Telemunca – modalități de eficientizare a muncii de acasă
În ultima perioadă s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului persoanelor care lucrează de acasă. Dacă înainte de pandemie doar 14,7% dintre angajații români prestau telemuncă, în momentul actual procentul a ajuns la 30,1%. Schimbarea a fost una bruscă și nu a permis organizațiilor să planifice eficient modalitatea de lucru și nici angajaților să se pregătească pentru telemuncă. În acest fel, deși există îngrijorări cu privire la implementarea eficientă a activităților de muncă de acasă, există câteva modalități prin care atât indivizii, cât și organizația pot să dobândească în continuare satisfacție profesională și bunăstare psihologică.
Ce este telemunca și care sunt avantajele/dezavantajele sale?
Telemunca reprezintă realizarea muncii în afara spațiului convențional prin utilizarea tehnologiei ca mijloc de comunicare. În acest context, comunicarea poate fi sincronă, prin intermediul videoconferințelor și apelurilor pe platforme diverse precum Skype, Zoom, Google Meet, sau asincronă, prin mesaje pe platformă, comentarii la documente, mailuri și alte modalități. În mod obișnuit, scopul implementării acesteia este atingerea unor obiective organizaționale precum creșterea efectivității sau starea de bine a angajaților. În contextul prezent, scopul trecerii la telemuncă este respectarea reglementărilor pentru prevenirea îmbolnăvirii cu COVID-19.
Printre avantajele telemuncii se numără accesul la oportunități și diversitatea forței de muncă. Persoanele care au reședința într-un oraș diferit față de cel în care își desfășoară compania activitatea sau cele cu dizabilități se pot angaja de la distanță, aceste circumstanțe ne mai reprezentând un impediment. Un alt avantaj este creșterea productivității și satisfacției. Creșterea productivității angajaților variază între 10% și 40%, iar satisfacția tinde și ea să fie mai mare[2]. Aceste rezultate se datorează timpului economisit care îi ajută să aibă o eficiență mai mare, cât și a concentrării îndelungate pe sarcini. În contextul prezent, telemunca ajută la respectarea reglementărilor și contribuie la reducerea riscului de infectare cu coronavirus.
În ceea ce privește dezavantajele, limitele fizice, temporale și psihologice nu mai sunt bine definite, deoarece sunt puternic influențate de contextul telemuncii. Un studiu a arătat că proximitatea între casă și muncă duce la oboseală și emoții negative [3], iar oamenii pot fi tentați să lucreze mai mult timp. Fiind un program flexibil, limitele de timp nu sunt aceleași pentru toți angajații, iar asta poate afecta colaborarea între colegi dacă nu sunt cu toții disponibili în același timp. Limitele psihologice sunt reguli pe care oamenii și le formează pentru a putea acționa conform unui rol pe care ei îl dețin. În cazul telemuncii, angajații nu au parte de o tranziție lină de la un rol la altul așa cum ar fi fi avut când se deplasau la locul de muncă, astfel că lipsește pregătirea mentală pentru rol. Un alt dezavantaj este dezvoltarea de competențe și abilități. Telemunca presupune deținerea de către angajați atât a competențelor digitale necesare desfășurării optime a activității în sistem online, cât și a altor competențe complementare care să îi ajute să acopere temporar expertiza colegilor indisponibili.
Pentru a face față acestor dificultăți întâmpinate, pot fi urmate o serie de recomandări care să ajute la diminuarea efectelor negative. Atât organizația, cât și angajatul pot contribui la îmbunătățirea condițiilor telemuncii.
Cum pot angajații să-și eficientizeze munca?
- Pregătiți-vă un mediu de lucru sigur și adecvat. Existența unui spațiu dedicat exclusiv muncii, care să fie separat de restul casei și de persoanele din locuință este de ajutor pentru evitarea distragerilor și pentru adaptarea la rolul de angajat.
- Comunicați deschis. Este recomandată setarea unor așteptări și comunicarea nevoilor față de celelalte persoane din casă pentru crearea unui mediu facil telemuncii. De asemenea, este indicat ca angajatul să fie disponibil și prompt față de supervizori, colegi și clienți.
- Adoptați un mindset de lucru. Se recomandă ca ziua de lucru de acasă să fie tratată în același mod ca una obișnuită la birou. Acest lucru înseamnă realizarea sau crearea unei rutini înainte de începerea programului, luarea de pauze, stabilirea unei limiteclare în ceea ce privește timpul acordat muncii și vieții cotidiene și evitarea verificării mesajelor după încheierea programului.
Continuarea articolului o puteti citi aici