Cum a evoluat deficitul comercial cu bunuri în perioada ianuarie-mai 2021

  Deficitul balantei comerciale

  Institutul Național de Statistică (INS) a publicat în această dimineață datele cu privire la evoluția comerțului internațional cu bunuri în mai și primele cinci luni ale anului curent.

  Statisticile indică continuarea tendinței de creștere a exporturilor și importurilor cu ritmuri anuale ridicate în mai, evoluție determinată de redeschiderea economiilor (în contextul procesului de vaccinare) și efectul bază.

  De asemenea, conform acestor date deficitul comercial s-a intensificat, pe fondul mix-ului relaxat de politici economice din România, tendinței de apreciere pentru cursul de schimb real efectiv și provocărilor structurale din sfera unor sectoare strategice precum agri-business și produse chimice.

  Astfel, conform INS exporturile de bunuri s-au majorat cu 58,5% an/an la 6 miliarde EUR în luna mai: componenta comunitară a crescut cu 57,1% an/an la 4,4 miliarde EUR, iar pe segmentul extra-comunitar s-a consemnat un avans de 62,7% an/an la 1,6 miliarde EUR.

  Importurile de bunuri au crescut cu 54,2% an/an la 7,7 miliarde EUR în luna mai: componenta comunitară a urcat cu 55,2% an/an la 5,6 miliarde EUR, iar importurile din afara Uniunii Europene s-au majorat cu 51,4% an/an la 2,1 miliarde EUR.

  Prin urmare, deficitul balanței comerciale cu bunuri s-a adâncit cu 41,1% an/an la 1,8 miliarde EUR în mai, cu următoarea distribuție: 1,2 miliarde EUR pe segmentul comunitar (49,1% an/an) și 0,5 miliarde EUR componenta extra-comunitară (25,1% an/an).

  Evoluția exporturilor și importurilor de bunuri cu bază lunară este evidențiată în primul grafic din partea dreaptă.

  De asemenea, dinamica anuală a componentelor comunitare ale exporturilor și importurilor de bunuri este reprezentată în al doilea grafic alăturat.

  La deteriorarea balanței comerciale cu bunuri din ultimele luni a contribuit și tendința de apreciere pentru cursul de schimb real efectiv al monedei naționale, după cum se poate observa în ultimul grafic din partea dreaptă.

  Prin urmare, în perioada ianuarie-mai 2021 exporturile de bunuri au crescut cu 26% an/an la 29,9 miliarde EUR, evoluție determinată de relansarea economiei mondiale și redeschiderea economiilor din Uniunea Europeană (principalul partener economic al României).

  Astfel, exporturile de bunuri spre țările Uniunii Europene au crescut cu 29,3% an/an la 22,2 miliarde EUR, în timp ce componenta extra-comunitară a urcat cu 17,5% an/an la 7,7 miliarde EUR.

  Importurile de bunuri s-au majorat cu 24,6% an/an la 38,8 miliarde EUR în perioada ianuarie-mai, pe fondul redeschiderii economiei interne, mix-ului relaxat de politici economice și aprecierii cursului de schimb real efectiv al monedei naționale.

  Prin urmare, deficitul balanței comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 20,1% an/an la 8,8 miliarde EUR în primele cinci luni din 2021, cu următoarea distribuție: 6,3 miliarde EUR componenta comunitară (13,9% an/an) și 2,6 miliarde EUR pe segmentul extra-comunitar (38,6% an/an).

  În primele cinci luni din 2021 cele mai ridicate niveluri ale deficitului comercial au fost înregistrate pe segmentele: alimente și animale vii (1,2 miliarde EUR), combustibili (1,4 miliarde EUR), produse manufacturate (2 miliarde EUR) și produse chimice (4,1 miliarde EUR).

  În scenariul macroeconomic central BT previzionăm creșterea exporturilor și importurilor totale (bunuri și servicii) cu dinamici medii anuale de 4,5%, respectiv 6,2% în perioada 2021-2023.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  ten − 7 =