Ungaria: un grup din ce în ce mai mare de companii este capabil să investească în străinătate

railway

Până în prezent, 33 de companii ungare investesc în străinătate 99 de miliarde de forinţi (aprox. 270 milioane euro) cu ajutorul subvenţiei de 51 de miliarde de forinţi (aprox. 139 milioane euro) acordată de Guvernul ungar pentru creşterea investiţiilor pe pieţele externe, a declarat, vineri, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, la Petőháza, judeţul Győr-Moson-Sopron, unde a predat documentul de finanţare a companiei Pellet Produkt Kft., care construieşte o fabrică în Croaţia, la Virovitica. Péter Szijjártó a mai adăugat că 157 de companii au depus deja cereri pentru subvenţii.

Schimbarea dimensională a economiei ungare este una de succes, deoarece un grup din ce în ce mai larg de companii este capabil să investească în străinătate şi să aibă succes, a subliniat politicianul.

Acesta a adăugat că performanţa de peste 100 de miliarde de euro, realizată anul trecut la export, poate fi majorată numai dacă companiile externalizează o parte din activităţile lor de producţie, ceea ce va permite economiei ungare să obţină noi surse de creştere.

Subvenţia oferită pentru creşterea prezenţei pe pieţele externe ajută în acest sens, a afirmat ministrul.

Acesta a explicat că firma Pellet Produkt Kft. din Petőháza va înfiinţa în Croaţia o fabrică în valoare de 5 miliarde de forinţi (13,6 milioane euro), subvenţionată de guvernul ungar cu 2,3 miliarde de forinţi (6,26 milioane euro). Investiţia nu va creşte doar exporturile de peleţi, ci va salva şi mediul înconjurător de poluarea cu zeci de mii de tone de dioxid de carbon. În plus, compania îşi consolidează poziţia în Europa.

Ministrul a subliniat că este important ca Ungaria să aibă un echilibru între protecţia mediului şi competitivitate, iar acest lucru este demonstrat de faptul că ţara sa face parte din cele 21 de ţări din lume care şi-au putut creşte performanţele economice în ultimii ani reducând în acelaşi timp cantitatea emisiilor.

Totodată, Szijjártó a precizat că guvernul va sprijini cu 41 de milioane de forinţi (111 337 euro) investiţia de 125 de milioane de forinţi (339 673 euro) destinat creşterii capacităţii planificată de firma Pannon Tools Kft., producătoare de scule şi piese, având aproximativ şaptezeci de angajaţi.

Ca urmare a dezvoltării, capacitatea companiei ungare – proprietatea unei familii – va creşte cu aproximativ 40%. Firma este furnizoare, printre altele, a companiilor Rába, Audi, Alpine şi Suzuki.

Ministrul a adăugat că performanţa industriei metalurgice în Ungaria a crescut cu 6% în prima lună a anului.

El a menţionat, de asemenea, că în judeţul Győr-Moson-Sopron, 63 de companii realizează investiţii în valoare de 45 de miliarde de forinţi (122,28 milioane euro), protejând astfel locurile de muncă a 14 500 de persoane.

Péter Szijjártó a subliniat că epidemia reprezintă o dublă provocare – economică şi sanitară -, iar guvernul a dat “un răspuns extraordinar”, o soluţie eficientă din punctul de vedere al economiei. El a adăugat că atât Bruxelles-ul, cât şi stânga au dorit ca guvernul să ofere ajutoare, despre care însă “s-a dovedit în ultimele decenii că duc la nesiguranţă şi la vulnerabilitate”.

Dacă guvernul ar fi ascultat de Bruxelles şi de stânga politică, numărul deceselor în Ungaria ar fi crescut cu câteva mii, cel al contagiaţilor cu câteva zeci de mii, alte sute de mii şi-ar fi pierdut locurile de muncă şi Ungaria ar avea astăzi cu 1 520 000 de doze de vaccin mai puţin, adică cu aproximativ 750 000 de persoane vaccinate mai puţin, a punctat ministrul.

Pe de altă parte, Ungaria are a doua cea mai bună rată de vaccinare în Uniunea Europeană, datorită serurilor procurate din Est, a spus Szijjártó.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

7 + 5 =