem ca schimbarea să fie începută. Trebuie să urmărim cum ea avansează și încotro merge. Trebuie să cerem explicații când apar detururi sau încetiniri, și să apreciem relevanța explicațiilor. Dar nu trebuie să așteptăm rezultate finale într-o lună și minuni peste o noapte. Totul abia începe”, concluzionează consilierul Guvernatorului BNM.

Președintele PAS mulțumește electoratului și cheamă profesioniștii să se implice în guvernare

Dar ce spun cei cărora le sunt adresate aceste recomandări și sfaturi.

După anunțarea rezultatelor alegerilor, Președintele PAS Igor Grosu, s-a adresat luni, 12 iulie, cetățenilor moldoveni, din țară și din diasporă, mulțumind tuturor oamenilor pentru prezența impresionantă la votare și a accentuat că victoria din 11 iulie este a tuturor, este victoria împotriva corupției și a hoției.

Grosu a declarat că PAS este pregătit să înceapă cât mai curând activitatea în noul Parlament și să ofere țării un Guvern competent și a făcut, totodată, un apel către toți oamenii profesioniști, de acasă sau de peste hotare, să se implice în procesele transformaționale care urmează, specificând că votul de încredere oferit este o mare responsabilitate pentru PAS, urmând patru ani de muncă asiduă pentru a îndreptăți așteptările oamenilor.

Mai mult de jumătate din cetățeni au votat pentru schimbări serioase în țara noastră și ne-au oferit încrederea. Această încredere înseamnă pentru noi o imensă responsabilitate. Avem datoria să o îndreptățim. Știm cât de mult avem de muncit în următoarea perioadă. Moldova a fost adusă într-o groapă de probleme și este nevoie de eforturi solide, de acțiuni curajoase ca să scoatem țara la lumină. Pentru că oamenii Moldovei merită să trăiască bine, în înțelegere, în prosperitate. Pentru reformele serioase și curajoase, pentru modernizarea Moldovei și construcția unui stat puternic va fi nevoie de implicarea multor oameni integri, competenți. Va fi nevoie de noi toți pentru a reuși”, a spus președintele PAS.

Igor Grosu a specificat că noua majoritate dorește să numească cât mai repede un Guvern profesionist și eficient care să rezolve problemele urgente și a făcut un apel către moldovenii cu experiență relevantă în guvernare, management, drept și relații internaționale să apeleze la PAS în cazul în care pot să se implice în procesele transformaționale din țară.

Care vor fi primele acțiuni ale noului Guvern

După ce se va lua o decizie asupra validării alegerilor din 11 iulie, PAS va prelua guvernarea și va propune mai multe reforme, inclusiv reforme instituționale, care prevăd demiteri ale administrațiilor instituțiilor de stat. Despre aceasta a anunțat vicepreședintele PAS, Natalia Gavrilița, una din candidaturile vehiculate la funcția de prim-ministru, în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune.

Potrivit acesteia, demiterile vor viza în primul rând instituțiile subordonate Parlamentului.

În primul rând vorbim despre Consiliul Concurenței, unde am văzut lipsă de acțiune și despre acest lucru a anunțat și președinta Maia Sandu.

De asemenea, și la Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Cu toții am văzut cum au acționat ei în raport cu instituțiile mass-media, îndeosebi în campaniile electorale”, a declarat Natalia Gavrilița.

De asemenea, vicepreședintele PAS spune că va cere un audit general al activității instituțiilor publice și că vor urma mai multe demiteri, acolo unde agențiile sau alte instituții și-au demonstrat ineficiența.

Chislea Ion

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

4 × three =