Ministerul Dezvoltării din România elaborează o lege pentru a reduce diferenţele de dezvoltare ale regiunilor

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei elaborează o lege pentru a reduce diferenţele de dezvoltare ale diferitelor zone şi regiuni din România, a declarat ministrul Attila Cseke agenţiei ungare de presă MTI vineri, după conferinţa de presă ţinută la Cluj-Napoca.

Attila Cseke a declarat că timp de 31 de ani guvernele României nu au abordat deloc această problemă, iar diferenţele de dezvoltare între zonele, judeţele şi localităţile ţării au crescut încontinuu. Din acest motiv, ministerul a înfiinţat un grup de lucru pentru a elabora o lege până în vara acestui an.

El a adăugat că ministerul ar dori adoptarea unui sistem de alocare a fondurilor UE care să favorizeze întrucâtva localităţile mai puţin dezvoltate faţă de cele dezvoltate.

Trebuie să începem cumva reducerea diferenţelor de dezvoltare economică, la care vor contribui în mare măsură oportunităţile financiare şi subvenţiile”, a explicat ministrul.

Attila Cseke a spus că proiectul de lege în curs de elaborare este destinat să trateze separat diferenţele de dezvoltare între regiunile de dezvoltare şi cele între regiunile istorice, dar se va ocupa şi de diferenţele de dezvoltare între judeţele din componenţa regiunilor de dezvoltare, precum şi între localităţile din cadrul judeţelor.

Ca exemplu a menţionat că în regiunea de dezvoltare Centru, a crescut decalajul între judeţele Braşov şi Sibiu, care au un ritm de dezvoltare rapid, şi judeţele din Ţinutul Secuiesc, care rămân tot mai mult în urmă.

Nu spunem că trebuie să existe o egalitate deplină, pentru că vor exista întotdeauna diferenţe, aceasta fiind una din ideile fundamentale ale democraţiei şi ale dezvoltării. Noi spunem însă că statul ar trebui să ajute mai mult judeţele şi localităţile mai puţin dezvoltate. Aceasta este sarcina grupului de lucru care se ocupă de elaborarea unei astfel de legi”, a detaliat ministrul.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

seventeen − seventeen =