Chișinăul, cel mai mare focar-COVID

Astăzi, 18 martie 2021, în R. Moldova s-a înregistrat un nou record de infectări cu noul coronavirus. 1916 cazuri au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. Cele mai multe, 884, sunt în Chişinău. 337 de bolnavi sunt în stare gravă. 34 de oameni au murit. În total 4436 de decese sunt înregistrate în Moldova de la începutul pandemiei. Autorităţile Capitalei iau în calcul deschiderea unui nou centru COVID-19, iar în caz de necesitate vor fi amenajate corturi pentru trierea pacienţilor suspecţi la coronavirus. Declaraţiile au fost făcute pentru postul nostru de televiziune de către şeful adjunct al Direcţiei asistenţă socială şi sănătate publică din cadrul Primăriei Chişinău, Boris Gîlca. Oficialul recunoaşte că cea mai gravă situaţie este acum în Capitală, iar spitalele se sufocă sub povara bolnavilor.

”Comunicăm cu Ministerul Sănătăţii şi cu Guvernul şi vedem alte posibile spaţii, poate spaţii suplimentare în instituţiile republicane, poate în spitalele departamentale, poate în caz de forţă în extremă majoră trebuie să ne gândim la un prototip de centrul COVID 2, dar deocamdată este prematur şi să nu luăm asta ca fapt împlinit. În caz că vom fi depăşiţi sigur că va trebui să mobilizăm spaţii mare unde să le adaptăm ca spital de campanie.”

Autorităţile municipale mai spun că o altă soluţie ar fi corturile amenajate pe lângă spitale, unde se va face trierea pacienţilor suspecţi la coronavirus.

”Avem în plan împreună cu ministerul, colaborarea cu IGSU pentru posibila activare la necesitate stringentă a câtorva corturi care pot fi adaptate la spitale de campanie pentru triajul pacienţilor. Acestea vor fi activate în caz de forţă majoră.”

Responsabilii recunosc că spitalele nu mai fac faţă cererii, iar unii pacienţi sunt transportaţi în aşa numitele spitale satelit din raioane. În prezent peste 60 de pacienţii de la Centrul de Triere de la Moldexpo au fost internaţi în spitalele din Ialoveni, Străşeni, Anenii Noi, Criuleni, Hînceşti, Nisporeni şi Călăraşi.

”În prezent avem internaţi 60 de pacienţi cu COVID. De la Chişinău avem 22 de pacienţi. Mai avem două locuri libere pentru pacienţii cu COVID.”

Şi la Spitalul Raional din Călăraşi au fost aduşi pacienţi de la Chişinău.

”La moment avem 31 de persoane. În secţia de reanimare avem trei persoane. Nu sunt intubaţi la moment. Avem 40 de paturi, recent am deschis încă 20 pentru că s-a agravat situaţia epidemiologică. Bolnavi gravi la concentrator avem vreo 10. Avem cinci persoane aduşi de la Centrul COVID de la Chişinău.”

În municipiul Chişinău sunt şapte spitale unde sunt trataţi bolnavii de COVID-19 cu o capacitate de 1700 de locuri.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

six + two =