Canabis vs. Vin

  vinului

  Într-un editorial apărut pe site-ul de știri despre vinuri din România (Wine News from Romania) este făcută o analiză interesantă despre modul în care este influențată cultura de viță de vie de către cultura de canabis în scop medicinal.

  Canabisul este cea mai populară substanță ilicită din lume, interdicțiile de consum impuse pentru utilizarea acesteia cu scop recreativ au avut diverse justificări dar nici unele care să includă consumul într-o clasă de risc avansat, având în vedere că sunt relativ puține efecte fizice sau sociale negative grave care pot fi asociate cu consumul recreativ. Utilizarea terapeutică a canabisului rămâne și ea extrem de controversată, cu toate că se cunosc aplicații terapeutice benefice și utilizări recomandate de mii de ani. În ultimii ani asistăm la o creștere a publicității în jurul consumului de canabis medicinal ca o soluție naturală sau ca furnizor de beneficii terapeutice, medicale pentru diverse afecțiuni. 

  Pe de altă parte alcoolul a fost acceptat universal ca un drog sociabil și acceptabil cu toate că un consum excesiv și constant poate duce către alcoolism, o afecțiune cu efecte profund negative atât pentru sănătatea fizică cât și pentru cea mentală. Desigur, alcoolismul nu a fost întotdeauna o problemă. În secolul al XVI-lea, când alcoolul a fost utilizat mai ales în scopuri medicinale, acesta a avut de fapt efecte benefice, cu toate acestea, la mijlocul secolului al XVIII-lea, alcoolismul a început să crească pe măsură ce se produceau și consumau cantități din ce în ce mai mari de alcool în special băuturi alcoolice ieftine realizate artizanal cu un control limitat asupra calității. În prezent alcoolul rămâne o substanță controversată, dar care este legală la nivel mondial.

  În percepția colectivă vinul nu este asimilat în categoria alcool, pentru că este considerat de către consumatori o băutură nobilă, socială, care are multiple efecte pozitive și benefice asupra sănătății, consumat în cantități moderate. 

  Chiar dacă toate statisticile actuale realizează o legătură directă între scăderea consumului de alcool și creșterea consumului recreativ de marijuana, ne-am fi așteptat ca impactul pe care îl are legalizarea cultivării canabisului cât și consumul recreativ al acestuia să nu afecteze prea mult cultivarea viței de vie și consumul de vin. 

  Dar se pare că lucrurile stau chiar pe dos, cel mai bun exemplu este SUA, care a legalizat în anumite state atât cultivarea cât și consumul recreativ de marijuana și unde se duce o adevărată luptă între cultivatorii de canabis și cei de viță de vie, scrie Ioana Bidian Micu pe Wine News from Romania.

  Majoritate plantațiilor de canabis sunt amplasate în regiuni cunoscute pentru cultivarea viței de vie și pentru obținerea unor vinuri spectaculoase. 

  În Santa Barbara, San Luis Obispo, Monterey, Sonoma, Napa și Mendocino, regiuni recunoscute internațional pentru vinurile lor, peisajul începe să se schimbe, dacă până acum acesta era dominat de plantațiile de viță de vie, în acest moment au apărut plantațiile de canabis, de multe ori intercalate între cele de viță de vie.  

  Atât vița de vie cât și canabisul întâlnesc condițiile ideale de cultivare în climatului temperat al zonei de coastă.

  Odată plantațiile noi înființate au început și discuțiile între producători. Cultivatorii de viță de vie sunt îngrijorați de cantitatea de apă utilizată în irigarea plantelor de canabis, sunt îngrijorați de mirosul produs de aceste plantații care s-ar putea regăsi și în vinurile produse de ei, iar migrarea muncitorilor care lucrau sezonier până acum în vie și în cramă către fermele de canabis unde au contracte anuale, ajung să afecteze grav recoltarea și procesarea strugurilor. Pe de altă parte cultivatorii de canabis au reale probleme datorate fertilizanților și tratamentelor fitosanitare aplicate culturilor de viței de vie, care afectează atât aportul de substanțe din plantele lor cât și calitatea mugurilor destinați consumului.  

  Pe lângă toate discuțiile dintre producători, rămân de analizat mai multe aspecte care în următorii ani vor favoriza direcțiile de dezvoltare, în zonele în care ambele plantații sunt legale. 

  Plantațiile de canabis nu necesită tratamente fitosanitare sau tratarea intensivă cu fertilizanți a solului, astfel în contextul global al trecerii către o agricultură ecologică, cultura de canabis ar putea fi favorizată.

  Generația “ Millennials” nu consumă cantitativ la fel de mult vin ca și generațiile anterioare, dar se îndreaptă către consumul recreativ de marijuana, ceea ce impune o muncă suplimentară pentru producătorii de vin în promovarea beneficiilor de consum dar și în trecerea către o strategie de poziționare a vinului mai puțin exclusivistă și mai îndreptată către socializare. 

  Legalizarea consumului recreativ a atras un număr mare de turiști în California, cu toate acestea Ryan Klobas, CEO Napa County Farm susține că pe această bază nu se poate crește un brand de regiune și consideră că numele de Napa trebuie protejat pentru că “ Napa este un brand recunoscut internațional și nu vrem să îi aducem prejudicii” 

  Un alt aspect care nu poate fi neglijat este profitul financiar net mai mare în cazul cultivării de canabis și a costului extrem de redus pentru promovarea acestuia, cu toate acestea vânzarea și consumul recreativ de marijuana se poate realiza doar local sau în regiunile și țările unde acesta este legalizat, pe când canabisul medicinal începe să fie disponibil în foarte multe state. Analiza financiară pe care producătorii de vin o fac în acest moment este replantarea unor hectare cu canabis pentru optimizarea profitului prin restrângerea suprafețelor cu viță de vie. 

  Echitate în situația dată ar putea să existe în condițiile în care ar fi introdusă o legislație clară de cultivare pentru canabis cu norme de producție și de vânzare pentru cel recreativ clar stabilite, solicitat insistent în SUA de către producătorii de viță de vie. 

  La nivel mondial au loc discuții despre impactul general pe care îl are legalizarea canabisului asupra lumii, discuții care se poartă în jurul efectelor benefice pentru sănătate, cu aplicabilitate pentru diverse afecțiuni. Cu toate acestea până în acest moment doar câteva națiuni occidentale au introdus politici sau programe care să permită accesul legal la canabisul medical, iar cel recreativ încă este interzis în majoritatea țărilor, scrie la finalul editorialului de pe Wine News from Romania.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  three × 2 =