România din nou salvează vieți în Republica Moldova

asistență umanitară

Convoiul format din 13 camioane cu asistență umanitară, oferită de România în contextul pandemiei COVID-19 a ajuns la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale. La ceremonie a participat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Interne al României, Raed Arafat, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, premierul interimar de la Chișinău, Aureliu Ciocoi, Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc. Ajutorul umanitar, în valoare totală de circa 2,3 milioane de euro (peste 48 de milioane de lei moldovenești), este alcătuit din echipamente de protecție medicală – 1,5 milioane de măști chirurgicale, 100 de mii de măști FFP3, 100 de mii de combinezoane și 100 de mii de mănuși de unică folosință.

Ceremonia oficială de predare a ajutorului umanitar în valoare de 2,3 milioane de euro a avut loc de această dată în Piața Marii Adunări Naționale, inima Chișinăului, ci nu sub un pod de la periferia orașului, așa cum s-a întâmplat în luna mai 2020, sub conducerea guvernului condus de socialistul pro-moscovit Igor Dodon.

În intervenția sa, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a exprimat gratitudine pentru ajutorul acordat de București: ”Suntem recunoscători României pentru acest ajutor. Acesta va ajunge în spitale pentru medici, personal medical, pacienți. Acest ajutor este o dovadă clară de prietenie și solidaritate. Mulțumim și pentru ajutorul oferit pentru sectorul agrar. Așteptăm cu nerăbdare să ajungă și vaccinul în Republica Moldova, pentru a reveni la normalitate. Contăm pe sprijinul tuturor țărilor UE. Am siguranța că, împreună cu România, țările UE, vom reuși să trecem peste această perioadă complicată”.

În același context, șeful moldovean de la Externe, Aureliu Ciocoi: „România ne-a întins o mână puternică de ajutor. Sper ca acest lot va permite personalului medical să poată să facă față virusului COVID-19. (…) Cu toții vrem să revenim la o viață normală. Vă rog să respectăm condițiile sanitare. (…) Vă mulțumesc pentru acest gest din partea Guvernului român. Aduc mulțumiri din partea Guvernului RM pentru toată asistența oferită RM de la independență încoace. Va veni o vreme când RM va fi recunoscătoare pentru ajutorul acordat de România”.

La eveniment a participat și Bogdan Aurescu, ministrul de Externe de la București, care a dat asigurări și de această dată că România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă. „Vizita mea de astăzi are ca obiectiv punerea în practică a proiectelor de sprijin anunțate de președintele României Klaus Iohannis în cadrul vizitei la Chișinău din luna decembrie a anului trecut. În același timp, prezența mea este o bună ocazie de a pune de acord agendele noastre de lucru în interesul cetățenilor R. Moldova. Suntem și ne dorim să rămânem cel mai important şi cel mai sincer partener al R. Moldova și al cetățenilor ei. (…) Ne bucurăm că R. Moldova este din nou un interlocutor credibil pentru partenerii săi occidentali. Poziția consecventă a României este că singura cale către prosperitate și dezvoltare pentru Republica Moldova este continuarea parcursului european și implementarea completă a reformelor la care s-a angajat prin Acordul de Asociere. România va susține întotdeauna această cale a R. Moldova, atât în plan bilateral, cât și în cadrul UE”, a menționat ministrul de Externe al României.

Totodată, Bogdan Aurescu a punctat că România va continua proiectele desfășurate în interesul cetățenilor R. Moldova, inclusiv cele de interconectare, menite să aducă R. Moldova prin intermediul României, mai aproape de UE. „Depunem eforturi și pentru donația de vaccinuri, sper ca acest demers să fie finalizat cât mai curând. Suntem interesați să înaintăm și în alte proiecte comune. Toate aceste proiecte acoperă domenii din cele mai diverse și creează oportunități reale, reprezentând dovada angajamentului concret susținut al României pentru cetățenii R. Moldova și bunăstarea acestora. Sperăm ca R. Moldova să avanseze pe calea reformelor democratice și să continue drumul spre UE”, a mai punctat ministrul de Externe de la București.

De menționat că, în mai 2020, primul convoi, cu cele 20 de camioane încărcate cu ajutoare medicale din România, a fost trimis sub podul de la o margine a Chișinăului, unde a avut loc ceremonia de înmânare a donației. Această crasă lipsă de bun-simț a autorităților moldovene de atunci a trezit un val de critici, societatea taxându-i dur pe acoliții fostului președinte pro-moscovit Igor Dodon. În calitate de lider al PAS, Maia Sandu a mulțumit și atunci Bucureștiului: „Mulțumim, România, pentru ajutorul tău necondiționat şi dezinteresat. Mulţumim, România, pentru lecţia de modestie, răbdare şi cumpătare. Ştim că nu te-ai aşteptat la un pod de flori, dar nici n-ai meritat flori sub pod. Dar nu pentru flori ai venit azi aici. Ai venit să salvezi vieţi. Mulţumim, România!”.

Eduard Balan

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

two × one =