Ungaria va găzdui, la sfârşitul primăverii, forumul de afaceri al Consiliului Turcic

Orban

Pentru ca firmele noastre să poată conlucra în vederea punerii în aplicare a viitoarelor proiecte de investiţii, Ungaria se angajează să găzduiască marele forum de afaceri al camerei de comerţ şi industrie înfiinţate de statele membre ale Consiliului Turcic, care va avea loc la sfârşitul primăverii”, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, miercuri, la summitul Consiliului Turc, care a avut loc online.

Ungaria a fost acceptată în cadrul Consiliul Turcic în urmă cu trei ani, în calitate de observator, iar de atunci, diplomaţia ungară a pus mare accent pe consolidarea relaţiilor cu statele membre ale organizaţiei, a amintit prim-ministrul Ungariei.

Un obiectiv important al Ungariei a fost acela de a face ca relaţiile cu toate ţările membre ale consiliului să ajungă la nivelul unei cooperări strategice şi ca Ungaria să deschidă reprezentanţă pe teritoriile tuturor ţări. Acest proces a fost încheiat marţi odată cu semnarea în Uzbekistan a unei rezoluţii comune privind ridicarea relaţiilor bilaterale la nivelul unui parteneriat strategic, respectiv prin faptul că, recent, în Kârgâzstan a fost deschisă ambasada Ungariei, a spus Orbán.

Există, deja, rezultate concrete ale cooperării: deşi comerţul global a scăzut cu 9%, comerţul dintre Ungaria şi statele membre ale Consiliului Turcic a crescut cu 3% anul trecut. Anul acesta, aproximativ cinci mii de tineri din aceste ţări au solicitat burse universitare în Ungaria, a subliniat şeful guvernului de la Budapesta.

Premierul a subliniat că Ungaria continuă să-şi menţină intenţia de a se alătura Fondului de Investiţii Turcic, întrucât crede că este esenţială crearea unei baze financiare pentru proiectele de dezvoltare, iar în acest scop este pregătită să furnizeze şi resursele bugetare necesare.

Viktor Orbán a subliniat că în Uniunea Europeană Ungaria a fost singura ţară care s-a dovedit a fi suficient de pragmatică pentru a utiliza pe lângă vaccinurile dezvoltate în Occident şi seruri dezvoltate în ţări din Est, în lupta împotriva epidemiei de coronavirus.

Iniţial, reuniunea Consiliului Turcic a fost planificată să aibă loc în Turkistan, în sudul Kazahstanului, însă în cele din urmă, din cauza situaţiei epidemice, organizatorii au ales să realizeze o videoconferinţă.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

fourteen − five =