Consiliul Judeţean Sălaj iniţiază demersurile de achiziţionare a Castelului Wesselenyi

Consiliul Judeţean Sălaj iniţiază demersurile de achiziţionare a Castelului Wesselenyi din Jibou, considerat cel mai mare ansamblu baroc din Transilvania, un proiect de hotărâre în acest sens urmând a fi supus votului consilierilor în cadrul şedinţei ordinare de miercuri, 28 aprilie.

Potrivit proiectului privind aprobarea demarării procedurilor administrative pentru cumpărarea imobilului monument istoric, va fi desemnată o comisie de negociere a preţului de cumpărare, alcătuită din cinci reprezentanţi ai CJ Sălaj, care va analiza oferta depusă, va negocia preţul în baza unui raport de evaluare întocmit de un membru al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România, apoi va prezenta un raport privind preţul şi rezultatul negocierilor în vederea aprobării prin hotărâre a CJ Sălaj. Procesul verbal de negociere va fi transmis CJ spre aprobare.

Considerat cel mai mare ansamblu baroc din Transilvania, Castelul Wesselenyi a fost construit în mai multe etape între anii 1778-1810, identificându-se atât cu istoria familie de nobili maghiari Wesselenyi, cât şi cu evoluţia arhitecturii transilvănene (sec. al XVII lea – sec. al XVIII-lea). Nu se cunoaşte numele arhitectului iniţial şi nici al celor care au lucrat ulterior, cu o singură excepţie: Franz Wrabetz – în faza finală de amenajare a interioarelor (1796). Într-un studiu istoric realizat în 2016, în cadrul documentaţiei tehnico-economice pentru reabilitarea Castelului Beldy din Jibou, Castelul Wesselenyi este descris ca fiind o construcţie de factură barocă, prin dominantele sale arhitectural-ornamentale ale corpului principal, dar relevând şi alte tradiţii anterioare„, se arată într-o informare de presă remisă, vineri, de CJ Sălaj.

Reprezentanţii CJ Sălaj arată faptul că, în prezent, edificiul se află într-o stare avansată de degradare, pentru restaurarea lui putând fi identificate resurse financiare din fonduri europene, continuând, astfel, exemplele de bună practică realizate în ţara noastră, cum ar fi Castelul Károlyi din Carei, Castelul Cantacuzino din Buşteni ori Castelul Haller din judeţul Mureş.

După achiziţie, administraţia judeţeană îşi propune să restaureze castelul în strânsă legătură cu cadrul natural în care acesta este amplasat. Parcul dendrologic plantat de familia Wesselenyi în primii ani ai secolului al XIX-lea a devenit astăzi una dintre cele mai frumoase grădini botanice din ţară, un obiectiv turistic de prim rang al judeţului Sălaj.

„Reabilitarea şi valorificarea turistică a castelului, completată de o reabilitare în paralel a Castelului Beldy, situat în aceeaşi localitate, ar da posibilitatea creării unor circuite culturale şi turistice care să prelungească timpul petrecut de vizitatorii Grădinii Botanice în zonă, astfel fiind create premisele pentru dezvoltarea afacerilor de profil. Pe de altă parte, multiculturalitatea specifică judeţului Sălaj şi zonei Someşului poate fi valorificată prin organizarea unor evenimente culturale şi turistice naţionale şi chiar internaţionale, târguri, expoziţii, festivaluri, pentru care Castelul Wesselenyi reprezintă locul propice”, susţine preşedintele CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

1 + ten =