Szijjártó: cooperarea ungaro-turcă trebuie consolidată

Interesele Ungariei în domeniul politicii de securitate, al protecţiei sănătăţii, al economiei şi al energiei necesită o consolidare continuă a relaţiei de cooperare cu Turcia, a declarat ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, joi, la Budapesta, la conferinţa de presă care a urmat convorbirilor avute cu ministrul de externe turc, Mevlüt Çavuşoglu.

Ministrul ungar a subliniat faptul că în Turcia trăiesc peste 4 milioane de migranţi. Dacă ar porni cu toţii spre Europa, “noi toţi ne-am găsi într-un mare necaz”, în primul rând pentru că imigraţia ilegală reprezintă acum şi un risc sanitar. A făcut apel la politicienii europeni şi la cei de la Bruxelles să ţină cont de această situaţie când dau declaraţii critice la adresa Turciei.

Toată lumea se luptă cu pandemia de coronavirus, soluţia va veni odată cu vaccinul, a afirmat Péter Szijjártó. Ţările care au vaccin pot salva vieţile cetăţenilor şi economia ţării, a adăugat.

Vaccinul va fi necesar timp de ani de zile. În Turcia se află în curs de desfăşurare 17 programe de dezvoltare a vaccinurilor. În cazul celui mai avansat se va termina în curând faza a doua a testării clinice, Ungaria având posibilitatea de a participa la faza a treia, a anunţat ministrul.

Cooperarea economică stă pe baze stabile, a spus ministrul. Cu toate că, anul trecut, economia mondială a regresat cu 9%, schimburile comerciale între Ungaria şi Turcia au crescut cu 6%.

În Turcia a demarat prima mare investiţie ungară sprijinită de guvernul ungar în urma căreia se va construi o uzină producătoare de instrumente medicale folosite în neonatologie la Ankara, o investiţie de 800 de milioane de forinţi (2,22 milioane euro). O investiţie turcă în valoare de 70 de miliarde de forinţi (194,4 milioane euro) se află în stadiu avansat de negociere, este vorba de investiţia unei firme turce de materiale pentru ambalat care ar înfiinţa 330 locuri de muncă, a precizat ministrul ungar. S-a consumat şi primul succes în domeniul cooperării economice în Africa, astfel că firme ungare şi turceşti vor echipa împreună 7 spitale din Ghana cu instrumente oncologice, în cadrul unui proiect în valoare de 100 milioane dolari.

În Europa Centrală, siguranţa aprovizionării cu energie a fost întotdeauna o chestiune de importanţă critică. În octombrie anul acesta se va face un mare pas înainte, datorită deschiderii unui nou culoar de transport al gazului natural din direcţia Sud spre Ungaria, trecând prin Turcia, Bulgaria şi Serbia. Pe această cale vor putea fi transportaţi în Ungaria 6 miliarde de metri cubi de gaz anual.

Mevlüt Çavuşoglu a precizat că Ungaria este un partener strategic al Turciei.

El a subliniat că Ungaria se află printre cei mai importanţi parteneri ai Turciei, relaţiile se află în permanentă dezvoltare în domeniul politicii de securitate precum şi în alte domenii.

Ministrul turc a menţionat că Ungaria participă cu rol de observator în Consiliul Turcic, a cărui preşedinţie va fi preluată de Turcia, care doreşte să-i invite la următorul summit şi pe Viktor Orbán şi Péter Szijjártó, a anunţat Çavuşoglu.

În cursul conferinţei de presă, Péter Szijjártó a declarat că i-a solicitat omologului său turc să ţină o cuvântare la reuniunea ambasadorilor. Acest lucru este important – a adăugat – pentru că Turcia face parte din actorii importanţi şi factorii de influenţă ai politicii şi economiei mondiale.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

four × five =