Dacă SUA nu va pune presiuni pe Rusia, un război deschis ruso-ucrainean este inevitabil

Donbas

Un război deschis între Ucraina și Rusia este foarte probabil și ar putea începe în lunile august-septembrie printr-o agresiune a Federației Ruse în Ucraina. Argumente în favoarea acestei ipoteze au fost aduse în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune ucrainean Ucrayna 24 de către Andrei Ilarionov, fost consilier al lui Vladimir Putin, cercetător al Cato Institute din SUA.

Potrivit lui Ilarionov, concentrarea de forțe armate rusești la hotarul estic al Ucrainei dar și în Crimeea, care numără la moment circa 85 mii de soldați, va continua până când va atinge un număr suficient pentru a asigura o invazie amplă.

Deși concentrarea ar putea să se încheie la finele lunii aprilie, invazia propriu-zisă nu se va produce imediat. Aceasta nu va avea loc nici până la 9 mai, când Rusia sărbătorește tradițional victoria în cel de-al doilea război mondial dar nici mai târziu, când în Europa va avea loc exercițiul militar „Defender 2021”, unul din cele mai extinse în ultimii ani. La sfârșitul lunii iunie 2021, când exercițiul se va finaliza, urmează să fie finalizat și gazoductul strategic rusesc Nord Stream II, a cărui construcție fusese stopată la insistența administrației americane a președintelui Trump însă deblocată odată cu preluarea mandatului de către președintele Biden.

Conducta cu o capacitate de 55 miliarde metri cubi de gaze anual ar putea intra în funcțiune în lunile iulie-septembrie 2021, după care valoarea geopolitică a Ucrainei pentru Occident se va diminua substanțial, deoarece își va pierde statutul de singura poartă de tranzit a gazului rusesc spre Europa Occidentală. Atunci va surveni și momentul cel mai potrivit pentru agresiunea rusească de amploare a Rusiei în Ucraina, pe care Vladimir Putin o dorește de mult timp.

Administrația Biden favorizează prin neimplicare agresiunea rusească

Potrivit lui Ilarionov, războiul din regiunile estice ale Ucrainei, Lugansk și Donetsk, care continuă deja de șapte ani, s-a redus din intensitate odată cu reducerea agresiunii rusești. Acest lucru s-a întâmplat până la intrarea în funcție a președintelui Biden. În acea perioadă, Ucraina pierdea în lupte, în medie, doar câte un soldat pe zi. După preluarea mandatului prezidențial de Biden, intensitatea agresiunii rusești a sporit iar pierderile Ucrainei au crescut până la 10 soldați pe zi în medie. Totodată, valoarea ajutorului militar acordat Ucrainei de SUA s-a redus de la 415 milioane de USD în 2019 la 125 milioane USD, sumă preconizată pentru anul curent. Acțiunile agresive ale Kremlinului din ultimele luni nu au atras însă după sine și vreo schimbare de atitudine din partea SUA și NATO. Cel puțin până la moment nu există vreo luare tranșantă de atitudine în acest sens.

Ce solicită Ucraina

În aceste condiții, Vladimir Zelenskii, președintele Ucrainei, solictă aderarea la NATO. Dacă nu este posibil imediat, măcar să fie agreat un plan de aderare. La moment, însă, pentru a stăvili cumva agresiunea rusească, Statele Unite ar putea acorda Ucrainei statutul de aliat special al NATO. De menționat că SUA a acordat până la moment un astfel de statut Afganistanului și Tunisiei. Acordarea acestui statut nu necesită o coordonare cu colegii de alianță, iar o decizie în acest sens poate fi luată de președintele SUA.

Expertul spune că noua administrație de la Casa Albă a primit mai multe solicitări atât din partea președintelui Zelenskii cât și a ministerului de externe și a ministerului apărării de la Kiev, însă nu a fost schițată până în prezent nicio intenție clară de a sprijini Ucraina contra acestei intensificări a agresiunii rusești. Cea mai fermă acțiune în acest sens ar fi dislocarea unor contingente americane sau NATO pe teritoriul Ucrainei. Însă așa cum nu există acțiuni reale de sprijin a Ucrainei, Vladimir Putin ar interpreta această atitudine a Casei Albe ca o permisiune de a continua.

Ce urmărește Rusia?

Potrivit lui Ilarionov, Putin nu și-a ascuns niciodată intenția de a distruge Ucraina, care n-ar trebui, potrivit lui, să existe ca stat independent. Expertul amintește că încă la summit-ul NATO de la București din 2008, într-o discuție cu George Bush jr, președintele de atunci al SUA, Vladimir Putin spunea că jumătate din teritoriul actual al Ucrainei trebuie să aparțină de drept Rusiei.

La modul concret, agresiunea pe care o pregătește acum Rusia, urmărește ocuparea părții de est a regiunii Herson și partea de est a regiunii Zaporojie, mai exact teritoriul cuprins între cursul inferior al râului Nipru, de la revărsarea acestuia în Marea Neagră până la localitatea Vasilievca din regiunea Zaporojie și așa numitul liman Molochnyi la Marea Azov.

Importanța strategică a acestui teritoriu, destul de puțin populat de altfel, este conferită de canalul Crimeei de Nord, care unește lacul de acumulare de la Novaia Kahovka din regiunea Herson cu peninsula Crimeea. Acest canal cu o lungime de peste 100 km este singura sursă de apă potabilă, care poate aproviziona peninsula Crimeea, ocupată de Rusia încă în 2014.

Potrivit lui Ilarionov, teritoriul respectiv poate fi destul de lejer ocupat de forțele rusești deoarece este o regiune de stepă, fără obstacole naturale și foarte puțin populat. De cealaltă parte, apărarea din partea Ucrainei ar fi dificilă deoarece ea trebuie să-și disloce forțele peste râul Nipru pentru a ajunge în acest teritoriu, existând doar patru poduri, care ar putea fi sau ocupate, sau distruse de forțele rusești. Iar, odată cucerită, această suprafață ar putea fi lejer apărată iarăși datorită barierei naturale importante care este râul Nipru, foarte lat la revărsarea în Marea neagră și în regiunea lacului de acumulare Novaia Kahovca. În plus, potrivit lui Ilarionov, ocupând delta râului, Rusia va controla ieșirea navelor de pe Nipru în Marea Neagră. Ar putea fi o lovitură extrem de puternică asupra economiei ucrainene deoarece pe lângă transportul propriu-zis pe râu, în orașele Nikolaev și Herson sunt amplasate capacități importante de construcție a navelor, care ar putea fi aduse la faliment în cazul în care Rusia va obține controlul asupra gurilor de vărsare ale Niprului.

Chislea Ion

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

2 × five =