Banca Internațională de Investiții, controlată de F. Rusă și-a mutat sediul la Budapesta

Mutarea sediului Băncii Internaţionale de Investiţii întăreşte poziţia Ungariei în lumea finanţelor internaţionale, a spus ministrul ungar al Finanţelor, Mihály Varga, vineri, în faţa presei, cu ocazia inaugurării noului sediu al băncii în Budapesta.

Ministrul a subliniat că Ungaria a luat o hotărâre corectă în 2015 când a aderat la Banca Internaţională de Investiţii. Printre rezultatele evocate de ministru figurează şi faptul că banca a ajutat până acum cu peste 150 de miliarde de forinţi (418 milioane euro) dezvoltările firmelor ungare.

Mihály Varga a afirmat că mutarea sediului băncii în Budapesta nu contribuie doar la consolidarea actorilor economiei ungare, ea sporeşte şi reputaţia ţării pe plan internaţional. Dintre cele cinci mari bănci de dezvoltare internaţionale din Europa, doar una are sediul în Europa Centrală, iar acest sediu se află la Budapesta, a evidenţiat ministrul.

El a precizat că, datorită participaţiei de peste 17%, Ungaria este pe locul doi în ierarhia proprietarilor băncii, după Rusia. A subliniat totodată că este vorba de o bancă internaţională, Rusia este proprietar minoritar, deoarece participaţia însumată a celorlalte ţări depăşeşte 50%.

Aceste ţări doresc dezvoltări cât mai rapide, doresc un ritm de creştere cât mai intens pentru economia lor; la sediul din Budapesta toate condiţiile sunt date pentru ca ele să poată primi ajutorul necesar pentru dezvoltarea lor, a afirmat ministrul.

El a reamintit că mutarea sediului de la Moscova la Budapesta a fost decisă de conducerea băncii în 2018. Noul sediu este palatul Lánchíd, o clădire proaspăt renovată care se găseşte la capul vestic al Podului cu Lanţuri.

În comunicatul emis cu ocazia evenimentului, Ministerul Finanţelor a precizat că inaugurarea sediului din Budapesta a Băncii Internaţionale de Investiţii reprezintă un avantaj şi pentru această instituţie, deoarece are posibilitatea de a se integra nemijlocit în mediul financiar european şi de a se conecta mai bine la sistemul global al finanţelor. Banca a înregistrat succese considerabile în toate domeniile de activitate, profitul ei a avut o creştere fără precedent, la sfârşitul anului trecut atingând cifra de 7,3 milioane euro – se arată în comunicatul ministerului.

Încă de la înfiinţarea sa din 1970, Banca Internațională de Investiții şi-a arătat apetența de a deveni o alternativă la Banca Mondială. Ulterior ținta sa competițională a devenit Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) prin finanțarea de afaceri în țările din Europa Centrală și de Est dar și în Asia.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

18 − 2 =